Skocz do zawartości
tokarex pontony

Płoć

keri

Rekomendowane odpowiedzi

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 190
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Tam gdzie masz dość, że nic nie bierze, bierzesz bacika, coś na haka i do boju z płoteczkami. Płotki biorą prawie zawsze. Jak sie nudzisz to recepta na ulgę. Dla wielu ciekawsze jest patrzenie w nurkujący co chwilkę spławik od gapienia sie w stojący bez reakcjii sygnalizator prawie "śpiący" . :grin:

Napisano

a co radzicie na haczyk ??? moim zdaniem najlepsza jes parzona biała pszenica na haczyku nr 4-5 :)) umnie to sie sprawdza biore wedke 3,6m. i na ryby teraz mam zamiar sprubowac na bata 4m. :))

Napisano

Bardzo lubię łowić płotki - uważam że jest to bardzo waleczna rybka, a hol sporej płoci dostarcza niezłych emocji... NA jeziorze, na któym najczęściej łowię płotki biorą dość chimerycznie i w określonych przedziałach czasowych. Przetestowałem dotąd kilka rodzajów zanęt i obecnie stosuję tylko Trappera. Na początku sezonu jako przynęt używam przede wszystkim białych robaków, natomiast latem prym wiedzie pęczak i kukurydza konserwowa z dodatkiem zapachu waniliowego. Większe sztuki trafiają mi się dość rzadko, a największa płotka jaką złowiłem miała około 35 cm...

Pozdrawiam!!

Napisano

ja jeszcze takiego rokordu nie mam ale mam zamiar pobic 30 cm jutro jade na płotki dzis wybiore sie gdzie indziej. ale moj sposob na płoć jest nastepujacy: robie zanete z maki pszennej i bułki tartej z wieloma dodatkami czosnkiem koprem goździkiem wanilią i kolendrą. na hak parzona pszenica . nad rzeka szukam miejsc w ktorych woda prawie nie płynie i łapie :))

Napisano

ale mam pewien problem juz drugi sezon wedkuje na rzece klukowce i nic rzeka ma gł. ok 1.5m. i szerokosc 8-12m. dominuja płocie ale nie moge ich złapac dno jest muuliste a porosty wystepuja na srodku zeki . brzegi po za trzcina nie sa porosniete co robie źle zazwyczaj puszczam spławik pod brzeg łapie na robaka czerwonego prosze o pomoc

Napisano
robie zanete z maki pszennej i bułki tartej z wieloma dodatkami czosnkiem koprem goździkiem wanilią i kolendrą.
I tu tkwi twój błąd ,zrezygnuj z tej mąki i bułki ,zrezygnuj z tak wielu zapachów ,zastosuj na zanęte przenice i jeden zapach.Miejsce poszukaj z twardym dnem ,najlepiej na zakręcie z większą głębokością.
Napisano

Wczoraj znow bylem na rybach oczywiscie nastawilem sie na plocie ale lowilem te male (ok. 18cm) chociaz jedno branie bylo takie "konkretniejsze", niestety ryba zerwala sie po jakis 10 metrach holu (nawet jej nie zobaczylem wiec nie wiem co to bylo :roll: ) . Co znow bylo nie tak? Moja zaneta to: Traper Ploc Specjal, Lorpio Karp, (dodaje go tylko troche) odchody golebie, prazona konopia, platki owsiane, pinka, do wody ktora namaczam zanete dodaje cukier wanilijowy. Mieszanka ta sprawdza sie prawie na wszystkich lowiskach na ktorych lowie. Moze cos z odchodami warto pokombinowac? Jak powinno sie je prawidlowo przyzadzic?

• 4 weeks later...
  • 2 weeks later...
Napisano

Spróbujcie na nimfę, jak dla mnie to najlepsza przynęta na płoć z rzeki. Metoda to przepływanka, brania są najczęściej zdecydowane, biorą przeważnie te większe w stadzie, no i nie trzeba się bawić w zmienianie przynęty po wyjęciu ryby. :)

grupa_gold_beads.jpg1138103897.jpgpolish_scud_brown_m.jpg

• 3 weeks later...
Napisano
ojj bo ja mam takie pudełko z haczykami gdzie nr 4 to sa takie małe haczyki i dlatego tak napisałęm ale przy normalnej numeracji zeczywiscie byłyby za duze

za duże? :shock: nie wiem kto byłby wstanie założyć nieuszkadzając pszenicy :roll:

Napisano

pogoda co najwyżej może przeszkodzić tobie a nie połtką bo to są ryby które biorą przez cały rok tylko trzeba wiedzieć gdzie i jak:)

• 2 months later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.