Skocz do zawartości
tokarex pontony

Pudełko spiningisty.

cysiu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Drogi Turbonie zgadzam sie z twoją wypowiedzią

ja nie raz miałem taka sytuacje ze okonie brały akurat na taki kolor gumki a nie inny (i żaden inny )

co do woblerów i blaszek to 25% moich przyłowów

Drogi Opaczo nie wiem jak ty ale ja w większości gumy(twistery) tarce poprzez obgryzanie ogonków przez okonie a nie jak ty poprzez krzyżowanie :D

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 55
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

A propos Gumowych przynęt, obgryzania ogonków itp.

Moje połowy w 99% to szczupaki. Niestety żadna Guma nie przeżywa więcej niż 2 ataki szczupaka. Stosowałem też rattliny Rapalki ale to już zupełnie inne łowienie.

Znacie jakąś trwalszą przynętę, którą można Jiggować równie agresywnie jak Gumą?

Napisano
Znacie jakąś trwalszą przynętę, którą można Jiggować równie agresywnie jak Gumą?

Kogut i wahadełko :cool:

Napisano

Mój asortyment przynęt spinningowych wygląda tak:

1 ripper 7 cm uklejka

1 kopytko i 1 twisterek 4 cm żółte

1 twister 6 cm fiolet

2 gumy 7 cm nieuzbrojone jeszcze.

8 wahadełek

8 obrotówek

Woblery:

10 cm ukleja

8 cm ukleja jerk

7 cm jerk niebiesko-biały z czarnymi plamkami po bokach

5 cm czarno-żółto-biały z niebieskomi kropkami po bokach, w czasie bezruchu wynurza się na powierzchnię

6 cm cieniutki czarno-złoto-biały

5 cm pomarańczowo-żółty z szarymi paskami pionowymi po bokach

I pytanie:

Co jeszcze powinienem dokupić, czy brakuje mi jakiś przynęt łownych, znanych, jak tak to jakich? Konkretnie

Napisano
I pytanie:

Co jeszcze powinienem dokupić, czy brakuje mi jakiś przynęt łownych,

Dokup jeszcze z 20 kolorów kopytek, 60 twisterów, 30 obrotówek i z 50 woblerów to znajdziesz przynętę łowną.

Nie ma 100% łownych przynęt, sa jakieś przynęty standardowe które są w miarę "pewne" ale tylko na danym łowisku w danym okresie roku, miesiąca, dnia.

Zrób to co radzę każdemu początkującemu spinningiście; podglądaj innych, rozmawiaj z wędkarzami na łowisku no i próbuj.

Podglądaj wodę, co w niej pływa, na czym żerują ryby, jakiego typu narybek lub rozwinięta ryba/owad jest głównym pokarmem drapieżnika na Twoim łowisku.

Pododajesz to do kupy i wyjdzie Ci jakich przynęt należy używać.

Obserwój :cool:

Napisano
Dokup jeszcze z 20 kolorów kopytek, 60 twisterów, 30 obrotówek i z 50 woblerów to znajdziesz przynętę łowną.

To mi zajmie kilka dobrych lat :roll::lol:

Nie ma 100% łownych przynęt, sa jakieś przynęty standardowe które są w miarę "pewne" ale tylko na danym łowisku w danym okresie roku, miesiąca, dnia.

Łowię na Warcie i jeziorach, jak na razie z brzegu.

Chciałbym zaopatrzyć się na początku w kopyta, bo kiepsko to u mnie wygląda, a wierzę w łowność tych przynęt :wink:

Podajcie mi jakieś priorytety, które każdy spinningista powinien mieć!

Napisano

Robal masz już wszystko co musisz mieć !

Pomyśl logicznie ile ci zajmie czasu jak będziesz chciał połowić na to co masz (nie mówie o jednym żucie )

Napisano

Turbo idąc na ryby nie łowi się każdą przynętą, tylko tymi ulubionymi i sprawdzonymi. A jak to nie skutkuje to kombinujemy i nie raz może Robalowi czegoś zabraknąć i nie odniesie sukcesu :grin:

Napisano
i nie raz może Robalowi czegoś zabraknąć i nie odniesie sukcesu

Czego? Chce mieć wszystko, co mi będzie potrzebne do odniesienia sukcesu, czyli złowienie taaakiej ryby :lol:

Jakiej linki używacie?? Ja uważam, że moja plecionka 0,18 jest trochę za gruba i dlatego ryby mi nie biorą :roll: . Chyba zmienie, ne żyłke, albo chociaż na coś cieńszego

Napisano
Jakiej linki używacie?? Ja uważam, że moja plecionka 0,18 jest trochę za gruba i dlatego ryby mi nie biorą :roll: . Chyba zmienie, ne żyłke, albo chociaż na coś cieńszego

Zależy w jakim miejscu łowisz i jakie ryby :lol: Ja używam żyłki 0,20 i z pewnością mi wystarcza. Moim zdaniem najlepsza do spinningu na szczupaki i sandacze :cool:

Napisano
Ja używam żyłki 0,20 i z pewnością mi wystarcza. Moim zdaniem najlepsza do spinningu na szczupaki i sandacze
Długo byłem zwolennikiem żyłki aż nadszedł moment w którym zakupiłem plecionkę i od tego momentu używam już tylko i wyłącznie plecionki oczywiście jeśli chodzi o szczupaka i sandacza. Myślę że powinieneś pozostać przy plecionce. Co innego okoń tutaj obowiązkowo cienka żyłka.
Napisano
Zależy w jakim miejscu łowisz i jakie ryby

Moja plecionka ma wytrzymałość coś koło 7 kg, a takich ryb się nie spodziewam na początku, ważne, żeby cokolwiek złowić :razz:

Plecionka jest bardziej zauważalna niż żyłka nie?

Napisano
Moja plecionka ma wytrzymałość coś koło 7 kg, a takich ryb się nie spodziewam
Nigdy nie wiadomo na jaką rybę trafisz. :wink:
Napisano
Moja plecionka ma wytrzymałość coś koło 7 kg, a takich ryb się nie spodziewam na początku, ważne, żeby cokolwiek złowić :razz:

Plecionka jest bardziej zauważalna niż żyłka nie?

Jak plecionka 0,18 ma wytrzymałosc 7kg to mało jak na plecionke. Nie trzeba takiej grubej plecionki, tak na szczupaki powinna wystarczyc Ci 0,12 jakiejś dobrej firmy (nie wiem jakiej firmy masz plecionke). Czy plecionka jest bardzej zauważalna niż żyłka :?: Raczej nie ma to znaczenia. Tylko że łowiąc plecionką lepiej czujesz brania ryb, ale bliżej zarzucisz tą 0,18 niż np żyłką 0,20 :cool:

Napisano
Nigdy nie wiadomo na jaką rybę trafisz.

Wiem. Mój tata spinningował i nawet 10 centymetrowego okonka nie złowił :roll::???:, ale to było 30 lat temu. A na spławiczek duże sandacze, leszcze... :shock: Może miał pecha w spinningu...

Napisano
Te leszcze i sandacze na spławik, a co było na haku
na haku mógł być biały, czrwony robak albo martwa rybka np.
Napisano
(nie wiem jakiej firmy masz plecionke).

Sprawdziłem, Konger Kevlon, ale chyba 0,12mm i 9,00kg, nie ma napisane na pudełku.

Te leszcze i sandacze na spławik, a co było na haku

Sandacz - żywiec, a leszcze to robaki, czy kukurydza.

Ale wiesz, wtedy to było co innego niż teraz, chodzi o rybność, kłusownictwo, metody, sprzęt

Pozdr :wink:

Napisano
Sprawdziłem, Konger Kevlon, ale chyba 0,12mm i 9,00kg, nie ma napisane na pudełku.

No to 0,18 i 7kg to wiedziałem ze mi cos nie pasuje, a 0,12 i 9kg to pasuje :wink:

Sandacz - żywiec, a leszcze to robaki, czy kukurydza.

Ale wiesz, wtedy to było co innego niż teraz, chodzi o rybność, kłusownictwo, metody, sprzęt

Pozdr :wink:

Wiem :grin:

• 11 months later...
Napisano

a ja ostatnio chodziłem z kolegą za szczupłym albo za większym okoniem, kiedy zerwał swoja ulubioną obrotówkę założył od niechcenia wahadłówkę i o dziwo w 1h 3 szczupłe leżały już na brzegu co prawda dwóm brakło po kilka cm do wymiaru ale jeden miał 58 cm i od tamtej pory obaj przekonaliśmy sie do tej wahadłówki i ja i mój kolega ma ją w swoim pudełku. :grin:

tu dodaje zdjęcie tej wahadłówki

wahadlowka.jpg

jeśli też ktoś używa takiej niech napisze jakie wyniki "na jego terenie"

Pozdrawiam!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.