Skocz do zawartości
Dragon

Z czego chwościki do obrotówek?

GS

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej,

Macie może pomysły, jaki materiał muszkarski najlepiej nadawał by się na chwościki do obrotówek? Tak, żeby to jakoś możliwie po zamoczeniu wyglądało … Te z chwościkami są dużo droższe od zwykłych, a biedny student kombinuje jak tu zaoszczędzić ;)

Dla przykładu:

Z chwościkiem - http://www.mepps.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=60&Itemid=61

Bez - http://www.mepps.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=56&Itemid=57

W byle jakim sklepie :wink: zobaczycie, że niezła przebitka w cenie…

Acha, jakie są Wasze opinie co do chwościków przy kotwicach obrotówek?

Jak wiadomo droższe nie zawsze musi oznaczać lepsze.

W jakich warunkach i przy jakich gatunkach chwościki wydały się Wam lepsze?

Pozdro,

Apacz

przynęty na klenia   Dragon
Gość wobler129
Napisano

Ja na okonia stosuję błystki malutkie Meppsy Aglia 00 i powiem, że bez chwościka lepiej się sprawdziły. Ale to zależy od wody... u mnie jest tak a tam inaczej :wink: Ja prubowałem robić chwosty z wiskozy i innych włukien stylonowych ale nasiąkały wodą i trzeba było je suszyć... ale wyglądało dobrze :cool:

Mi się zdje, że przy pstrągach napewno się sprawdzaja chwosty takie jak na fotce... A swoją drogą to chyba nie wolno dawać linków do forum bo to się odbiera jako rekalmy... ale nie wiem jak z tym do końca jest bo nieraz widać linki :roll:

Napisano
A swoją drogą to chyba nie wolno dawać linków do forum bo to się odbiera jako rekalmy... ale nie wiem jak z tym do końca jest bo nieraz widać linki :roll:

OK, już zmieniam na stronę producenta :)

Napisano

Te są dobre na letnie pstrągale ... sprawdzone ;) Jeszcze jak chwościk jest w kolorze karmy, którymi sa pasione chodowlane, sa dla ryb wręcz śmiertelne :cool:

Klenie i jazie też lubią je smakować. Jaskrawe kolory lubią też okonki.

Na większe rozmiary i szczupaczek się lubi zahaczyć ;)

A wykonanie jest proste i stosunkowo tanie. Wystarczy zdobyć szyjne pióra koguta i zaadoptować ich miękkie części do naszych potrzeb. Trzeba miec przy tym bardzo sprawne palce ... to jedyna wada tego materiału :lol:

Można też wykonywać chwościki z sierści np. ogona cielaka. Z sarny też są ładne, ale nie maiłem na nie większych wyników.

Jeśli chodzi o szczupaka, nie ma co sie przepracowywać z kombinacjami układania drobnego materiału na kotwicy - patrz wyżej. Tym żarłokom wystarczy ... kawałki włóczki w całości (jako sznurki) lub rozczesane (jak pióropusz) :cool:

Gość wobler129
Napisano
Klenie i jazie też lubią je smakować

Klenie też łowiłem na Mepss Aglia 00, tylko jakoś bez chwostów lepiej brały. Później kupiłem Black Fury Mouth? też malutkie, ale nie prawcowały tak jak ja chciałem, Aglia pracowała zaraz po spotkaniu z wodą w szybkim prądzie. Prowadziłem przesadnie wolno i były efekty.

Te są dobre na letnie pstrągale

Właśnie też tak myślałem i u góry napisałem.

Mi się zdje, że przy pstrągach napewno się sprawdzaja chwosty takie jak na fotce
:cool:
Napisano
Wystarczy zdobyć szyjne pióra koguta i zaadoptować ich miękkie części do naszych potrzeb. Trzeba miec przy tym bardzo sprawne palce ... to jedyna wada tego materiału :lol:

Można też wykonywać chwościki z sierści np. ogona cielaka. Z sarny też są ładne, ale nie maiłem na nie większych wyników.

Da sie to kupić w jakimś sklepie dla muszkarzy (najlepiej internetowym), czy łapiesz niczego nie podejrzewające zwierzątka :twisted:

Gość Dwie_sety
Napisano

Na odpowiednich rozmiarem kotwiczkach warto zrobić kilka chwościków do blaszek i wobków.

Kotwiczki z chwoscikiem trzymamy sobie osobno w pudełku i możemy je założyć do odpowiedniej blaszki w razie wyższej konieczności. Po użyciu koniecznietrzeba wysuszyć. Wymaga to przerobienia niektórych przynęt poprzez dołożenie kółka łącznikowego (tylne uszko woblera) lub poprzez wymianę drutu w obrotce na nieco dłuższy i tak uformowany by dało się zsunąć korpus obrotki na tyle by drut otworzył się jak agrafka i można było wymienić kotwiczkę.

Do wobków warto dorobić kotwiczki z dłuższymi piórami coś na wzór kogutów ale z cienkim tułowiem i bez kołnierza (kryzy). Nie każdy wobler dobrze przyjmuje taki "ogon", trzeba poeksperymentować

Jest na tym forum bardzo obszerny materiał o tym jak się robi koguty, na pewno znajdziesz odpowiednie fragmenty.

Do obrotówek mepps robi coś na wzór prostej muszki, jest to łatwe do zrobienia pod warunkiem posiadania kilku podstawowych narzędzi muszkarskich i muszkarskiego imadełka. Można ukręcić w samych paluchach ale jest to o niebo trudniejsze.

To co jest na meppsie przypomina red taga albo palmerka

Jak to zrobić

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.