marcin_75 Napisano 4 Grudnia 2015 Napisano 4 Grudnia 2015 No to witam wszystkich i do sedna. Chcemy z synem (10 lat) zacząć przygodę z wędkowaniem. Jak zwykle na początku jest problem z doborem sprzętu. Planuję zakupić 2 zestawy. Pierwszy dla mnie i najprawdopodobniej feeder (myślę, że na początek metoda dość fajna), drugi dla syna (również ja będę korzystał wiadomo) i nie wiem jaki - pewnie coś na spławik (będziemy mieli przegląd metod). Łowić będę najczęściej na Jeziorze Wieleńskim i Osłonińskim, oraz czasami na Odrze. Proszę o propozycje zestawów wędka + kołowrotek. Kwota jaką chcę wydać? Ciężka sprawa - nie chcę na początek wydawać majątku, a z drugiej strony chcę mieć fajny i nieprzeszkadzający sprzęt. Jeżeli uda się coś dobrać za 700zl fajnie, jeżeli konieczna będzie jakaś dopłata, to parę złotych też się znajdzie (chodzi o najlepszy stosunek cena/jakość). Mam możliwość sprowadzenia również sprzętu z USA (rodzinka) , więc jeżeli coś wiecie o tamtym sprzęcie to weźcie to pod uwagę. Poczytałem trochę o Mikado da vinci i może coś w ten deseń (jestem całkowicie zielony jeżeli chodzi o sprzęt)?
jony Napisano 4 Grudnia 2015 Napisano 4 Grudnia 2015 marcin_75, Trudno jest coś doradzać osobie, która chce dopiero zacząć wędkować, zwłaszcza, że istnieje możliwość, że nie spodoba się Wam ten sport, i sprzęt pójdzie do kąta. Na początek proponowałbym coś z niższej półki cenowej tzw, sprzęt bazarowy, który kosztuje przysłowiowe grosze, i nie będzie go żal, jeśli się go uszkodzi. Najlepiej by było pogadać przy piwku z jakimś kolegą wędkarzem i umówić się na zakupy. Nie bardzo rozumiem, dlaczego akurat stawisz na feeder, skoro każdy (chyba) zaczynał od spławika. Kup synowi jakiś bacik za 40-50 zł i będzie miał frajdę z łowienia drobnicy, natomiast dla Ciebie proponowałbym udać się do dobrego czyt. uczciwego sklepu wędkarskiego, w którym sprzedawca na pewno Ci doradzi i pomoże skompletować sprzęt. Jak już będziesz nad wodą pogadaj z wędkarzami podpatrz czym łowią, i jaką metodą i wtedy w kolejnych latach będziesz mógł robić większe zakupy już jako doświadczony wędkarz, a uwierz mi, że po kilku sezonach nie będziesz miał gdzie trzymać sprzętu.
marcin_75 Napisano 4 Grudnia 2015 Autor Napisano 4 Grudnia 2015 No więc ja trochę wędkowałem za młodego i wiem, że nie zrezygnuję. Postaram się wciągnąć syna i dlatego chciałbym mieć dwa zestawy - feeder o którym czytałem, że jest bardzo fajny na początek i właśnie spławik gdyby syn nie załapał bakcyla. Nie chcę brać bazarowego bo szybkp mogę się spiąć, walnąć do kosza i tak kupić coś lepszego. Jeżeli dla syna lepszy byłby bacik to w takim razie 2 wyżej wyminione zestawy + jaki bacik dla chłopaka (raczej lekki bo szczuplutki bardzo:)?
mikwed1 Napisano 4 Grudnia 2015 Napisano 4 Grudnia 2015 dla młodego - jak przedmówca polecałbym bacik do 5m - nie plącze się, duzo ryb - co prawda małych ale jest co robić, młodym często sie nudzi czekanie na dużą rybe - wolą częściej łowić.
marcin_75 Napisano 4 Grudnia 2015 Autor Napisano 4 Grudnia 2015 Dobra. Wiem, że bacik 5m. Podaj proszę jakąś firmę lub model. A jak z resztą?
tomek1 Napisano 5 Grudnia 2015 Napisano 5 Grudnia 2015 Wiem, że bacik 5m. Podaj proszę jakąś firmę lub model. Mało istotna, wszystkie mają podobne właściwości. Za 30-40 zł kupisz bat z włókna szklanego. Spokojnie wystarczy choć jest dość ciężki. Za 100-150 zł kupisz bat z włókna węglowego, który będzie dużo wygodniejszy dla dzieciaka. Dla Ciebie faktyczne feeder to dość uniwersalny wybór. Proponuję wędkę 3,6 metra i ciężar wyrzutu około 100-120 gramów. Dasz radę łowić i na stojącej wodzie i na niezbyt silnym nurcie rzeki. Dobre i niedrogie feedery oferuje np. Mikado i Robinson. W 700 zł spokojnie kupisz te dwie wędki wystarczającej klasy, kołowrotek do feedera, podpórki i podbierak.
Booryss Napisano 5 Grudnia 2015 Napisano 5 Grudnia 2015 Bacik dla mldefo to nawet 4m wystarczy lepiej bedzie mu nim lowic w polizu krzaków wystarczy najtańszy jaxon czy mistral mój mody średnio jest za wypadami na ryby chyba że w gre wchodzi bacik i spore ilości drobnicy no i najlepsze na zararzenie mlodego nocne biwaki latem ognisgo namioty te sprawy mój 8 latni urwis jadac na nocke wędki nie potrzebuje.
marcin_75 Napisano 5 Grudnia 2015 Autor Napisano 5 Grudnia 2015 Czy taki sprzęt będzie ok? Bat: VDE-ROBINSON HMC DYNAMIC POLE SX 500 lub ROBINSON VDE-R TEAM ALBORELLA MX 5m lub KONGER MEDALIST GTX POLE 5m Feeder: GOLDEN BAY FEEDER 360/140 MIKADO lub ROBINSON TRITIUM FEEDER 360 50-150g Jeżeli warto dołożyć do jakigoś lepszego modelu to dołożę. Jaki kołowrotek dobrać? Marka, model? Na sprzęt mam 700 i chcę je dobrze wydać.
buszmen Napisano 5 Grudnia 2015 Napisano 5 Grudnia 2015 Nie narzekam na feeder Golden Bay tyle że ja mam 3,90 często też przerabiam go na wędkę spławikową na mojej rzece , jak coś to polecam
marcin_75 Napisano 8 Grudnia 2015 Autor Napisano 8 Grudnia 2015 To w zasadzie mam wybrane: 1. Mikado ultraviolet 360/90g lub 120g + Okuma Travertine TRB 45 2. VDE-R Team HMC Dynamic Pole MX 5m Robinson Ostatnia sprawa: Po wczorajszej pogawędce z teściem na wiosnę kupujemy łódkę 3,80. Czy w/w sprzęt będzie na tyle uniwersalny, aby połowić z łódki? Zapomniałem też dodać, że na jeziorze są kładki i czy nie będzie problemu z feederem (czasami pewnie będzie problem z ustawieniem równolegle do wody i kąta 90 stopni z żyłką, chyba że do góry)? Proszę o opinie czy to zagra ze sobą. P.S. A może dozbierać trochę i dokupić trzeci zestaw typowo na łódkę (tylko jaki)?
mlody11 Napisano 8 Grudnia 2015 Napisano 8 Grudnia 2015 co do ustawienia wędki możesz ja ustawić nawet w pion i ryba i tak będzie brać. łowie na jeziorze i czasami miejsce zmusza mnie własnie do ustawienia wędki w pion i nie zauważyłem różnic w braniach
Rekomendowane odpowiedzi