jawow123 Napisano 19 Kwietnia 2016 Share Napisano 19 Kwietnia 2016 Witam! Planuję zakup kołowrotka marki SPRO, model red arc, którego będę używał do łowienia pstrągów. Powstaje pytanie jaką wielkość kołowrotka wybrać, jeśli któryś z was ma jakieś doświadczenie z tym młynkiem bardzo proszę o opinie. Oczywiście jeśli macie jakieś propozycję innego sprzętu w podobnej kwocie walcie śmiało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekG Napisano 20 Kwietnia 2016 Share Napisano 20 Kwietnia 2016 Używam Spro Red Arc od kilku dobrych lat i nie mogę złego słowa o nich powiedzieć. Mam zarówno 10200 jak i 10300 oraz 10400. Do pstrągów pasują oba, o których piszesz, jednak dobierz kręcioł do wędki, którą będziesz łowił. Kijek musi dobrze współgrać z kręciołem, może się okazać że większy będzie lepszy a może się okazać iż większy będzie za ciężki i zestaw nie będzie dobrze wyważony. Najlepiej jak już masz wybrany kijek to z nim do sklepu i tam dopasować rozmiar kołowrotka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jawow123 Napisano 20 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2016 35 minut temu, KrzysiekG napisał: Używam Spro Red Arc od kilku dobrych lat i nie mogę złego słowa o nich powiedzieć. Mam zarówno 10200 jak i 10300 oraz 10400. Do pstrągów pasują oba, o których piszesz, jednak dobierz kręcioł do wędki, którą będziesz łowił. Kijek musi dobrze współgrać z kręciołem, może się okazać że większy będzie lepszy a może się okazać iż większy będzie za ciężki i zestaw nie będzie dobrze wyważony. Najlepiej jak już masz wybrany kijek to z nim do sklepu i tam dopasować rozmiar kołowrotka. Wiesz może gdzie w Krakowie można go pomacać? Byłem w fishing24 i głowatce ale niestety nie mają w sklepie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekG Napisano 20 Kwietnia 2016 Share Napisano 20 Kwietnia 2016 W sklepach stacjonarnych ciężko je znaleźć, Spróbuj w Piranii. Ma oba na stanie i powinniście się dogadać z Mariuszem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonhel Napisano 20 Kwietnia 2016 Share Napisano 20 Kwietnia 2016 Nie lepiej poszukać na pstrągi czegoś co nie ma błyszczącej szpuli i innych elementów puszczających nad wodą tzw. "zajączki" ? Jeśli chodzi o kołowrotki Spro to Hypalite ma nawet kabłąk czarny .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jawow123 Napisano 20 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2016 18 minut temu, okonhel napisał: Nie lepiej poszukać na pstrągi czegoś co nie ma błyszczącej szpuli i innych elementów puszczających nad wodą tzw. "zajączki" ? Jeśli chodzi o kołowrotki Spro to Hypalite ma nawet kabłąk czarny .... Szczerze mówiąc nie wiem czy ma to znaczenie, to nie kula dyskotekowa - nie puszcza oczek w każdą stronę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonhel Napisano 20 Kwietnia 2016 Share Napisano 20 Kwietnia 2016 Ale słońce odbija i płoszy pstrągi klenie i inne płochliwe ryby.... Oczywiście każdy łowi jak lubi. Możesz ubrać się na różowo lub seledynowo, wyposażyć się w sprzęt błyszczący od metalu itp. Możesz też przy każdej miejscówce spróbować puścić lusterkiem kilka zajączków pod zwalone drzewo czy inne siedlisko pstrąga. Ale skoro pytasz na forum o radę to nie dziw się ze ktoś podpowiada z własnego doświadczenia. Co do rozmiaru to nie wiem jaką wędką (długość, masa, długość dolnika) masz zamiar posługiwać się na pstrągach. Dobrze jest po prostu zabrać wędkę do sklepu, przykręcić 2-3 kołowrotki i sprawdzić na przednim korku jej wyważenie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi