grubygruby Napisano 14 Marca 2015 Share Napisano 14 Marca 2015 Witam otóż dręczy mnie pytanie dlaczego węgorza nie łapie się na spinning ? Wiem że jest to nieskuteczne lecz nie wiem dlaczego. Przecież jest to ryba drapieżna tak jak szczupak, obie te ryby biorą na żywca ale tylko szczupak na spinning (węgorz z tego co czytałem bardzo, bardzo rzadko i nie łowi się specjalnie jego na spinning). Dlaczego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maryaChi Napisano 16 Marca 2015 Share Napisano 16 Marca 2015 Węgorz to ryba typowo padlinożerna. Oznacza to, że pokarmu szuka raczej leniwie i wybiera ofiary łatwiejsze, np chore, martwe ryby, pijawki, robactwo. Podobnie żeruje np. miętus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pewniak Napisano 22 Marca 2015 Share Napisano 22 Marca 2015 Witam otóż dręczy mnie pytanie dlaczego węgorza nie łapie się na spinning ? Wiem że jest to nieskuteczne lecz nie wiem dlaczego. Przecież jest to ryba drapieżna tak jak szczupak, obie te ryby biorą na żywca ale tylko szczupak na spinning (węgorz z tego co czytałem bardzo, bardzo rzadko i nie łowi się specjalnie jego na spinning). Dlaczego ? bo nie bierze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SunGoesDown Napisano 28 Kwietnia 2015 Share Napisano 28 Kwietnia 2015 Też się kiedyś nad tym zastanawiałem sum też niby typowo padlinożerna ryba a na spinna się trafi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 28 Kwietnia 2015 Share Napisano 28 Kwietnia 2015 sum też niby typowo padlinożerna ryba a na spinna się trafi. Sum padlinożerny?? Umarłby z głodu czekając na odpowiednią ilość padliny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maryaChi Napisano 28 Kwietnia 2015 Share Napisano 28 Kwietnia 2015 Mówi się, że każda ryba jest po części drapieżnikiem. Zdarza się łowić na spinning np. urzędujące w czasie tarła liny. Również nie będzie ewenementem szczupak złowiony na białego robaka, czy okoń, który przez pomyłkę (a może i nie) posmakował kukurydzy. Niemniej każdy gatunek ma różne preferencje żerowania, a co za tym idzie predyspozycje do danej metody połowu. I jest to widoczne również w metodzie spinningowej, gdzie sandaczowcy łowią twardym opadem, a na okonia montują zestaw z trokiem bocznym. Dlaczego? Ano dlatego, że po prostu niektóre gatunki wolą inaczej. Szczupak nie goni do upadłego gumy jak okoń, który głodny bywa w stanie odbić się od brzegu. Węgorz idzie po dużo mniejszej linii oporu i gdyby wytężyć skupienie, wybrać węgorzowe żerowiska i bardzo leniwie poruszać gumką po dnie to kto wie? Sum jest gdzieś pomiędzy szczupakiem a węgorzem. Regularnie łowi się go na pęczek rosówek, wątróbkę, czy martwą rybę, ale i spinningiści mają tu pole do popisu i bardzo często raportują suma złowionego na gumę, czy woblera. Węgorz z kolei to typowy leniuch, choć wpisując u wujka google hasło "węgorz na spinning" parę odpowiedzi z filmikami włącznie zwraca. Nie sądzę, żeby celowe było nastawianie się ze spinningiem typowo pod węgorza. Niemniej jako przyłów z pewnością może zaskoczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawol81 Napisano 29 Kwietnia 2015 Share Napisano 29 Kwietnia 2015 Kiedyś będąc nastolatkiem miałem taką sytuacje. Był lipiec i ukleja całymi ławicami tarła się przy brzegu. Węgorz w tym czasie podchodzi bliżej licząc na łatwy posiłek. Obławiałem wodę jakąś tam obrotówką, chyba firmy DAM. Nie za duża była,chyba nr 2. W pewnym momencie przy podnoszeniu kija by wyciągnąć przynętę z wody i oddać kolejny rzut,poczułem opór.Siłując się dalej z zaczepem uniosłem przynętę i moim oczom ukazał się nie mały węgorz. Niestety branie nastąpiło w takim momencie że nie byłem przygotowany na zacięcie i węgorz po kilku wywijasach spadł. Zdarzyło mi się to tylko raz, ale myślę że przy odpowiednich warunkach i odrobinie szczęścia, da się łowić węgorze na spining. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ERq Napisano 16 Kwietnia 2016 Share Napisano 16 Kwietnia 2016 No właśnie dobre pytanie węgorz na spinning , sporadycznie się trafiają ale tylko na dwa typy przynęt , najczęściej jest to obrotówka lub jakaś "śmierdząca" gumka . odpowiedź jest prosta węgorze są ślepe i polegają podczas polowań tylko na dwóch zmysłach jest to węch oraz posiadanie linii bocznej która "odbiera " zawirowania " czyli ruch w wodzie . A co do padlinożerności , węgorz bez wątpienia woli żywą rybkę niż trupa , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mlody11 Napisano 16 Kwietnia 2016 Share Napisano 16 Kwietnia 2016 Czytałem kiedyś w pewnej książce ciekawe informacje o węgorzach. Jak będę miał wolna chwile poszukam tej książki i wrzucę wam skany. Książka jest przeznaczona dla początkujących. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi