Skocz do zawartości
tokarex pontony

Płoć

keri

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 weeks later...
przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 190
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Chciałem zapytać jak dobrać się do płotki wczesną wiosną lub lekką zimą jaką mamy teraz. Temperatura wacha się od 0 do 10 stopni C. Lodu na rzece nie ma. Ryby napewno biorą dużo gorzej niż latem i jesienią, ale muszą istnieć jakieś sposoby żeby sie dobrać do tych płotek.

Łowie na sredniej rzece...jej szerokość nie przekracza 10-15 metrów. Znajduje odmety i dołki takie około 1,5 metra. Zanety nie duzo ot 5-6 kul z przewagą "mięska" (suszone kiełże, karma dla psiaków sucha, czosnek, ewentualnie jakis alko do rozredzania w wodzie. Za przynete czerwony robak. Łowie na spławik 2 g, łowisko wybadałem gruntomierzem, przynęte kłade na dnie........i nic nie mam brań. Może ktoś ma jakies pomysły jak sie dobrać do tych płotek? To,że są nie wątpie..widywałem tam oprócz płoci piekne karasie i nawet karpie.

Napisano

Ivan, nie jestem fachowcem a już widzę masę błędów

Ryby napewno biorą dużo gorzej niż latem i jesienią, ale muszą istnieć jakieś sposoby żeby sie dobrać do tych płotek

Teraz jest najlepsza pora na rzeczne płocie.

Zanety nie duzo ot 5-6 kul
jeżeli płotka żeruje to na kilka godzin łowienia potrzebujesz 5 litrowe wiaderko, żeby skutecznie łowić.
(suszone kiełże, karma dla psiaków sucha, czosnek, ewentualnie jakis alko do rozredzania w wodzie.

Straszny misz-masz :roll:

Za przynete czerwony robak

Kolejny błąd. Dużo lepsza jest pinka lub pęczak.

przynęte kłade na dnie........i

I kolejny błąd. Powinieneś łowić na przepływankę. Płotki żerują na różnych głębokościach i czasem trzeba je wybadać zaczynając od połowy wody aż do sytuacji że przynęta lekko muska dno. Jedno jest pewne przynęta nie powinna leżeć na dnie.

Od czasu do czasu prowadząc zestaw możesz go przytrzymać, co spowoduje podniesienie się przyponu z przynętą. Często powoduje to branie.

Kup zanętę płociową. Namocz ją, ale tak żeby kule zbyt szybko się nie rozpadały, ani za długo nie leżały na dnie. Po wrzuceniu powinny zacząć uwalniać cząstki a na powierzchni zaczynają się wtedy ukazywać maleńkie pęcherzyki powietrza. Do zanęty dodaj ze dwie garstki pinki, na hak zakładaj od 1 do 3 pinek lub pojedyncze ziarno pęczaku.

To tak pokrótce. Mnóstwo błędów do wyeliminowania na początek. Resztę zasygnalizowałem. Poczytaj forum, było sporo na ten temat.

Napisano

dzieki Tomek nie omieszkam wielu rzeczy poprawic...ja mialem dobre wyniki na peczak i białego ale latem dlatego czytałem ze na zimną wodę lepsze jest mięsko.... Postaram sie wyeliminowac błędy i zobaczymy co będzie :D

Napisano

witaj co to za zanenta :mrgreen: na plocie jak chcesz duzo nalapać to przede wszystkim musisz miec delikatny sprzet wedeczka okolo 4m żylka główna 0,15 a przypon 0,08 haczyk 16 lub 14 spławik 1gram i b ialy robaczek. swoja zanete odstaw wysoko na półke idź do sklepu kup zwykłą kaszke kukurydziana i zalej w prporcjach pół szklany kaszki i 2 szklany wody zalej wrzadkiem i poczekaj az spuchnie. jak bedziesz jechal weź stołową duza łyżke i neć co dziesieć minut po jednej ryby beda sie zbierać i nie beda odpływać bo ciagle bedą donęcane i tylko przepływanka pozdrawiam i powodzenia :grin:

Napisano

Zaneta: baza uniwersalny traperek...0,5l, 10 dkg kakao, 20 dkg bułka tarta, 25 dkg mielonej karmy dla psiakow ,10 dkg suszonych pokarmu dla żółwi ;D, 5 dkg krojonych czerwonych robaków hmm zabek czosnku i tyle...jak widac nie sprawdziła sie :P dodalem jeszcze lyzeczke atraktora na ryby karpiowate dragona

Napisano

:wink:

Chyba nie powinieneś dawać tej karmy dla psiaków, i pokarmu dla żółwi.

Ja dałbym tylko jeden atraktor w niedużych ilościach np.sam czosnek .

Na wiosnę nie robi się zanęty o jakimś bardzo mocnym zapachu :razz:

Napisano

Właśnie.Wydaje mi się,że przekombinowałeś z tą zanętą :roll: Teraz białe ryby biorą słabiej więc atraktory i inne wynalazki lepiej zostawić na pełnie sezonu.Wydaje mi się,że wystarczy dobra kupna zanęta np.:ten traperek+czerwone.Do tego w takich rzekach jak twoja i moja ryby mają swoje zimowiska i nie są tak wszędobylskie jak latem.Ja na przykład ostatniego okonia złapałem we wrześniu a pózniej przez trzy miesiące tylko szczupaki :shock: a gdzie te okonie się podziały do dziś nie wiem :roll:

Napisano

Jeśli chodzi o zanętę to polecam specjalne ciemne mieszanki na zimę najlepiej dragona do tego jokersa i mała ilość atraktora; jakiegoś śmierdziela ( na początku lepiej sprawdzić jak ryby biorą bez niego bo może faktyczni odstraszać ryby ).

Napisano

mam pytanie odnosnie zanety na ploc o tej porze. A wiec postanowilem nie bawic sie we wlasne mieszanki ( bo z reguly i tak nie wyjda :neutral: ) a kupic Dragon Magnum Płoć lub Traper Płoć i dodac do niej... co?wlasnie co dodac o tej porze? myslalem po prostu nad miodem, co byloby wg mnie dobre rowniez na leszcza, ktory bylby dobrym przylowem. W zeszlym roku lowilem tak spore leszcze i plocie, zaneta dragona i miod, do tego pudelko pinek, a na haczyk nr 14 2 biale obaki (zakladalem 1 bialy i 1 czerwony). Moze bylby jakis leszpy atraktor zamiast miodu?co mogloby spowodowac jeszcze lepsze brania... :lol:

Napisano

lin, według mnie na zimę zanęta najlepsza jest ciemna, do tego nic słodkiego, tylko coś bardziej słonego.

Ja na jutro biorę zanętę na płoć B.Bruda, z kminkiem i siemiem lnianym i wystarczy. Ja nie lubię za bardzo kombinować, bo i tak wszystko pójdzie do wody :wink:

Na haczyk 16 biały robaczek, żeby rzucał się w "oczy" na ciemnej zanęcie i ot cały sekret :cool:

Napisano

kminek i siemie lniane jest typowo na ploc? wejda w taka zanete również leszcze? :)

• 3 weeks later...
Napisano
Jedno jest pewne przynęta nie powinna leżeć na dnie.

ale skoro sie nęci to zanęta leży na dnie i płoć wtedy spływa do dna wiec czemu przynęta nie moze lezec na dnie??

Napisano

Ponieważ jeżeli przyneta lezy na dnie to ryba jej nie zauważa. Przynęta musi "muskać" dno lub wisiec kilka cm nad dnem, bo wtedy sie rusza i prowokuje rybe do brania :wink:

• 1 month later...
Napisano

Potrzebny mi przepis na płoć na zawody na zanieczyszczone jezioro, będzie duża presja i najlepiej z takich składników, żebym nie miał problemu z ich zdobyciem. Będę łowił na spławik na białe, czerwone, kukurydzę, będę kombinował z tymi przynętami, tylko jak z zanętą. Głębokość około 3/4 metrów, brak roślinności podwodnej. Czekam na odpowiedź. Połamania

Napisano

Witam, mam problem. Dziś byłem na rybkach i nastawiłem się na płoć/krąpia. Zacząłem łowić około godziny 10:15, było dość słonecznie a temperatura na dworze około 18 stopni. Woda była też dość ciepła :> Zanęta Dragon Magnum Płoć + kopra-melasa+siemię lniane (tu być może popełniłem błąd) głębokość około 1,5m dno czyste, ciemne. Do zanęty dodałem oczywiście pinki kolorowej a łowiłem na mady. Żyłka 0,10 jako przypon i 0,14 główna, haczyk nr 14 i spławiczek 1g. Przez prawie 3 godziny złowiłem małą płotkę i krąpika a poza tym ciągle skubały i zaczepiały się ukleje...Co było przyczyna niepowodzenia wg. was??

- zła zanęta? lepiej nie kombinować tylko kupną bez ataktorów i hop do wody?

- zła pora dnia?? teraz to już wcześnie rano?? Czy może później po południu??

- płoć przypadkiem już nie zwiała w kanały/małe rzeczki na tarło??

- lepiej łowić już teraz na spławik (u mnie bat 7m) czy DS?? i na jakich głębokościach?? tak jak wiosną czy latem??

Proszę was wszystkich bardzo o rzetelną odpowiedź na mój problem...

Napisano
Co było przyczyna niepowodzenia wg. was??

Jestem mocno przekonany,że zawiniła pogoda!, na pozór wygląda spox, ale tak naprawdę wiatr (choć niezbyt mocny) bardzo często zmienia kierunek, a ciśnienie nie ma stałej tendencji tylko, podskakuje. Już od czwartku bardzo wielu dobrych wędkarzy narzeka, że jest bardzo marnie. Nawet w miejscach gdzie na początku tygodnia mieli niezłe regularne brania teraz jest "absolutna studnia". Choć spotkałem takich co "pochytali" ale oni przeważnie zjeżdżali z nocek. Nie wiem czy na niektórych (nagrzanych) zbiornikach na pogodę nie nałożyło się już też tarło płoci.

lin, idź w to samo miejsce z tą samą zanętą itd.. za parę dni a przekonasz się, że tym razem wina nie była po Twojej stronie :grin:

Napisano
Nie wiem czy na niektórych (nagrzanych) zbiornikach na pogodę nie nałożyło się już też tarło płoci.

I raczej to jest odpowiedź. Dziś słyszałem, że płotka u nas w Wiśle ma wysypkę. U mnie na stojącej wodzie innej ryby niż pojedynczy mały leszczyk nie uświadczysz. Szukam od dłuższego czasu karasia i nie ma go. A to oznacza, że trze się płotka i pewnie leszcz. Karp pewnie kręci się koło tej stołówki.

Dziś złowiłem ok. 25 cm okonia chudego jak przecinek. Generalnie ryby zajmują się amorami a nie braniami :lol:

Napisano

dzieki bardzo za odpowiedzi. Dzis bylem na rybach, na nieco innym jezioku i w ciagu 3 godzin zlowilem (po poludniu) 2 leszcze po ~30cm i ploc z 15cm. Z tego co widzialem to ani plotka ani leszcz nie mial jeszcze wysypki, wiec do tarla moze jeszcze troszke. Zaneta dzis byl dragon magnum ploc + miod

Gość wobler129
Napisano
ani plotka ani leszcz nie mial jeszcze wysypki, wiec do tarla moze jeszcze troszke

U mnie większość płoci już po tarle - została tylko gdzie nie gdzie tarka na łuskach :grin:

• 2 weeks later...
Napisano

no u mnie juz ploc i leszcz maja tarlo od tygodnia, moze wiecej. Nic na jeziorze nie bierze, lina i karpia nie wliczam heh ;) narazie spokojnie czekac az znow rusza sie leszcze i plocie bo nie ma co lowic :D

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.