Skocz do zawartości
Dragon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Możliwe , że później sie tarła , u mnie trze się początek/połowa czerwca-zależnie od pogody . Chłopaki wiecie może jaka temp wody teraz jest ?

przynęty na klenia   Dragon
Napisano
7 godzin temu, ERq napisał:

Możliwe , że później sie tarła , u mnie trze się początek/połowa czerwca-zależnie od pogody . Chłopaki wiecie może jaka temp wody teraz jest ?

http://monitor.pogodynka.pl/#map/19.533,52.1384,7,true,false,0

Link do mapy stacji pomiarowych na rzekach (albo przez stronę www.pogodynka.pl, zakładka "rzeki" z lewej strony). Część stacji ma też pomiar temperatury wody.

Napisano
O 26.04.2016 o 12:13, Robal napisał:

Otóż to, ja 2 lata temu ładnie połowiłem węgorzy w czasie tarła uklei, wpływała ona wówczas do pobliskiego strumyka i tarła się po zmroku, wtedy zestawy umieszczałem niedaleko owego strumienia i węgorze brały jak głupie. Było to w końcówce maja. Niestety rok temu nie udało mi się namierzyć węgorza, tarła uklei nie było w tym miejscu.

2 lata temu również u mnie ukleja miała pierwsze tarło z końcem maja, pogoda była ku temu dogodna. Z kolei rok temu druga połowa maja była chłodniejsza, temperatura wody osiągnęła 18 stopni dopiero w  czerwcu i ukleja rozpoczęła gody 3 tygodnie później. Jezioro to nie rzeka - tutaj ukleje nie zmieniają miejsc tarłowych, tak więc tak jak pisze ERq - tarło uklei było opóźnione i  najprawdopodobniej musiałeś je przegapić.

21 godzin temu, ERq napisał:

Temperatura wody mierzona wczoraj wieczorem wynosiła 10,2 stopnie (jezioro 56 ha, temp. mierzona na półtora metrowym gruncie, lubuskie) więc jest kiepsko jak na ten czas w  stosunku do poprzednich lat, z  kolei całkiem nieźle biorąc pod uwagę pogodę ostatnimi czasy.

Wczorajszy na żywca, wziął chwilę po 23.

20160428_085143.jpg

• Super 2
Napisano

Wybrałem się ostatnio z  ciekawości na drugie z  moich jezior (temp. wody na obu się mniej więcej wyrównały).

Wzięły jeszcze przed północą na dość spore ukleje.

20160429_142935.jpg

• Super 2
Napisano

Wczoraj nocka na zero , zaraz powtórka. Od teraz codzienny patrol czas zacząć ploc lada dzień ruszy z tarłem;)

Napisano

Ostatnio 4 nocki bez kontaktu z węgorzem, i wez go tu zrozum ;) ale ten skubaniec tak ma, mimo iż wiem, że nieopodal tam jest :) zaspokoi swój pierwszy głód, a ze ma 3 dniowy układ trawienny (który zresztą znacząco się wydłuża wczesną wiosną), później zaczyna żerować bardzo nierównomiernie i chimerycznie, tak więc ruszy swoje leniwe cielsko dopiero jak płotka z kilkudziesięciu metrów zgrupowana w stada tarłowe, podejdzie pod same brzegi i odda się miłosnym amorom ;)

• Super 2
Napisano

U mnie też 3 nocki pod rząd i bez kontaktu . Teraz 2 noce odpuscilem i dziś ruszam . Kolega dzwonił ze plotka zaczyna tarlo na naszym Jeziorku także maraton ...... 😃

Napisano

Panowie, u nas na żwirowniach płocie i leszcze się trą widać je kilka metrów od brzegu. Dnie coraz cieplejsze, noce również. Chciałbym po raz pierwszy w życiu zrobić nockę za węgorzem, możecie coś doradzić?

Łowić na spławik ze świetlikiem czy może z gruntu? A może jedna wędka tak a druga tak? Na haczyk rosówki czy może jakiś trupek np płoteczka koło 10cm?

Zestawy umieszczać blisko brzegu przy trzcinach w miejscach z zarośniętym dnem? Czy może dalej na głębszą wodę 3-5m? Gdzie szukać potencjalnych miejscówek węgorza?

Nęcić czymś? Np posiekanymi rosówami?

Kompletnie nie wiem jak się za to zabrać, każda wskazówka na miarę pierwszego w życiu węgorza :D 

Napisano
12 godzin temu, Elast93 napisał:

Panowie, u nas na żwirowniach płocie i leszcze się trą widać je kilka metrów od brzegu. Dnie coraz cieplejsze, noce również. Chciałbym po raz pierwszy w życiu zrobić nockę za węgorzem, możecie coś doradzić?

Łowić na spławik ze świetlikiem czy może z gruntu? A może jedna wędka tak a druga tak? Na haczyk rosówki czy może jakiś trupek np płoteczka koło 10cm?

Zestawy umieszczać blisko brzegu przy trzcinach w miejscach z zarośniętym dnem? Czy może dalej na głębszą wodę 3-5m? Gdzie szukać potencjalnych miejscówek węgorza?

Nęcić czymś? Np posiekanymi rosówami?

Kompletnie nie wiem jak się za to zabrać, każda wskazówka na miarę pierwszego w życiu węgorza :D 

Jezeli na zwirce masz węgorze i trze się ploc wyrzucaj dwie wędki na plotki moga byc 10cm . Zestawy lokuj nie daleko brzegu 10-15m w pobliżu miejsc tarla . Możesz również rzucić jedna na ploc a druga na rosowke to juz zależy od twojej inwencji 😋 nie nęć niczym w tarle wiadomo gdzie węże podpływają . Połamania

ps. Właśnie wróciłem z nocki tarło leci z tematem aż miło bez brania.... Dzis tez jest noc 😃

Napisano

Dzięki za szybką odpowiedź, w takim razie zrobię nockę albo chociaż posiedzę do północy. A co do węgorzy to są i to nawet nie jeden medal by się trafił..

Napisano

Właśnie wróciłem z 4 dniowego maratonu pod namiotem, węgorz współpracował, największe brały w dzień na żywca. Cieszy fakt, że żerowały naprawdę piękne sztuki i 6 sztuk miało 90 cm +, kilku sznurówek nie liczę. 

20160508_084634.jpg

DSCN2101.JPG

DSCN2104.JPG

DSCN2108.JPG

DSCN2109.JPG

• Super 3
  • 4 weeks later...
Napisano

Jeszcze majowe, złowione na żywe ukleje na długich przyponach. Większość brań zaraz po zachodzie słońca. Na moich wodach w  tym okresie ważne jest aby żywiec był rzeczywiście żywcem, a nie martwą rybką, gdyż martwa rybka zdecydowanie obniża ilość brań, zainteresowanie drapieżnika jest dużo mniejsze. Przeszywam je delikatnie igłą, taką jaką używają karpiarze do kulek.

20160528_104127.jpg

20160530_131657.jpg

20160429_143055.jpg

trafiła się również metrówka ;)

20160530_131814.jpg

• Super 4
Napisano

W końcu odnalazłem " to" miejsce. Rzucam ok. 10m od brzegu, tuż za trzcinę na zestaw spławikowy . Głębokość 3m.

Póki co 3 pół-nocki i 6 węgorzy, niestety tylko 2 wymiarowe, a 4 sznurówki. Najwięcej brań między 22 a 23.15. Kumpel rzuca za trzcinę po prawej stronie i ani brania :lol: Łowię na rasówki, lub czerwone nr 4 ze sklepu + dokładam mniejszego z własnej hodowli + zabezpieczam białym przed spadnięciem z haka. Co ciekawe, na tym miejscu nie bierze żadna biała ryba, ani krąp ani lin ani leszcz. Tylko ukleje i węgorze.

64cm z wczoraj godz. 22

13401056_1032399410176677_809684415_n.jpg

67cm  z piątku godz. 23

13414547_1032140453535906_2035578941_n.jpg

Pozdr

• Super 4