Papinos Napisano 11 Grudnia 2006 Napisano 11 Grudnia 2006 Jakie są wasze ulubione lub najbardziej łowne woblery :firma ,kształt korpusu,akcja itp. Moje ulubione to smukłe około 8 cm schodzące max do 3 metrów z delikatną ale intensywną akcją dla przykładu : -Rapala Original lub Gloog z serii Nike
Gość wobler129 Napisano 11 Grudnia 2006 Napisano 11 Grudnia 2006 Lubię wiele woblerów. Jednak wybieram te tańsze i nie wiele gorsze, a czasmi lepsze od firmowych oraz te własnej produkcji. Na szczupaka wybieram woblerki rybo-podobne od 5cm. do 8cm., wobler musi być pływający i pracować max. 1m. pod wodą ( taką mam rzeczkę ). Praca raczej agresywna - wobler rusza tyłkiem na boki jakby tańczył. Lubię także slidery. Są extra ze względu na to, że można je prowadzić praiwe na każdej głębokości - mówie o modelach tonących. Podszarpując tą przynętę można uzyskać bardzo dobre efekty. Tak go prowadząc uzyskuje się bardzo ciekawe ruchy - wykłąda się na boki - fajny widok Kleń i jaź... ahhh... tutaj wybieram własne wobki, woblerki J. Gusmana oraz wobki J. Pawłosa. Najczęsciej stosuje te ostatnie. Pracują na optymalnej jak dla mnie głębokości - 0,5m. - a jak chce, by chodziły płycej lub głębiej to wyginam troszke im ster Rozmaite wielkości wobków także wpływają na wybór tego producenta. Woblerek z reguł y pływający około 2cm. - 3cm. Staram się wybierać te z dwoma kotwicami - klenie i jazie są bardzo cwane i nie raz się wyczepiają podczas pokazowego holu Jednak niektóre bardzo dobre modele mają jedną ktwicę - mówi się trudno ( 1 kotwica - jakby były dwie przy małym rozmiarze wobka to się by plątały ). Nie ma nic lepszego jak pod tak długich oczekiwaniach spinning. I to jest chyba przyczyną łowienia kleni z tak wielką pasją. Warto mieć taką przerwę Uzbroić się w nowe wobki i... oczekiwanie
Papinos Napisano 11 Grudnia 2006 Autor Napisano 11 Grudnia 2006 Wobler129- a czy na okonia też używasz wobków??? ,bo ja na przykład na okonia tylko gumki a na jazia i klenia tylko malutkie woblerki .Od przyszłego sezonu zaczynam na dociążone muszki
Gość wobler129 Napisano 11 Grudnia 2006 Napisano 11 Grudnia 2006 Ja na okonia nie stosuje wobków. Czasem... raz na 100 wypraw ale sporadycznie. U mnie gumioki są extra - szczególnie 5cm. przezroczyste rippery.Wobki stosuje na szczupaki, klenie i jazie.
Papinos Napisano 11 Grudnia 2006 Autor Napisano 11 Grudnia 2006 Wobki stosuje na szczupaki, klenie i jazie. to tak jak ja , z gumą to na okonia i sandacz bo gumą z ciężkim jigiem bardzo dobrze łowi sie z podrywu a te ryby jak wiadomo są na tą metode bardzo chętne szczególnie sandał, na szczupaka też czasem założe ,ale żadziej niż woblera
Gość wobler129 Napisano 11 Grudnia 2006 Napisano 11 Grudnia 2006 Troche odbiegliśmy od tematu... A Wy koledzy Haczykowi? Jakie lubicie wobki? Piszcie śmiało i dawajcie foto Jak ukończe moją mini serie 7cm. wobków to dam zdjęcia
P Napisano 13 Grudnia 2006 Napisano 13 Grudnia 2006 Moj ulubiony wobler to.... wobler129 Fotki nie mam
Gość wobler129 Napisano 13 Grudnia 2006 Napisano 13 Grudnia 2006 Moj ulubiony wobler to....wobler129 Mogę Ci wysłąć na priva
wiesławek Napisano 13 Grudnia 2006 Napisano 13 Grudnia 2006 to są moje kilery na płytkie łowiska do 3metrów te woblery używam powyżej 3metrów a tewoblery powyżej 6 metrów wszystkie modele to rapale
Gość wobler129 Napisano 14 Grudnia 2006 Napisano 14 Grudnia 2006 wiesławek łądny arsenalik... Napewn troche kosztował. Odezwij się do mnie na priva to Ci wyślę link z szczupakowo - sandaczowymi wobkami J. Pawlosa. Wyglądają ładnie / estetycznie. Są to imitacje róznych rybek Napewno mniej będą kosztować a łowne też są. Może nawet sprwdzą się bardziej jak Rapalki? Czytałem o nich rózne opinie i ponoć są świetne. Lecz wszystkie te wchodzące na ponad 1 metr są nie na moje wody Od następnego sezonu - 2007 będę miał łódkę na jeziorze to popływam z głębiej wchodzącymi ale najpierw... zbadanie dna
Papinos Napisano 14 Grudnia 2006 Autor Napisano 14 Grudnia 2006 Napewno mniej będą kosztować a łowne też są. szczególnie mniejsze modele około 18-20mm sprawdzały sie na kleniach ,nie wiem jak z wiekszymi szczupakowymi ale wydaje mi że jak małe są mocne to i duże sie sprawdzą co do cen to zgadzam się rapapala jest jak dla mnie wygórowana a woblery J.Pawłosa są w dobrej jakości i niewielkiej cenie.
Gość wobler129 Napisano 24 Grudnia 2006 Napisano 24 Grudnia 2006 wiesławek czy Ty te rapale psikałeś pomarańczowym sprejem? bo stery też są pomarańsczowe... ?
wiesławek Napisano 24 Grudnia 2006 Napisano 24 Grudnia 2006 wiesławek czy Ty te rapale psikałeś pomarańczowym sprejem? bo stery też są pomarańsczowe... ? Tak ponieważ ma to wpływ na lepsze brania
Gość wobler129 Napisano 24 Grudnia 2006 Napisano 24 Grudnia 2006 Właśnie tak obserwowałem te Twoje rapalki i coś mi nie pasiło Czerwone, pomarańczowe... no to chyba Twój własny, dobry pomysł z tym malowaniem A możesz opisać jak robisz np. w ABC woblerarstwa czy jakoś tak ? Napisz czy potem lakierujesz wobka itd Może zrobie coś takiego
Piskoś Napisano 30 Grudnia 2006 Napisano 30 Grudnia 2006 Witam. Jak już wspomnialem nieraz to zaczynam dopiero moją przygodę z spiningiem dopiero. I jak macie jakies woblery pływające na (szczupaka) to proszę o jakies fotografie tych które robią dużo zamieszania a Wy uważacie za skuteczne na płytkiej wodzie. Pozdrawiam ! ! !
Gość wobler129 Napisano 30 Grudnia 2006 Napisano 30 Grudnia 2006 Piskoś ja robię takie wobki, te bez dużych oczu chodzą tak agresywnie, że bardziej agresywnie pracujących wobków nie widziałem Ale nie sprzedaje. Sprubuj sam postrugać, nie jednego znam, który nie mógł dostać fajnych wobków na płytką wodę i sam zaczął je robić Można naprawde fajnowe rzeczy wystrugać Sprubuj i zapraszam do tematu któregoś o robieniu woblerów - chyba 2 albo 3 tematy są
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.