Skocz do zawartości
Dragon

Rekomendowane odpowiedzi

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

wędzisko, kołowrotek, żyłka, koszyczek do method feeder, przypon z haczykiem, zanęta i przynęta. Tak w skrócie :)

Napisano

tak jak kolega KrzysiekG napisał, w tym temacie liznęliśmy lekko temat sprzętu na start. Fajny sposób łowienia, choć teraz wiosną mnie zawodzi jak na razie. A jest praktycznie cały czas w grze. Za to latem biła inne metody na łeb. Słyszałem, że Jaxon w tym roku puścił całkowicie nową serię akcesoriów do methody. Korzystał ktoś może już? Te sprzed 2 lat chyba były słabiutkie. Ale cenowo to połowa Drennana, więc może będzie alternatywa, bo jak urywasz na wyjeździe 4 podajniki, każdy po 20 PLN to troszkę boli (łowię raczej na dzikich wodach). A już mi się zdarzało :/

Napisano
37 minut temu, Goliat napisał:

tak jak kolega KrzysiekG napisał, w tym temacie liznęliśmy lekko temat sprzętu na start. Fajny sposób łowienia, choć teraz wiosną mnie zawodzi jak na razie. A jest praktycznie cały czas w grze. Za to latem biła inne metody na łeb. Słyszałem, że Jaxon w tym roku puścił całkowicie nową serię akcesoriów do methody. Korzystał ktoś może już? Te sprzed 2 lat chyba były słabiutkie. Ale cenowo to połowa Drennana, więc może będzie alternatywa, bo jak urywasz na wyjeździe 4 podajniki, każdy po 20 PLN to troszkę boli (łowię raczej na dzikich wodach). A już mi się zdarzało :/

Nie tylko Jaxon, Mikado też, ale jeszcze nie próbowałem.

Napisano

Zimna wiosna, woda zimna to i ryba słabo jeszcze żeruje. Ja póki co nie narzekam. Rewelacji nie ma ale (wprawdzie na komercji) na 3 wypady złowiłem ponad 30 rybek.
Koszyczki Drennana są już po 11zl (np 35g large).
Nowego jaxona nie próbowałem.

Napisano

A ja wam powiem, że zamierzam właśnie zacząć zabawę z method feeder. Osprzęt właśnie wczoraj przyszedł kilka rzeczy a dwie i pół stówki poszły... zaznaczam, że nie kupiłem ani wędki ani kołowrotka ani żyłek... :blink: 
Nic mam nadzieję że się sprawdzi. Coby nie było kiepskiego początku to na start by się nie zrazić do methody chyba pojadę tam gdzie się ta metoda sprawdza. ;)

Napisano

Krzysiek nie zrażaj się bo to skuteczny sposób połowu. Początki są zawsze trudne. Tegoroczna wiosna na razie nie rozpieszcza (ryba słabo bierze). Dziś znów byłem na rybkach i lekko nie było. Byle do maja ;-)
W metodzie bardzo ważne jest właściwe namoczenie peletu do koszyczka. Nie może być za suchy bo się rozleci w wodzie zanim koszyk opadnie na dno. Nie może być przemoczony (nie moze sie łatwo rozgniatać) bo się sklei w koszyku i nie bedzie pracować.

Napisano

dfq spoko szybko się nie zrażę trochę popróbuję;) 
Tylko u mnie to wygląda tak, że wypady można podzielić spin 85%, 5% mucha i 10% na wszystkie pozostałe metody ;)
Nic zobaczymy jak wystartuję z próbami, a tak w temacie pytanie, standardowej zanęty też używasz do koszyka czy tylko sam rozmoczony albo klejony pellet??

Napisano

Ja tylko federek, na wakacjach próbuje spina - ostatnio drop-shota ale na razie z miernym skutkiem.
Co do zanęty to różnie bywa - czasem sam pellet ,czasem pomieszany z zanętą a czasem tzw gotowy method mix.
Jak karp nie żeruje to większa szansa na leszcza/karasia/jazia jest z mixami. Na karpia lepszy raczej sam pellet.
Ja używam 2mm

Napisano

polecam, fajny opis ich produktów, muszę się rozejrzeć. Muszę też chyba zrezygnować z pelletu na wiosnę i przerzucić się na tego typu zanętę. Na mniejsze ryby wiosną będzie może skuteczniej. Fajnie pokazana zasada działania methody.

Napisano
O ‎2016‎-‎04‎-‎22 o 17:25, KrzysiekG napisał:

dfq spoko szybko się nie zrażę trochę popróbuję;) 
Tylko u mnie to wygląda tak, że wypady można podzielić spin 85%, 5% mucha i 10% na wszystkie pozostałe metody ;)
Nic zobaczymy jak wystartuję z próbami, a tak w temacie pytanie, standardowej zanęty też używasz do koszyka czy tylko sam rozmoczony albo klejony pellet??

polecam mix zanęta plus pellet 2/3mm.

Napisano

Spróbujcie zamiast kupować method mix czy zanęty tego typu, sami zrobić mowa o poświeceniu chwili czasu i zmielić(młynek lub podobne tego typu) np.płatki,  konopie, najtańszą zanętę(nie może być grubych frakcji), rożnych starych pelletów co wam zostało z zasiadek itp. Ja przetrzymuje ją w woreczkach strunowych żeby wilgoci nie dostała.  Raz wydacie a będzie zanęty na kilka posiedzeń.

• 3 weeks later...
Napisano

witam.co do koszyczkow,mozna kupic tansze,ale przewaznie maja zeberka nawet przez srodek(co przeszkadza w lepszym umieszczeniu przynety).wtedy nalezy jedno zeberko z srodka usunac.a jesli chodzi o foremke(osobiscie posiadam,ale nie uzywam-moim zdaniemjest zbedna).ukladam zestaw  dloniu a druga dociskam.takie wyjscie bedzie lepsze jesli nie ma sie na poczatku wyczucia w zwilzeniu pelletu.podczas wyciaggania z formy bardziej suchej zanety bedzie mogl sie rozpadac.w sobote lowilem metoda do pelletu  w stosunku 1-3 dodalem zanety linowej,weszly 2 po 1.5 kg.pozdrawiam