mitro Napisano 20 Kwietnia 2015 Share Napisano 20 Kwietnia 2015 Dylemat który gryzie mnie już za długo i przeciąga mój zakup wędki o parę tygodni to poszukiwania wędziska który będę używał do Metody, ale bardzo chciałbym przy okazji najbliższego wyjazdu nad morze pobawić się w surfcasting - nie niszcząc przy tym sprzętu. Wiadomo przynęty nad morze będą cięższe i sam wyrzut wygina wędzisko, że można by się szczytówką po plecach podrapać, no i dodatkowo woda morska to zabójstwo dla słodkowodnego sprzętu. Ale przecież zawsze jest jakaś alternatywa, tak? Zastanawiałem się czy kupić wędzisko morskie o parametrach zbliżonych do feederka, czy nie kombinować i skupić się na lepszej/mocniejszej gruntówce? Wędzisko o jakim wstępnie myślałem to 3,9 - 4,2m, praca półparaboliczna, siła wyrzutu do ok 150g Pytanie też czy warto kupić używany kij profesjonalny, czy może lepiej uważać przy zakupie takiego sprzętu? A jeśli warto to na co zwracać uwagę? Cena jaką chciałbym wydać to ok 300-400 zł, chociaż nie widzę problemu z podniesieniem tej kwoty dla lepszego sprzętu. z góry bardzo dziękuję za porady! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 20 Kwietnia 2015 Share Napisano 20 Kwietnia 2015 Dylemat który gryzie mnie już za długo i przeciąga mój zakup wędki o parę tygodni to poszukiwania wędziska który będę używał do Metody, ale bardzo chciałbym przy okazji najbliższego wyjazdu nad morze pobawić się w surfcasting - nie niszcząc przy tym sprzętu.Wiadomo przynęty nad morze będą cięższe i sam wyrzut wygina wędzisko, że można by się szczytówką po plecach podrapać, no i dodatkowo woda morska to zabójstwo dla słodkowodnego sprzętu. Ale przecież zawsze jest jakaś alternatywa, tak? Zastanawiałem się czy kupić wędzisko morskie o parametrach zbliżonych do feederka, czy nie kombinować i skupić się na lepszej/mocniejszej gruntówce? Wędzisko o jakim wstępnie myślałem to 3,9 - 4,2m, praca półparaboliczna, siła wyrzutu do ok 150g Pytanie też czy warto kupić używany kij profesjonalny, czy może lepiej uważać przy zakupie takiego sprzętu? A jeśli warto to na co zwracać uwagę? Cena jaką chciałbym wydać to ok 300-400 zł, chociaż nie widzę problemu z podniesieniem tej kwoty dla lepszego sprzętu. z góry bardzo dziękuję za porady! Oczywiście można tak próbować, ale w praktyce feederem połowisz tylko przy spokojnym morzu, czyli niezbyt często. Raczej proponuję zakup porządnego feedera i choćby najtańszej, ale jednak dedykowanej wędki do surfcastingu. Za stówę można kupić najtańsze kije a za 200 można mieć całkiem przyzwoity kij węglowy. Ewentualnie możesz zastosować sztywną karpiówkę do połowów z plaży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi