jeux Napisano 12 Stycznia 2007 Napisano 12 Stycznia 2007 witam szukam kijka na okonie czy ktoś może powie coś na temat tego kijka Konger Maxim Twist 300 * długość: 300cm * długość transportowa: 154cm * waga: 161g * ilość elementów: 2 * ciężar wyrzutu: 1 - 10g oraz jakieś doradztwo co do młynka do tego kijka coś leciutkiego
Tomek_N Napisano 12 Stycznia 2007 Napisano 12 Stycznia 2007 Kija nie znam, wiec opini swojej nie wyraze. Jednak moge cos powiedziec na temat dlugosci kijka, jestes pewny ze chcesz 3m? Wiekszosc woli do spiningu 2,4m lub 2,7m ale to wszystko kwestia gustu. Pozdrawiam
jeux Napisano 12 Stycznia 2007 Autor Napisano 12 Stycznia 2007 poniżej 2,40 to z łódki można a nie na okonie żeby podejść w trudnym terenie potrzeba długiego kija a nie zapałki
Tomek_N Napisano 12 Stycznia 2007 Napisano 12 Stycznia 2007 A czy ja napisalem ponizej 2,4m czy od 2,4m do 2,7m ?
jeux Napisano 12 Stycznia 2007 Autor Napisano 12 Stycznia 2007 ok kolego niema sprawy tylko wyraziłem moją opinie co do długości kija na okonie . podobnym kijami łowie już prawie 10 lat i już wyrobiłem sobie opinie co do gługości kija .Na taki kijek można przyjąc nawet dużego szczupaka taka długość ma co oddać na amortyzacje .
andi64 Napisano 12 Stycznia 2007 Napisano 12 Stycznia 2007 potrzeba długiego kija a nie zapałki dobre, dobre
Tomek_N Napisano 12 Stycznia 2007 Napisano 12 Stycznia 2007 No ja przeciez napisalem ze wiekszosc woli takie kijki (czyli 2,4-2,7) ale jezeli Tobie pasuje 3m to przeciez dobrze Nie mam nic przeciwko, naprawde! To ze kijek dluzszy ma plus, ze lepiej mozez kontrolowac przynete...
tomek1 Napisano 12 Stycznia 2007 Napisano 12 Stycznia 2007 To ze kijek dluzszy ma plus, ze lepiej mozez kontrolowac przynete... Ludzie temat dotyczy konkretnego sprzętu Do rzeczy.........
solver Napisano 15 Stycznia 2007 Napisano 15 Stycznia 2007 Mam kongera maxim twist 2.7. Jako okoniówkę mogę go z czystym sercem polecić. Zwróć jednak uwagę na uchwyt kołowrotka, u mnie były lekkie luzy i potrzebny był mały tunning Ten kijek to fajna, czuła wklejanka, na którą łapie się bardzo przyjemnie.
jeux Napisano 15 Stycznia 2007 Autor Napisano 15 Stycznia 2007 czy te luzy to standart w tych modelach i jeszcze jedno czy ten kijek ma możliwość doważania
solver Napisano 15 Stycznia 2007 Napisano 15 Stycznia 2007 czy te luzy to standart w tych modelach Trudno mi powiedzieć. Wiem tylko, że mój miał. Poza tym przyznaje, że wyraziłem się nieprecyzyjnie. Ściślej mówiąc, to nie uchwyt kołowrotka miał luzy, tylko kołowrotek w nim zamontowany. Kiedyś czytałem recenzję tego kija i autor nic nie wspominał o luzach, więc może to tylko wypadek jednostkowy. Poza tym, gdyby te kije seryjnie miały luzy, to pewnie byłoby o tym głośno. jeszcze jedno czy ten kijek ma możliwość doważania Czy przez doważenie rozumiesz dociążenie dolnika?
jeux Napisano 15 Stycznia 2007 Autor Napisano 15 Stycznia 2007 tak miałem właśnie to na myśli czy można doważać dolnik ponieważ używam nieraz różnych kołowrotków i waga ich jest różna
solver Napisano 15 Stycznia 2007 Napisano 15 Stycznia 2007 Prawdę mówiąc nie interesowałem się tym, ale jak dotrę do domu to obejrzę kij i jutro napisze. W komplecie w każdym razie nic dociążającego nie dodali.
shogun_zag Napisano 15 Stycznia 2007 Napisano 15 Stycznia 2007 ... czy można doważać dolnik ponieważ używam nieraz różnych kołowrotków i waga ich jest różna Można i to bardzo prymitywnie ... owijając taśme ołowiana na końcu lub pakując laski ołowiane na silikonie do środka. Należy pamiętać, że nie wolna przesadzić z przeciwwagą ... kij lekko powinien lecieć na "pysk", inaczej szybko zmeczysz rekę i łowienie bedzie katorgą a nie przyjemnością. Stałych przeróbek nie polecam ... dużo roboty, efekt mierny. Kiedyś zdemontowałem oryginalny "odważnik" a w jego miejsce dorobiłem regulowany ... śruba z dużym skokiem gwintu trapezowego a na niej dwia pierścienie-nakrętki na kontrę. Chciałem dociążyć tył - przekręcałem nakrętki-pierścienie do tyłu i odwrotnie.
jeux Napisano 15 Stycznia 2007 Autor Napisano 15 Stycznia 2007 kolego shogun nie interesuje mnie jakieś tam prymitywne metody doważania jeżeli już to jest fajny sposób końcówke przerabiamy na pojemnik rozkrecany i dokładamy ciężarki ołowiane dobry i skuteczny sposób . Pozatym już zdecydowałem jednak kupuje ten kijek jak wyjde na wode z nim zdam relacje jak się spisuje
keri Napisano 15 Stycznia 2007 Napisano 15 Stycznia 2007 regulowany ... śruba z dużym skokiem gwintu trapezowego a na niej dwia pierścienie-nakrętki na kontrę. fajny sposób końcówke przerabiamy na pojemnik rozkrecany i dokładamy ciężarki ołowiane Ja nie lubię długich dolników w spiningach i przeważnie je skracam i dostawiam jak shogun_zag śrubę ale nakładam na nią pierścienie coś na wzór podkładek miedzianych. Przez dobranie ich ilości a co catym idzie zmiana ciężaru w dolniku. Widziałem to oryginalnie w jakiś modelach ale teraz niestety nie pamiętam. Chyba w jakimś Jaxonie
Tomek_N Napisano 15 Stycznia 2007 Napisano 15 Stycznia 2007 Takie cos jest tez w modelu Sänger Iron Claw Damokles (cw. 30-80gr)
solver Napisano 16 Stycznia 2007 Napisano 16 Stycznia 2007 czy ten kijek ma możliwość doważania Metodami przewidzianymi przez producenta nie ma.
artech Napisano 17 Stycznia 2007 Napisano 17 Stycznia 2007 Widziałem to oryginalnie w jakiś modelach ale teraz niestety nie pamiętam. Chyba w jakimś Jaxonie Stare Robinsony Dynamicki tak miały - bynajmniej mój ma
shogun_zag Napisano 17 Stycznia 2007 Napisano 17 Stycznia 2007 OK, czekamy. A te prymitywne metody maja na celu ustalenie "czuciowe" sensu dokonywania zmian w wyważeniu całego zestawu. Dodam, ze kupując kijek udaję się do sklepu z kołowrotkiem, który jest do niego przewidziany. Zakładam do kijka nie tylko po to, by sprawdzić wyważenie zestawu, ale również po to by przez przelotki przeciągnąc linkę i sprawdzić jak pracuje blank pod różnego rodzaju obciązeniami. Takie małe zboczenie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.