Skocz do zawartości
tokarex pontony

Płoć

keri

Rekomendowane odpowiedzi

Gość sebek
Napisano
czy w taka pogode jaka mamy a przynajmniej mnielismy (10-15 stopni, slonecznie) plotka bedzie brala??jak tak to na jaka metode lepiej, koszyk?

Spławiczek najlepszy przy bacie 7m-0.7glub0.8g tylko ochotka na haku nr14 lu nr16 przypon 0.08 i zależy od wody ale raczej wszędzie bierze przy takiej pogodzie,no i dobra zaneta płociowa plus atraktor.

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 190
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Ostatnio będąc na starorzeczu miałem zarzucone obok siebie dwie wędki, jedna super delikatna z przyponem 0,08 i 2 pinkami na haku nr16, a druga ze spławikiem 2,5g, przyponem 0,14 i dużą dendrobeną na haku nr6 i jedyne 2 płotki wzięły właśnie na dendrobenę :shock:

Widac wiosną robaczek może okazac się bezkonkurencyjny :mrgreen:

Napisano

moim skromnym zdaniem ploc to najlepsza ryba do lapania tak jak ktos powiedzial nie jest sztuka zlapac plotke ale ta duza tak.. moj rekord to 80 gr na moim miejscowym jeziorku na kastera i jednego bialego ...a rada na ploc i nie tylko zawsze dodaje czosnek do bialych robakow po siekany na noc przed wedkowaniem czosnek czyni cuda i nie tylko na plocie..pozdrawiam

Napisano
czosnek czyni cuda i nie tylko na plocie..pozdrawiam

Zgadzam się z Tobą Kubutek. Z tym, że nie na każdym zbiorniku. Ja dodaje ząbek czosnku podczas parzenia pszenicy. Killer na duże płocie i leszcze szczególnie latem.

• 3 months later...
Napisano

na jakich glebokosciach szukac wiekszych ploci??takich od 20cm wzwyz:D i czy necenie samymi ziarnami np peczakiem z wanilia wystarczy??czy lepiej kupic zanete na ploc i dodac do niej pinek??

Napisano

Wydaje mi się, że na tę grubą płoć nie ma jakiejś konkretnej reguły co do głębokości. Jeśli chodzi o zanęte to proponowałbym Lorenca Dużą Płoć, do tego pinkę i przede wszytskim konopie. Łowić próbowałbym na pszenice z jednym białym. Zdarzało mi się, że ładna płoć brała mi na płyciźnie a bywało i tak, że żerowała na głębi. Zdecydowanie najprościej jest ją znaleźć przed i po tarle, wtedy kiedy jest głodna i żeruje najłatwiej rozpoznać jej zwyczaje na danym zbiorniku i rozszyfrować sobie łowisko na reszte sezonu. Pozdrawiam !

Napisano

to sie tak nazywa Lorenc duza ploc??:P i konopie kupic mozna w spozywczym??

Napisano

wrzucasz caly zabek czosnku do termosu?

• 2 weeks later...
Napisano

Ja jeszcze dodam, że niektóre okręgi mają wymiary ochronne :) własne .....

Więc lepiej sie zapoznaj w jakim okręgu łowisz ;)

U mnie w TBG nie ma, ale w pobliskim świętokrzyskim już płoć ma 15 cm.

(najgłupsze jest to, że mój Ćmielów jest w woj. świętokrzyskim ale należy do okręgu tarnobrzeskiego ~~ koszty bla bla bla ... kiedyś i tak pewnie przekwalfikują te okręgi, żeby było czytelnie albo pójdzie odgórne postanowienie ;P i po ptokach... heh)

Krzyś ;P

Pozdro

Napisano

15cm przeciez co to jest? Kto by takie rybki zabieral? Najwyzej w ocet :mrgreen: Ja 15cm plotki lowie przy kazdym moczeniu kija i ZAWSZE wypuszczam.

Napisano
15cm przeciez co to jest?

Mniejsze lepsze.....

Kto by takie rybki zabieral?
Ale na żywca, o ile nie są objęte wymiarem ochronnym ....

A swoją drogą to ze słoika ponoć palce lizać :wink:

Napisano

Nie bede dżgał żywe ryby, przynajmniej na razie :mrgreen:

Napisano
madi napisał/a:

Nie bede dżgał żywe ryby, przynajmniej na razie :mrgreen:

Osobiście też nie dźgam, wyręczam się moją chłopiną :twisted::twisted::twisted:

To jedyna rzecz do której jest przydatny na rybach, z wszystkim innym radzę sobie doskonale :mrgreen:

Napisano

siemka jestem młodym wedkarzem dzis wybrałem sie z tatem na ryby na rzeke krzne łapalismy na pszenice efekt 3 płotki ale musze sie przyznac ze to moje pierwsze płotki złapane w rzece ale za pare dni tez pojade tam na ryby i mam nadzieje ze złapie jeszcze wiecej płoci

Napisano

Co to ma znaczyc??

Że juz mi plotki nie sprawiaja tyle radosci, co kiedys i teraz jestem nastawiony na inne ryby typu leszcz. Wiekszosc wedkarzy chyba zaczyna od polowow plotek, bo jest ich pelno. Potem z uplywem czasu kombinuja z przynetami, glebokoscia lowienia ,zanetami itp. i zaczynaja probowac zlowic cos wiekszego. :cool:

Napisano
Że juz mi plotki nie sprawiaja tyle radosci, co kiedys

Mi łowienie płotek zawsze sprawia radośc :mrgreen: . Chyba ze i one nie chcą brac :mrgreen:

Gość VooDoo
Napisano

Umnie płotek niema :D dlatego ja zaczynałem na karasiach 5 centymetrowych a teraz koncze polów z leszczami i karpiami pół metrowymi :D

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.