mlody11 Napisano 14 Maja 2015 Share Napisano 14 Maja 2015 Przeszukałem "czeluście" internetu i nie mogę znaleźć jednej rzeczy. A mianowicie jak ja mam kartę i jadę na ryby. Zazwyczaj łowie na jedna wędkę. I tutaj takie pytanie. Czy członek rodziny/kolega może łowić na druga wędkę (grunt/spławik). Oczywiście łowienie tylko w ramach moich limitów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buszmen Napisano 15 Maja 2015 Share Napisano 15 Maja 2015 Kłania się Regulamin Amatorskiego Połowu:''prawa wędkującego w wodach PZW'' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maryaChi Napisano 15 Maja 2015 Share Napisano 15 Maja 2015 buszmen po to mamy forum, żeby wyjaśniać takie rzeczy. mlody11, obecnie wolno ci "podzielić" zezwolenie z żoną, lub dwójką osób poniżej 14 roku życia, gdzie będziesz mógł jeszcze Ty łowić na jedną wędkę. Od 2016 roku nie będzie ci już można robić tego z żoną (ona również będzie musiała mieć personalne zezwolenie i kartę), a w przypadku dzieci będziesz mógł oddać jedną wędkę jednemu dziecku, a gdy zabierzesz dwójkę dzieci każde z nich będzie mogło łowić na jeden kij a tobie nie będzie można łowić. W każdym razie nigdy nie wolno ci zabrać kolegi, taty, wujka itp. To niezgodne z prawem obecnym i przyszłym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buszmen Napisano 15 Maja 2015 Share Napisano 15 Maja 2015 po to mamy forum To na forach ''samochodowych'' też się pyta o znaki itd. to jak zdał prawojazdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mlody11 Napisano 15 Maja 2015 Autor Share Napisano 15 Maja 2015 Czyli z bratem/siostra nie mogę łowić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maryaChi Napisano 15 Maja 2015 Share Napisano 15 Maja 2015 po to mamy forum To na forach ''samochodowych'' też się pyta o znaki itd. to jak zdał prawojazdy Ja zdałem prawo jazdy 11 lat temu. Śledzę w miarę możliwości wszystkie zmiany przepisów, a do dziś bywam zaskoczony, że coś źle interpretowałem. Tak samo jest z RAPR. Przepisy są pisane językiem, który nie zawsze jest jednoznaczny. A w związku z tym wymaga często wyjaśnienia. Jak to gdzieś napisał na tym nawet forum użytkownik Jarosław "lepiej pytać niż całe życie błądzić". A swoją drogą to prawdziwie bezsensowne byłoby na forum samochodowym zapytać o interpretację RAPR, prawda? Wracając do tematu - niestety z rodzeństwem nie wolno Ci dzielić pozwolenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buszmen Napisano 16 Maja 2015 Share Napisano 16 Maja 2015 Siostra jak pełnoletnia i nie podobna - może udawać żonę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarosław Napisano 16 Maja 2015 Share Napisano 16 Maja 2015 Siostra jak pełnoletnia i nie podobna - może udawać żonę To co możesz robić z żoną, nie możesz robić z siostrą. Przepisy są jasne, ale jak zwykle Polacy mają to do siebie, że muszą kombinować, dlatego nas nigdzie nie lubią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarosław Napisano 17 Maja 2015 Share Napisano 17 Maja 2015 Baba z wozu koniom lżej w życiu bym nawet nie pomyślał aby babę ,tudzież żonę wziąć na ryby Też tak dawniej myślałem, kiedy chodziłem ze spiningiem lub jeździłem na nocki lub dwudniowe wyprawy z kolegami. Teraz lat przybyło, koledzy się wykruszyli, zdrowie pogorszyło, włosy sprzedałem na pędzle to i poglądy się zmieniły. Miło mieć sprawdzoną i mądrą osobę przy boku w życiu a nawet na rybach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zwykly_michal Napisano 17 Maja 2015 Share Napisano 17 Maja 2015 Baba z wozu koniom lżej w życiu bym nawet nie pomyślał aby babę ,tudzież żonę wziąć na ryby Z czasem zmienisz zdanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi