Paweł Rusa Napisano 17 Kwietnia 2016 Share Napisano 17 Kwietnia 2016 Co się stanie jak mój feeder ma c.w 100-120 a ja założę mniejszy ciężar. To samo mam z karpiówką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luxis Napisano 17 Kwietnia 2016 Share Napisano 17 Kwietnia 2016 Nic się nie stanie.CW to optymalny zakres wagi wabika podczas "ładowania" się blanku,poniżej będą problemy z wyrzutem zestawu powyżej też i dojdzie niebezpieczeństwo przeciążenia i trzasku.Na chłopski rozum---słabiej poleci,a przy federze możesz nie napiąć odpowiednio szczytówki. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Rusa Napisano 17 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2016 2 godziny temu, luxis napisał: Nic się nie stanie.CW to optymalny zakres wagi wabika podczas "ładowania" się blanku,poniżej będą problemy z wyrzutem zestawu powyżej też i dojdzie niebezpieczeństwo przeciążenia i trzasku.Na chłopski rozum---słabiej poleci,a przy federze możesz nie napiąć odpowiednio szczytówki. A jaki najlepszy ciężar? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buszmen Napisano 17 Kwietnia 2016 Share Napisano 17 Kwietnia 2016 W feederze czy pickerze zazwyczaj masz kilka wymiennych szczytówek , i jeśli stosujesz lżejszy koszyk czy ciężarek , to i powinieneś założyć odpowiednią szczytówkę ,aby jak kolega wyżej napisał : ''napiąć zestaw'' a więc jak będziesz łowił na jeziorze i będzie wiało , za lekki ciężarek może się przesuwać i żyłka nie będzie napięta ,przez to nie będziesz widział brań , na rzece napór prądu też będzie znosił Ci zestaw w kierunku brzegu . Ciężar dobierasz sobie na łowisku metodą prób . Ja teraz na rzece w pickerze do 40cw. zakładam ciężarek 30g a latem przeważnie łowię na 10g ale wtedy jest zielsko i nie ma tak silnego prądu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzopPracz Napisano 19 Kwietnia 2016 Share Napisano 19 Kwietnia 2016 O 17.04.2016 o 19:22, buszmen napisał: W feederze czy pickerze zazwyczaj masz kilka wymiennych szczytówek , i jeśli stosujesz lżejszy koszyk czy ciężarek , to i powinieneś założyć odpowiednią szczytówkę ,aby jak kolega wyżej napisał : ''napiąć zestaw'' a więc jak będziesz łowił na jeziorze i będzie wiało , za lekki ciężarek może się przesuwać i żyłka nie będzie napięta ,przez to nie będziesz widział brań , na rzece napór prądu też będzie znosił Ci zestaw w kierunku brzegu . Ciężar dobierasz sobie na łowisku metodą prób . Ja teraz na rzece w pickerze do 40cw. zakładam ciężarek 30g a latem przeważnie łowię na 10g ale wtedy jest zielsko i nie ma tak silnego prądu. Te szczytówki zmienia sie w zależności od ryb na jakie się nastawiasz lub warunków nad wodą. Miękkie na małe ryby i bezwietrzną pogodę. Twardsze do większych ryb, nurtu czy wiatru. Ciężar wyrzutu w feederze przy każdej szczytówce jest taki sam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi