Vaigo Napisano 7 Kwietnia 2016 Share Napisano 7 Kwietnia 2016 witam, Nie znalazłem zadnego działu żeby sie przywitać wiec zrobie to tutaj Mam na imie Mariusz i mam 30 lat na chwile obecna mieszkam w Finlandii, wędkarstwem zainteresowałem sie w tamtym roku z czystych nudów, kupiłem karte wędkarska oraz wędke teleskopowa (wiem że smiech na sali ) i jazda nad wode W tym roku chciałbym spróbować spinningu i tu moje pytanie: czy oplaca sie kupic wedke: Shimano Catana DX 240H CW 20-50 <--- Miala by to byc wędka typowo na szczupaki ktorych jest tu zatrzesienie Oraz coś lżejszego np na okonki Shimano Stimula M-210 lub MH-195 oby dwie maja CW 7-21 Lub Shimano Alivio DX 240 CW 3-21 Prosze o jakies opinie na temat tych wędzisk, szukałem na necie czegos na ten temat ale znalazlem tylko sprzeczne informacje... Odnosnie tej lżejszej wędki czy jest możliwość uzywania ich do "bocznego troku" (chyba nie pomyliłem nazwy tej metody?) ? Jeszcze jedno, dlaczego shimano? Shimano bo z tymi dwoma wędkami zamknę sie w 150eu a do tej kwoty nie ma zbytnio wyboru, zeby sprawdzić czy spinning mi leży nie wydam 300eu za jedną wędke bo w tej kwocie już zaczyna sie robić kosmiczny wybór Prosze o jakieś porady oraz o wyrozumiałość dla laika Pozdrawiam Vaigo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 7 Kwietnia 2016 Share Napisano 7 Kwietnia 2016 Te wędki będą ok do celów o których piszesz. Musisz wiedzieć, że większość wędzisk Shimano a szczególnie Catana ma akcję paraboliczną (co to jest znajdziesz bez problemu na forum). Nie wiem jak za granicą, ale w Polsce spokojnie kupisz dwa przyzwoite spinningi za 150 euro np. coś z oferty Mikado czy Dragona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vaigo Napisano 7 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2016 Dzieki za odpowiedz Odnosnie akcji parabolicznej jak i innych czytałem i zdaje mi sie że aż za duzo wyczytałem bo teram mam mętlik w głowie Tutaj Też jest Mikado, Okuma, Daiwa sa tez jakieś Berkley'e tylko nie wiem co to jest warte... Nie wiem co to jest warte bo sie na tym nie znam Chociaż lepszy sprzet zaczyna sie od 300eu w góre a jak już pisałęm to szkoda kasy na coś co nie wiem czy będe tego używał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 7 Kwietnia 2016 Share Napisano 7 Kwietnia 2016 Teraz, Vaigo napisał: Dzieki za odpowiedz Odnosnie akcji parabolicznej jak i innych czytałem i zdaje mi sie że aż za duzo wyczytałem bo teram mam mętlik w głowie Tutaj Też jest Mikado, Okuma, Daiwa sa tez jakieś Berkley'e tylko nie wiem co to jest warte... Nie wiem co to jest warte bo sie na tym nie znam Chociaż lepszy sprzet zaczyna sie od 300eu w góre a jak już pisałęm to szkoda kasy na coś co nie wiem czy będe tego używał W klasie ekonomicznej ( i nie tylko) można śmiało szukać w Mikado. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vaigo Napisano 7 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2016 ok, dzieki za podpowiedz, jutro sie rozeznam i w razie jakiś wątpliwości będę pytał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nalewator Napisano 9 Kwietnia 2016 Share Napisano 9 Kwietnia 2016 Z Okumy mogę polecić serię Black Rock. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luxis Napisano 17 Kwietnia 2016 Share Napisano 17 Kwietnia 2016 Te shimaniaki sobie podaruj,semi i paraboliki niespecjalnie pasują pod esoxa,żle się tnie i ilość spadów procentowo spora.Dodatkowo na pierwszy "raz" odpuść kije dedykowane 30-50g,to sztywne,ciężkie pały pod określony typ przynęt,celuj o połowę niżej a obsłużysz większy zakres wabików ,naukę zaczyna się od podstaw a nie od egzaminu. Kijkiem rzędu 15-25g lepiej połowisz,lepiej podasz,połów będzie po stokroć przyjemniejszy ,chcesz od razu na poczatku swej spinningowej drogi rzucać big s rapali,czy 25cm savagem? bez jaj,to się nie uda,jedno okręcenie pletką blanku i dolnik ci tylko w dłoni zostanie przy takiej wadze rozpędzonego wabika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi