tobi665 Napisano 12 Września 2015 Share Napisano 12 Września 2015 witam Chciałbym spytać o samo to co w wodzie hehe. A mianowicie. Łowić ryby już troszke łowie z przerwami, ale na żywca pierwszy raz. Mam takie zestaw: Żyłka 0.28 (z tego co pamiętam), spławik przelotowy 7g ale umiejscowiony że ma ruchu 15cm - dobrze tak? dociążony cięarkami 2x2g umieszczonymi na stałe zaraz za stalką. Dość mocny stalowy przypon na którym jest haczyk 1/0 Coś zmianić w tym zestawie?? Łowie na starorzeczu na gruncie w połowie głębokości lub troszke blizej dna. Efekty juz mam bo złapałem 2 szczupłe po 55cm i jeden mi sie wypiął. Pytam dlatego bo przyszedł jeden wędkarz do mnie i jak zobaczył zestaw to mówi ze za ciężki i rybka sie morduje oraz że szczupak widzi to Prawda to?? Jeszcze jedno mam pytanko zwiazane z tym wypiętym szczupakiem Spławik zniknął wiec czekam i odjazdu nie wdze po żyłce. Troche zwinąłem żyłkę, wydawało mi sie że już wystarczy, zacinam a tu szczepak podpłynął bliżej i niec nie poczułem dopiero jak poprawiłem to zaciałem ale sie wypiał. Jak Wy badacie gdzie jest ryba zeby dobrze zaciąć??? dziękuje za podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bumtarara Napisano 16 Września 2015 Share Napisano 16 Września 2015 7 gramowy spławik na pewno nie będzie za ciężki, zwłaszcza przy polowaniu na szczupaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mlody11 Napisano 17 Września 2015 Share Napisano 17 Września 2015 ja uzywam splawikow zawsze 10gramowych na zywca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobi665 Napisano 17 Września 2015 Autor Share Napisano 17 Września 2015 oki jeszcze mam takie pytanie łowie sobie na żywca, czyli zarzucam, popuszczam troche żyłki i kładę wędka. Widze branie (spławik znika) więc wędka do ręki i jak wybiera żyłki to mu popuszczam, czekam tą chwile do zacięcia i czasem ciężko mi wyczuć gdzie jest ryba bo czasem podpływa do mnie i wiadomo zacinam atu lużna żyłka. Jak robić żeby wiedzieć gdzie jest ryba ??? bo czasem też robi mi sie koło z żyłki a jak ściągam żyłke do napiecia to ryba nie poczuje i nie wypluje żywca???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mlody11 Napisano 18 Września 2015 Share Napisano 18 Września 2015 podciagasz zylke i jak juz wiesz gdzie ryba mniej wiecej jest wtedy zacinasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bumtarara Napisano 19 Września 2015 Share Napisano 19 Września 2015 Niestety tak już jest w metodzie żywcowej, nie zawsze wyczujesz czy wybrałeś wystarczająco luzu. Na pewno może pomóc długa wędka, nawet 4 metrowa nie będzie przesadą. Tak z innej beczki jak sytuacja na starorzeczach nad Nidą?? Kupę czasu tam nie byłem a zbliża się sezon na szczupaka i myślę czy nie odświeżyć swoich starych miejsc. Zwykle jeździłem w okolice Zakrzowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobi665 Napisano 20 Września 2015 Autor Share Napisano 20 Września 2015 powiem ci ze zaczynam znów łowienie po kilkuletniej przerwie, tylko ze ja tylko łowiłem i narazie łowie na starorzeczu w pińczowie i zalewie. Na starorzeczu dużo ryb podusiło sie przy czyszczeniu, wycinaniu drzew itd. Jednak w tym roku i nawet nie tak dawno dużo sie słyszy i nawet widzi jak duze amury i karpie ludzie wyciągają, O szczupakach nic nadzwyczajnego nie słychać narazie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wodnik1624 Napisano 19 Listopada 2017 Share Napisano 19 Listopada 2017 Witajcie, Mój zestaw jest prosty: Wędka 270 do 60 cw. spinning - bo wędkuje z łodzi, potem dwa stoperki, żyłka 0.25 mm, przypon 25 cm stalka, spławik zazwyczaj bombka Jaxon 10-15 g., haczyk podwójny dopasowany do wielkości żywca. Tak łowię i widać skutecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kri$$ Napisano 7 Czerwca 2018 Share Napisano 7 Czerwca 2018 Jakie rozwiązanie polecacie jako zestaw na żywca do dużej rzeki z silnym nurtem (Odra w okolicach Wrocławia)? Paternoster, grunt czy jeszcze jakieś inne rozwiązanie. Bo klasyczna bombka z żywcem pływającym w nurcie momentalnie spływa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi