Tomaszek Napisano 15 Maja 2008 Autor Share Napisano 15 Maja 2008 No dawid450, to Twoja miejscówka, więc pewnie wiesz lepiej - ale ja na morzu rano nigdy nie miałem wyników. Raczej popołudniami i wieczorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stu6-60 Napisano 15 Maja 2008 Share Napisano 15 Maja 2008 ja na morzu rano nigdy nie miałem wyników. Raczej popołudniami i wieczorem. Jak sobie przeanalizowalem swe wypady nad morze to odczucia mam identyczne jak kol.Tomaszek. Pozdro-Radek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid450 Napisano 16 Maja 2008 Share Napisano 16 Maja 2008 Ale się rozczarowałem... łowisko które służyło mi godnie, nagle stało się bezrybiem... 4 rano, lekka fala, maksymalny przypływ co chwila coś biło do kija ale to coś to były niestety kraby :/ oszaleć można Byłem przygotowany na niezły połów a tutaj krab, krab, krab i tak w nieskończoność o dziwo, przypływ nagle stał się odpływem i przed momentem wróciłem do domu. Panowie macie rację z tym rannym wędkowaniem - totalne zero. Parę minut po piątej woda się "zagotowała" maleńkie chyba sandele gonione przez drapieżniki zaczęły chlupotać i wyskakiwać z wody ponad jej powierzchnię. Na taki obrót sprawy założyłem zestaw morskich przywieszek... ale znów rozczarowanie ani jednego bicia. Chyba jestem zmuszony do spróbowania wędkarskiej wyprawy na łodzi - no na takich głębokościach musi coś wziąć. Na bezrybiu i krab ryba... heh Pozdrawiam totalnie nieusatysfakcjonowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek104 Napisano 16 Maja 2008 Share Napisano 16 Maja 2008 Panowie, a czy to przypadkiem nie jest tak, że lepsze wyniki macie po południu i wieczorem, bo po prostu o tej porze dnia najczęściej łowicie? A może to właśnie wieczorami, akurat trafialiście na najkorzystniejszą na Waszych łowiskach fazę pływów? Ja nie narzekam na ranne wyprawy- często byłem nad wodą wcześnie rano, a łowienie kończyłem ok. południa i wyniki były. Oczywiście czasem było również kiepsko, ale to samo zdarzało się tak rano, jak i na popołudniowo- wieczornych zasiadkach...Według mnie, od pory dnia zdecydowanie ważniejsze są pływy i pogoda; najlepiej jak jest ciepło, trochę wieje, ale nie ma słońca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stu6-60 Napisano 16 Maja 2008 Share Napisano 16 Maja 2008 Panowie, a czy to przypadkiem nie jest tak, że lepsze wyniki macie po południu i wieczorem, bo po prostu o tej porze dnia najczęściej łowicie? Moje spostrzezenia nalezy traktowac jako sugestie lowiacego "z doskoku".Wieksza czesc wyjazdow nad morze to wycieczki rodzinne zobligowane pogada.Lokacje w wiekszosci takze familijne . I w tych wlasnie warunkach jedyne wyniki osiagalem w godzinach popoludniowo-wieczornych. Rano(jesli godz.9-ta uznac za rano ) oraz w ciagu dnia przyneta interesowaly sie jedynie kraby .Bez wzgledu na plywy i wiatr.Ale powtarzam ,to tylko sugestie "wedkarza niedzielnego" . Pozdro-Radek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dolina Napisano 16 Maja 2008 Share Napisano 16 Maja 2008 Moze ktoś mi powiedzieć jaka jest roznica po miedzy Kołowrotkiem Shimano Catana 2500 RA a Shimano Catana 2500 FA?? Kto mi poleci dobry kołowrotek do spiningu i spławikowe do 100zł . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomaszek Napisano 16 Maja 2008 Autor Share Napisano 16 Maja 2008 RA ma tylny hamulec a FA przedni (lepszy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dolina Napisano 16 Maja 2008 Share Napisano 16 Maja 2008 dzieki Tomaszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kumsi Napisano 17 Maja 2008 Share Napisano 17 Maja 2008 witam czy ktos mi moze powiedziec czy wedka: Daiwa (2.75m) Beach-casting rod ,cw 60-150g czy na poczatek zmagan z wedkarskich na morzu bedzie odpowiednia?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gedwey Napisano 17 Maja 2008 Share Napisano 17 Maja 2008 [shadow=black]Mam pytanie jak i na co łowić w Slaney w Ennyscorthy?[/shadow] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yonek Napisano 17 Maja 2008 Share Napisano 17 Maja 2008 W końcu pojawiły sie bassy. Wyniki zadawalające mam na gumowoblery "Storm" czy ktoś stosuje podobne gumy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stu6-60 Napisano 17 Maja 2008 Share Napisano 17 Maja 2008 W końcu pojawiły sie bassy. Wyniki zadawalające mam na gumowoblery Rozumiem ze piszesz w czasie przeszlym ,do 15-tego Maja . Daiwa (2.75m) Jak dla mnie to troszke za krotka,ale poczekaj na opinie innych. Pozdro-Radek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek104 Napisano 17 Maja 2008 Share Napisano 17 Maja 2008 czy ktos mi moze powiedziec czy wedka:Daiwa (2.75m) Beach-casting rod ,cw 60-150g czy na poczatek zmagan z wedkarskich na morzu bedzie odpowiednia?? To zależy jak chcesz ją używać. Jeżeli ma służyć jako typowy beach caster, (dalekie rzuty, duże przynęty, itd.)to jest zdecydowanie za krótka Najodpowiedniejsza według mnie długość to pow. 4 metrów. Ja łowię na kija o dł. 4.57m, cw. 110-170g. teraz rozglądam się za drugim, takiej samej długości, ale trochę delikatniejszym do ok.150g. Tak w uproszczeniu; im dłuższy i sztywniejszy kij, tym dalsze rzuty. jeśli nie zależy Ci na odległości to możesz używać tej wędki, zwłaszcza z pirów, portów itp, jednak możliwości tego kijka najlepiej wykorzystasz łowiąc z łodzi. Powinien się nieźle spisywać z pilkerem, albo np. z zestawem flying collar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yonek Napisano 17 Maja 2008 Share Napisano 17 Maja 2008 stu6-60, Bez paniki . Wiem o czym piszesz. Jesteśmy na poważnym forum ...w koncu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stu6-60 Napisano 17 Maja 2008 Share Napisano 17 Maja 2008 Bez paniki . Wiem o czym piszesz. No to wszystko ok . Pozdro-Radek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomaszek Napisano 17 Maja 2008 Autor Share Napisano 17 Maja 2008 Ano bassy są - gdzieś wcześniej wklejałem link do swojego bloga chyba. 2.7m beachcaster to jakaś awaria. Za krótki i koniec. tomek104, dobrze prawi! A jak tam wasz sezon szczupakowy upływa? Ja niestety cały czas łowię jakieś jacki po 70-pare centymetrów. W zeszłym tygodniu byłem na zlocie jerkbaita przez dwa dni łowiliśmy na Inny Bay, Loung Ree i Shannon - ale nikt nie przekroczył 75cm choć na ilość ryb nikt nie mógł narzekać. Dzisiaj właśnie wróciłem z Allua, Greg wywalił dwa szczupale 85 i 94 a ja też dwa ale znowu maluchy poniżej 70 Jakie wyniki ze szczupakiem u Was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stu6-60 Napisano 17 Maja 2008 Share Napisano 17 Maja 2008 A jak tam wasz sezon szczupakowy upływa? Lepiej nie pytaj .W Barrow wody jak na lekarstwo.Najwiekszego zebacza(okolo7kg) zlowiono pare tygodni wstecz na zawodach klubowych.Natomiast tydzien temu na kolejnych wygrala ryba kilogramowa .Efekty (mizerne ale jednak..) maja zasiadkowicze z trupkiem,zas spinningisci lowia ....pstragi,ktorymi sasiedni klub wrecz zasypal rzeke .Moze gdy woda urosnie a szcupale "wytna" troszke "kropki" sytuacja wroci do normy . Pozdro-Radek. P.S.Na jezioro by sie przeniesc czy jak . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kumsi Napisano 18 Maja 2008 Share Napisano 18 Maja 2008 witam wszystkich mam pytanie. czy moglibyscie zamiescic jakies fotki z przynetami sztucznymi morskimi( woblery, blachy,itp.) oraz podac odpowiednia wage tych przynet. za wszystkie info dzieki pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stu6-60 Napisano 18 Maja 2008 Share Napisano 18 Maja 2008 czy moglibyscie zamiescic jakies fotki z przynetami sztucznymi morskimi( woblery, blachy,itp.) oraz podac odpowiednia wage tych przynet. Teraz to pojechales rowno .Inne wabiki bedziesz stosowal przy lowieniu z lodzi ,inne do wedkowania z brzegu.Jesli dodac do tego roznorodnosc ,kolorystyke,gramature to powstal by katalog przynet.A dochodzi jeszcze wybor konkretnego gatunku ryb .Ale... o ile pamietam Tomaszek w swoim blogu ma pare fotek przynet na Labraksy. Moze jeszcze ktorys z kolegow cos dorzuci a jesli nie to poprzegladaj oferty w sklepach internetowych. Pozdro-Radek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek104 Napisano 19 Maja 2008 Share Napisano 19 Maja 2008 A jak tam wasz sezon szczupakowy upływa? U mnie to chyba tak jak u Ciebie, albo jeszcze gorzej Jacusie, boirą, to fakt, ale żaden tegoroczy nie miał więcej niż 70 cm. A takie smyki biorą najczęściej; ...wysyłam, te biduliny po ojców, matki, babki... a one tylko kumpli z klasy sprowadzają Większe na szczęście też są, ale jak to często bywa nie nam się trafiają. Ten złowiony przez Simona był już całkiem, całkiem ... Ślicznotka walnęła na trola w drodze powrotnej. Simon stwierdził, że żarty się skończyły i na agrafkę założył "gumkę" mutanta. Ja oczywiście byłem przekonany, że na to-to, nic nie ma prawa się skusić, ale na moje nieszczęście ryba miała inne zdanie... Wielkość "gumki" to ponad 40cm a ONA, miała ją w paszczy prawie całą , ten Skinner na górze ma 18 cm, i do tej pory to jego uważałem za duży wabik. To była wyprawa tuż przed zeszłotygodniowym ociepleniem. Następnym razem złowiłem jeszcze kilka, ale też same smyki. Faktem jest, że w tym roku nie poświęcałem jeszcze szczupłym zbyt wiele czasu, bo ciągle biegam za łososiem, też zresztą bez efektu Węgorze też się jeszcze u mnie nie zaczęły- chyba ciągle za mało ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stu6-60 Napisano 20 Maja 2008 Share Napisano 20 Maja 2008 Simon stwierdził, że żarty się skończyły i na agrafkę założył "gumkę" mutanta. Czyli "Simon mowi- "bankowy". . Pozdro-Radek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek104 Napisano 20 Maja 2008 Share Napisano 20 Maja 2008 Czyli "Simon mowi- "bankowy". .Pozdro-Radek. Bankowy, nie bankowy, ale trzeba było zobaczyć jego minę Musiał poczuć ogromną ulgę, że jednak wzięła tak więc w tegorocznym starciu Polska -Irlandia, na razie 0:1. Mam nadzieję że nie długo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczupal Napisano 22 Maja 2008 Share Napisano 22 Maja 2008 W niedziele 1-go czerwca wybieram się na Lough Derravaragh okolice Mullingar,jest możliwość wynjęcia łódki, jeśli jest ktoś chętny zapraszam. :szczupal: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stu6-60 Napisano 24 Maja 2008 Share Napisano 24 Maja 2008 Wyskoczylem dzis do Dun Laoghaire.Katastrofa,wialo tak ze od "otwartej "strony fale przechlapywly sie przez falochron. Do tego zgraja "niedzielniakow",ktorzy polawiali male rdzawce i makrelki pakujac je do reklamowek.Nawet nie rozwijalem wedki . Pozdro-Radek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Obolon Napisano 25 Maja 2008 Share Napisano 25 Maja 2008 Witam.........ja bylem w Dun Laoghaire wczoraj popoludniu ta sama sytuacja........mam tydzien wolnego i mam nadzieje ze przestanie wiac...... pozdrowienia.......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi