kwiczol Napisano 23 Czerwca 2015 Share Napisano 23 Czerwca 2015 Witam Zakupiłem w/w wędke która posiada cw do 30g -martwi mnie jedna sprawa ponieważ chciałbym ją wykorzystać również do gruntu lub łowienia na żywca(ukleje, karasie) i nie wiem czy ciężar wyrzutu nie będzie za mały do tych metod, wędka dopiero do mnie idzie więc moge odesłać - jeśli te wędzisko się nie nada to co kupić w miare uniwersalnego i na teleskopie ? (max 100 cm długości transportowej ) pozdrawiam Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elast93 Napisano 23 Czerwca 2015 Share Napisano 23 Czerwca 2015 Witaj, według mnie raczej odpada do łowienia na żywca, lekki grunt z np 15 gramowym koszyczkiem do łowienia średnich ryb powinna wytrzymać. Mój kolega ma teleskop fiume thunder 330 cw 20-60 i używa jej do spławika i lekkich koszyczków 15-25 gram z gruntu. Ja w swoim arsenale mam awaryjnie jakąś chińszczyzne za kilkadziesiąt zł z allegro teleskop 360 cw do 180 gram i używałem jej zarówno do gruntowania z koszyczkiem i także na żywca z bojką i nawet jakiegoś szczupaka ( bodajże 51 cm ) raz tym wytargałem. Reasumując jeśli chcesz mieć teleskop do łowienia z gruntu + na żywca proponowałbym wędzisko z większym cw przynajmniej te 100 gram. Ewentualnie napisz ile chcesz na takie wędzisko przeznaczyć to może ktoś coś poleci, mi generalnie drugi rok służy wyżej wspomniane wędzisko za kilkadziesiąt złotych i po tym co przeszło do tej pory czyli leżenie w deszczu w błocie w piasku brak jednej środkowej przelotki która odpadła dalej wyciągam na nie ryby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kwiczol Napisano 23 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 23 Czerwca 2015 cw 60 też będzie za małe ? prosze o jakieś typy wędek zastanawiałem się nad JAXON CANTARA TELE ALLROUND 3,60 20-60g oraz nad MIKADO WĘDKA X-PLODE FISHUNTER 3.60M/80G ale to już droższa opcja i tu już d**a boli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elast93 Napisano 23 Czerwca 2015 Share Napisano 23 Czerwca 2015 Mi osobiście ciężko stwierdzić bo nie używałem wędzisk z takim cw do tego typu połowów, co do wędzisk mikado z serii x plode sam posiadam wędzisko mikado x plode light float 360 cw 5-28 do spławika na mniejsze-średnie ryby i w sumie mam mieszane uczucia, jest to tania seria ale nie zbyt wytrzymała, przy większej rybie raz już mi się złamała i musiałem reklamować nie wiem jak inne modele musiałbyś podpytać w jakimś sklepie tam prędzej ktoś coś podpowie. Ja osobiście niemam zaufania do tańszych wędzisk firm jaxon i konger bo ja i brat mieliśmy z nimi do czynienia i ujmę to tak : pieniądze wyrzucone w błoto, wędkuję aktywnie od kilku lat i miałem do czynienia z różnymi wędziskami ale te poniżej 100 zł to najczęściej badziew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kwiczol Napisano 23 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 23 Czerwca 2015 Sam nie lubię kupować dziadostwa ale proza życia itp wyjazd w niedługim czasie i szkoda mi aktualnie pakować $ na coś solidnego - w mikado jest zapas 80 g już trudno może zacisnę pasa ale czy warto ? a może coś innego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elast93 Napisano 23 Czerwca 2015 Share Napisano 23 Czerwca 2015 Nie chcę się wypowiadać bo z tymi modelami które podałeś nie miałem nigdy do czynienia ale jeśli chcesz jakąś tańszą wędkę do gruntu i łowienia na żywca proponowałbym poszukać czegoś z cw np 30-90 / 50-120 najlepiej wybrać się do jakiegoś sklepu i zapytać kogoś kto testuje wędziska. Mój sąsiad dał mi kiedyś wędzisko geologic caperlan teleskop 360 z cw do 120 gram i raz miałem je nad wodą właśnie na żywca i holowałem nim sporego szczupaka dopóki mi nie wszedł w zaczep i się spiął sam byłem pozytywnie zaskoczony wytrzymałością takiego wędziska które lata temu sąsiad kupił za jakieś śmieszne pieniądze w decathlonie. Podsumowując mogę doradzić jedynie tyle, żebyś kupił coś ze sporym cw i powinno wytrzymać. Tym bardziej że jak sam napisałeś nie chcesz wydawać dużo pieniędzy i nie będziesz go zbyt długo używał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość CarIvan Napisano 24 Czerwca 2015 Share Napisano 24 Czerwca 2015 Michał w jakim budżecie chcesz się zmieścić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi