robek89 Napisano 30 Grudnia 2006 Napisano 30 Grudnia 2006 Cześć wszystkim !!! Jestem tu nowy a także początkującym wedkarzem. Chce sobie kupić wędke spinningową przez Neta bo u mnie na miescie nie ma nic ciekawego. I teraz moje pytanie (dla niektórych może byc idiotyczne ale prosze o wyrozumiałość) Skad mam wiedzieć czy wędka jest sztywna czy miękka Widze np. opis 2,4m 5-20g i 165g ciężar wędki, a drugi np. 2,45m 8-35g i 190g ciężar wędki, i nie mam pojęcia czy one są dosyć miękkie czy raczej należa do tych sztywniejszych. Czy ktos mi to wyjaśni ? Szczęśliwego Nowego Roku
Gość wobler129 Napisano 31 Grudnia 2006 Napisano 31 Grudnia 2006 robek89 ciężar wyrzutu - to to w jakim przedziale przynętami możesz rzucać. Lecz nie do końca. Napisz nam lepiej do czego chcesz wędkę, czy na rzekę, czy na jezioro, na jaką rybę, na jakie przynęty i jak ciężki w jakim przedziale cenowym to Ci sprubujemy doradzić A pozatym w opisie powinno również pisać coś o akcji wędziska.
spin Napisano 31 Grudnia 2006 Napisano 31 Grudnia 2006 Koledzy, kupowanie spina przez net to mega nieporozumienie, chyba że masz wędkę upatrzoną przetestowaną. Kupisz sobie taką wedeczkę którą wcześniej widziałeś na zdjątku w sieci, a po odbiorze okaże sie że za chiny ci w ręce nie leży i co zrobisz ? Moja rada, skoro u ciebie nic ciekawego nie możesz kupić to zainwestuj w pks, pkp, czy innego busa i jedź tam gdzie jest wybór.
shogun_zag Napisano 31 Grudnia 2006 Napisano 31 Grudnia 2006 Jedynym elementem, który może się przyczynić do wzrokowego określenia sztywności kijka i jego przewidywaną akcję jest zbieżność blanku. Tak na prawdę nigdy bym sie nie odważył wyłącznie na podstawie obracka kupić wędki. Ty masz czuć kijek, ma Ci leżeć w dłoni i masz być z nim jednością Dla tego też odradzam kupowanie w ciemno. Jedynym wyjątkiem jest sytuacja, kiedy Twój znajmoy ma kijek, który sprawdziłeś, porzucałeś nim, wiesz, że to jest to ... wtedy szukasz dokładnie takiego samego modelu ... toczka w toczkę. Zwracam też uwagę, że ten sam model, te same parametry, lecz inny nr katalogowy wyrobu, to już są dwie różne wedki!!! Weźmy np Shimano Technium ... niebawem w dziale "Testy" zaprezentuję Wam Technium-a o całkiem odmiennej charakterystyce, niż te, co widać obecnie w sklepach
robek89 Napisano 31 Grudnia 2006 Autor Napisano 31 Grudnia 2006 To może powiem tak: wędeczka będzie używana zarówno na jeziora jak i rzeki, z nastawieniem wiekszym na rzeki (rz. wisła - okolice zawichostu, solca n. wisłą, takze rz.kamienna - to u mnie w Ostrowcu). Rybki docelowe to głownie to co mozna tam zlowic czyli szczupak, czasem sandacz, ale jak wiadomo na wiśle i kamiennej sporo panoszy sie okoni i kleni, może boleń. To wszystko. Będę łowił na obrotówki, wahadłówki, gumki lekkie i średnie, czasem wobler do 17g Wędka ma być krótka (nie pytajcie dlaczego, po prostu) i lekka. Znalazłem kilka modeli, może pomożecie wybrać - Konger Vectron X 215 L - dł. 215cm, C. W. 5-21g, waga 131g - Konger Vectron X 215 M - dł. 215cm, C. W. 7-28 g, waga 135g - Konger Vectron X 245 L - dł. 245cm, C. W. 5-25g, waga 130g - Shimano Catana AX Spinning 210ML - dł. 210cm, C. W. 5-20g, waga 132g - Dragon Mystery Contact Jig - dł. 2,4 m., C. W. 3-20 g, waga 194g - Dragon Mystery Impulse Spinn - dł. 2,4 m., C. W. 5-25 g, waga 196g - jeszce może ewentualnie ta http://www.kogutomania.pl/product_info.php?cPath=1_5_363_309&products_id=1805 Chciałbym żeby wędka nie była sztywna, ale też żeby znowu niebyła jak "ciepłe kluchy" żeby się nie wyginała w pełne kolo pod pół kilową rybą Chyba wiecie o co mi chodzi. Poza tym chcialbym żeby była dosć dobrze czuła na brania w czasie spinnigu. P.S. Najbardziej ciągnie mnie w stronę pierwszej i czwartej z wymienionych wędek. Mam nadzieję że te wędki wytrzymają walkę nawet z 3-4kg szczupaczkiem jakby się trafił
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.