Skocz do zawartości
Dragon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam w garażu dolniki do wędek+połamane drugie składy:

Robinson diplomat top spin 270/7-25( brak pierścienia w przelotce)-tylko dolnik

Dragon mistery xt turbo spin 270/10-35g-tylko dolnik

Mikado nihonto tt zander 240/20- mam także górną cz,złamana ok 25 cm.

Cormoran carbo-o-star x spinn 270 20-60g- mam także górną cz ,złamana ok 20 cm.

Jeżeli komuś może się przydać cokolwiek ,proszę pisać. Od dwóch pierwszych kijków nie mam drugiej części, ponieważ przelotki zostały wykorzystane w innych celach. Dwa ostanie kije posiadają uszkodzone(połamane) drugie składy. 

Pozdrawiam

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Jeżeli się nie boisz pobawić to spróbuj zrobić sobie wklejki z tych wędek które się złamały przy szczytówce. W sklepach wędkarskich są szczytówki o różnym stopniu ugięcia i jakiś sobie dobierzesz do konkretnej wędki. Przelotki wykorzystasz te które są ( po podgrzaniu zapalniczką lakier powinien puścić) i będziesz miał jeszcze dobrą wędę która Ci posłuży. Raczej nie masz nic do stracenia , no chyba że robisz porządki i zależy Ci na czasie żeby się ich pozbyć.

Napisano

Może to i dobry pomysł ,ale jedynie w przypadku mikado. Chociaż po zrobieniu wklejki i tak bym musiał pewnie zmienić położenie niektórych przelotek co wiąże się z dodatkowymi kosztami(lakier, omotki itp).A z montowaniem samemu przelotek nigdy nie miałem do czynienia :)

Napisano

Mój znajomy zrobił sobie z uszkodzonej wędki, kijek do jerków... Po złożeniu nie wygląda to za dobrze, bo druga sekcja jest o prawie połowę krótsza ,ale co mnie najbardziej dziwi wędka daje radę. Może nie wyciąga metrówek, ale z 60-70 sobie radzi... I wcale nie przerabiał przelotek, po prostu po pęknięciu odciął poszczerbioną część i dokleił nową przelotkę szczytową. Żadna filozofia a samoróbka cieszy i daje efekty.Dla mnie osobiście jest to zwykły kij od szczotki teraz no ale... :) 

Napisano

Jeżeli masz uszkodzenia szczytówek takie , że pozwolą Ci na dokupienie odpowiedniej wklejki to myślę że warto będzie spróbować. Powiem Ci na swoim przykładzie , gdzie chodząc za kleniem z głupoty złamałem IRI Lucky. Poszedłem do wędkarskiego dobrałem sobie szczytówkę ( moja miała około 60cm i margines jaki mi został by tak dociąć żeby wędka wyszła taka jak chcę był naprawdę spory)   i wyszedł fajny kijek na okonia. Co do omotek to nie zależało mi na wyglądzie i może to być pewnie jakaś stara cienka plecionka. Lakier nie jest chyba aż taki drogi, a będziesz miał niepowtarzalną wędkę.