mlody11 Napisano 14 Maja 2015 Napisano 14 Maja 2015 Przeszukałem "czeluście" internetu i nie mogę znaleźć jednej rzeczy. A mianowicie jak ja mam kartę i jadę na ryby. Zazwyczaj łowie na jedna wędkę. I tutaj takie pytanie. Czy członek rodziny/kolega może łowić na druga wędkę (grunt/spławik). Oczywiście łowienie tylko w ramach moich limitów. Cytuj
buszmen Napisano 15 Maja 2015 Napisano 15 Maja 2015 Kłania się Regulamin Amatorskiego Połowu:''prawa wędkującego w wodach PZW'' Cytuj
maryaChi Napisano 15 Maja 2015 Napisano 15 Maja 2015 buszmen po to mamy forum, żeby wyjaśniać takie rzeczy. mlody11, obecnie wolno ci "podzielić" zezwolenie z żoną, lub dwójką osób poniżej 14 roku życia, gdzie będziesz mógł jeszcze Ty łowić na jedną wędkę. Od 2016 roku nie będzie ci już można robić tego z żoną (ona również będzie musiała mieć personalne zezwolenie i kartę), a w przypadku dzieci będziesz mógł oddać jedną wędkę jednemu dziecku, a gdy zabierzesz dwójkę dzieci każde z nich będzie mogło łowić na jeden kij a tobie nie będzie można łowić. W każdym razie nigdy nie wolno ci zabrać kolegi, taty, wujka itp. To niezgodne z prawem obecnym i przyszłym. Cytuj
buszmen Napisano 15 Maja 2015 Napisano 15 Maja 2015 po to mamy forum To na forach ''samochodowych'' też się pyta o znaki itd. to jak zdał prawojazdy Cytuj
mlody11 Napisano 15 Maja 2015 Autor Napisano 15 Maja 2015 Czyli z bratem/siostra nie mogę łowić. Cytuj
maryaChi Napisano 15 Maja 2015 Napisano 15 Maja 2015 po to mamy forum To na forach ''samochodowych'' też się pyta o znaki itd. to jak zdał prawojazdy Ja zdałem prawo jazdy 11 lat temu. Śledzę w miarę możliwości wszystkie zmiany przepisów, a do dziś bywam zaskoczony, że coś źle interpretowałem. Tak samo jest z RAPR. Przepisy są pisane językiem, który nie zawsze jest jednoznaczny. A w związku z tym wymaga często wyjaśnienia. Jak to gdzieś napisał na tym nawet forum użytkownik Jarosław "lepiej pytać niż całe życie błądzić". A swoją drogą to prawdziwie bezsensowne byłoby na forum samochodowym zapytać o interpretację RAPR, prawda? Wracając do tematu - niestety z rodzeństwem nie wolno Ci dzielić pozwolenia. Cytuj
buszmen Napisano 16 Maja 2015 Napisano 16 Maja 2015 Siostra jak pełnoletnia i nie podobna - może udawać żonę Cytuj
Jarosław Napisano 16 Maja 2015 Napisano 16 Maja 2015 Siostra jak pełnoletnia i nie podobna - może udawać żonę To co możesz robić z żoną, nie możesz robić z siostrą. Przepisy są jasne, ale jak zwykle Polacy mają to do siebie, że muszą kombinować, dlatego nas nigdzie nie lubią. Cytuj
Jarosław Napisano 17 Maja 2015 Napisano 17 Maja 2015 Baba z wozu koniom lżej w życiu bym nawet nie pomyślał aby babę ,tudzież żonę wziąć na ryby Też tak dawniej myślałem, kiedy chodziłem ze spiningiem lub jeździłem na nocki lub dwudniowe wyprawy z kolegami. Teraz lat przybyło, koledzy się wykruszyli, zdrowie pogorszyło, włosy sprzedałem na pędzle to i poglądy się zmieniły. Miło mieć sprawdzoną i mądrą osobę przy boku w życiu a nawet na rybach. Cytuj
zwykly_michal Napisano 17 Maja 2015 Napisano 17 Maja 2015 Baba z wozu koniom lżej w życiu bym nawet nie pomyślał aby babę ,tudzież żonę wziąć na ryby Z czasem zmienisz zdanie Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi