Skocz do zawartości
Dragon

Wasze ulubione woblery ?

Papinos

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jakie są wasze ulubione lub najbardziej łowne woblery :firma ,kształt korpusu,akcja itp.

Moje ulubione to smukłe około 8 cm schodzące max do 3 metrów z delikatną ale intensywną akcją dla przykładu :

-Rapala Original lub Gloog z serii Nike

przynęty na klenia   Dragon
Gość wobler129
Napisano

Lubię wiele woblerów. Jednak wybieram te tańsze i nie wiele gorsze, a czasmi lepsze od firmowych oraz te własnej produkcji.

Na szczupaka wybieram woblerki rybo-podobne od 5cm. do 8cm., wobler musi być pływający i pracować max. 1m. pod wodą ( taką mam rzeczkę :???: ). Praca raczej agresywna - wobler rusza tyłkiem na boki jakby tańczył. Lubię także slidery. Są extra ze względu na to, że można je prowadzić praiwe na każdej głębokości - mówie o modelach tonących. Podszarpując tą przynętę można uzyskać bardzo dobre efekty. Tak go prowadząc uzyskuje się bardzo ciekawe ruchy - wykłąda się na boki - fajny widok :cool:

Kleń i jaź... ahhh... tutaj wybieram własne wobki, woblerki J. Gusmana oraz wobki J. Pawłosa. Najczęsciej stosuje te ostatnie. Pracują na optymalnej jak dla mnie głębokości - 0,5m. - a jak chce, by chodziły płycej lub głębiej to wyginam troszke im ster :cool: Rozmaite wielkości wobków także wpływają na wybór tego producenta. Woblerek z reguł :!: y pływający około 2cm. - 3cm. Staram się wybierać te z dwoma kotwicami - klenie i jazie są bardzo cwane i nie raz się wyczepiają podczas pokazowego holu :cool: Jednak niektóre bardzo dobre modele mają jedną ktwicę - mówi się trudno ( 1 kotwica - jakby były dwie przy małym rozmiarze wobka to się by plątały ).

51621806b73048b7.jpg

Nie ma nic lepszego jak pod tak długich oczekiwaniach spinning. I to jest chyba przyczyną łowienia kleni z tak wielką pasją. Warto mieć taką przerwę :cool: Uzbroić się w nowe wobki i... oczekiwanie :mrgreen:

Napisano

Wobler129- a czy na okonia też używasz wobków??? ,bo ja na przykład na okonia tylko gumki a na jazia i klenia tylko malutkie woblerki .Od przyszłego sezonu zaczynam na dociążone muszki :lol:

Gość wobler129
Napisano

Ja na okonia nie stosuje wobków. Czasem... raz na 100 wypraw ale sporadycznie. U mnie gumioki są extra - szczególnie 5cm. przezroczyste rippery.Wobki stosuje na szczupaki, klenie i jazie.

Napisano
Wobki stosuje na szczupaki, klenie i jazie.

to tak jak ja , z gumą to na okonia i sandacz bo gumą z ciężkim jigiem bardzo dobrze łowi sie z podrywu a te ryby jak wiadomo są na tą metode bardzo chętne szczególnie sandał, na szczupaka też czasem założe ,ale żadziej niż woblera :smile:

Gość wobler129
Napisano

Troche odbiegliśmy od tematu... :mrgreen:

A Wy koledzy Haczykowi? Jakie lubicie wobki? Piszcie śmiało i dawajcie foto :wink: Jak ukończe moją mini serie 7cm. wobków to dam zdjęcia :cool:

Gość wobler129
Napisano
Moj ulubiony wobler to....

wobler129

:lol::lol::lol: Mogę Ci wysłąć na priva :lol:

Gość wobler129
Napisano

wiesławek łądny arsenalik... Napewn troche kosztował. :neutral: Odezwij się do mnie na priva to Ci wyślę link z szczupakowo - sandaczowymi wobkami J. Pawlosa. Wyglądają ładnie / estetycznie. Są to imitacje róznych rybek :wink: Napewno mniej będą kosztować a łowne też są. Może nawet sprwdzą się bardziej jak Rapalki? :smile: Czytałem o nich rózne opinie i ponoć są świetne. Lecz wszystkie te wchodzące na ponad 1 metr są nie na moje wody :???::cry: Od następnego sezonu - 2007 będę miał łódkę na jeziorze to popływam z głębiej wchodzącymi ale najpierw... zbadanie dna :mrgreen:

Napisano
Napewno mniej będą kosztować a łowne też są.

szczególnie mniejsze modele około 18-20mm sprawdzały sie na kleniach ,nie wiem jak z wiekszymi szczupakowymi ale wydaje mi że jak małe są mocne to i duże sie sprawdzą :smile: co do cen to zgadzam się rapapala jest jak dla mnie wygórowana a woblery J.Pawłosa są w dobrej jakości i niewielkiej cenie.

• 2 weeks later...
Gość wobler129
Napisano

wiesławek czy Ty te rapale psikałeś pomarańczowym sprejem? bo stery też są pomarańsczowe... ?

Gość wobler129
Napisano

Właśnie tak obserwowałem te Twoje rapalki i coś mi nie pasiło :grin: Czerwone, pomarańczowe... no to chyba Twój własny, dobry pomysł z tym malowaniem :cool: A możesz opisać jak robisz np. w ABC woblerarstwa czy jakoś tak ? Napisz czy potem lakierujesz wobka itd :wink: Może zrobie coś takiego :mrgreen:

Napisano

Witam. Jak już wspomnialem nieraz to zaczynam dopiero moją przygodę z spiningiem dopiero. I jak macie jakies woblery pływające na (szczupaka) to proszę o jakies fotografie tych które robią dużo zamieszania a Wy uważacie za skuteczne na płytkiej wodzie. Pozdrawiam ! ! !

Gość wobler129
Napisano

Piskoś ja robię takie wobki, te bez dużych oczu chodzą tak agresywnie, że bardziej agresywnie pracujących wobków nie widziałem :shock: Ale nie sprzedaje. Sprubuj sam postrugać, nie jednego znam, który nie mógł dostać fajnych wobków na płytką wodę i sam zaczął je robić :wink: Można naprawde fajnowe rzeczy wystrugać :grin: Sprubuj i zapraszam do tematu któregoś o robieniu woblerów - chyba 2 albo 3 tematy są :wink:

3fa6adc567cf9195.jpgc8a9713e466e67bc.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.