CisekkEnduro Napisano 19 Maja 2016 Share Napisano 19 Maja 2016 Witam! Chciałbym zakupić wędkę która nadawała by się na spławik i na spinning. Będę łowił na większych i mniejszych bagnach. Ryby na jakie będzie przeznaczona karaś, japonka, lin czy szczupak. Wybrałem już kilka i nie wiem która będzie najlepsza. Dlatego proszę o waszą pomoc.Wędki:1. http://sklep.insel.pl/wedka-black-panther-tele-490-m-5-20g-p-14778.html2. http://allegro.pl/jaxon-arcadia-tele-travel-270-cm-5-25-g-i6121954118.html3. http://www.wedkarski.com/wedki/10240-wedka-arcadia-spinning-jaxon.html4. http://allegro.pl/wedka-mikado-fish-hunter-telespin-2-70cm-10-30g-i5692313022.htmlJeśli powiecie, że np.: ,,Ta wędka jest słaba bo z allegro, to mogę zmienić na inny sklep, oczywiście wędkarski". Z góry dziękuję!Pozdrawiam CisekkEnduro! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daTeo00 Napisano 19 Maja 2016 Share Napisano 19 Maja 2016 Żadna, dwie zupełnie inne kategorie.. Niestety tutaj sprawa ma się prosto "Albo rybka albo akwarium" i raczej porzuć pomysł zakupu spinningu w wersji teleskopowej... Skoncentruj się na jednym i pod dyscyplinę dobierz odpowiedni kij. Sprawa nr dwa to to że spinning spinningowi nierówny.. Tak samo ze spławikiem.. Zastanów się co chcesz łowić, na jakie przynęty i pod to wybierz kije. Sprecyzuj pytanie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buszmen Napisano 19 Maja 2016 Share Napisano 19 Maja 2016 Nie zgodzę się z kolegą @ daTeo00 :) Sam obecnie wędkuję taką wędką ''uniwersalną'' jest to telespin Mikado Purpure Rain 3m 40gcw. lecz na moje oko raczej cw jest zawyżone , używam tej wędki jako spining , jako spławikówki i na grunt :) Łowię nią przeważnie na rzece , rzeka ma jakieś 20m szerokości i średnia głębokość to 1,5m oczywiście są miejsca płytsze , są i dołki po 4m przeważnie na zakrętach ,no i rynny , rzeka dzika nie uregulowana , i jeszcze żeby było ciekawiej , ja na tej w zasadzie płytkiej rzece łowię na wagglery mocowane przelotowo :) Ktoś powie że to herezja , ale ja jakieś tam wyniki mam :) i żeby było śmiesznie , nie jest to moja jedyna wędka : mam 5m bat , 4,20 floata , 3,90 match , 3,90 i 3,30 feeder , 3m. picker , spining 270/35g ,240/30g, 220/28g(sandaczówka) 223/12g pod okonia , 210/30g 210/11g na kajak Ten mój uniwersalny teleskopik , to taka wędka która mi nie zawadza w samochodzie, kajaku czy na biwaku , ja jestem minimalistą , nigdy nie lubię targać dużo gratów , rzadko też noszę dwie wędki , chyba że idę na typową stacjonarną zasiadkę , jeśli np. nastawiam się tylko na klenia z gruntu na kukurydzę , to biorę tylko pickera i łowię metodą ''wędrującej gruntówki'' czyli wędka ,podpórka , wiaderko , a w nim zanęta i drabinka przyponowa z haczykami , zapasowy ołów , żyłka i to wszystko , nie ma brania idę dalej , siatki nie biorę ,bo ryb nie zabieram :) i tu dochodzimy do sedna wędki ''uniwersalnej'' czasem zdarzało się tak że poszedłem np. z feederem(3,90) a tu cisza? na kukurydzę nawet nie puknie , wtedy po prostu , do takiej wędki zakładałem spławik , który zawsze mam zapasowy w mojej torbie , jak i kupne ciasto wędkarskie i już nie nudziłem się tylko bawiłem się z płotkami i krąpiami:) oczywiście takim feederem już nie pospiningujemy , ale już takim 3m pickerem tak! ale taki picker z racji małych przelotek za bardzo nie nadaje się do spławika przelotowego . Kiedyś moją uniwersalną wędką był tani kijek 270/20cw Dragon Express , to była wklejanka bardzo fajnie pokazywała brania z gruntu ,oczywiście może nie tak jak picker ale były czytelne , z tym że moim zdaniem wklejanki nie nadają się na rzekę do łowienia na obrotówki , ale to moje zdanie , a ja lubię łowić na obrotówki :) Teraz może napiszę jak ja mam zmontowany ten ''uniwersał'' : Na kołowrotku mam żyłkę główną 0,20 jest to żyłka typowo spiningowa , obecnie Dragon xt69 następnie stoper nitkowy , koralik , agrafka z krętlikiem ( do której jest zamocowany waggler ,bądź oliwka jeśli łowię na grunt) kolejny stoper nitkowy z koralikiem - dwa stopery po to aby blokować spławik/ustalać grunt- następnie jest przywiązana na stałę druga agrafka z krętlikiem i teraz do tej agrafki jeśli spininguję to czepiam jakąś przynętę ze stalką czy bez , jeśli łowię z gruntu to do tej agrafki dopinam przypon z haczykiem , a jeśli ławię na spławik to do tej agrafki doczepiam odcinek żyłki ok 20cm na którym są umieszczone śruciny do wyważenia spławika , no i jest przypon z Haczykiem :) montaż/demontaż tego zestawu jest bardzo szybki , zero jakiegoś cięcia ,przerabiani ,wiązania zestawów - coś odpinam albo dopinam i łowię :) mi to się sprawdza , nie ciągam dużo gratów, idę nad rzekę z jedną wędką , która po złożeniu ma 65cm jej waga to 214g + kołowrotek Okuma Zeon 20 wagi nie znam :) łowię sobie płoteczki na ciasto czy białego , znudzi mi się to zakładam obrotówkę i łapię okonki :) nie nastawiam się na dużą rybę , od tego mam inne wędki , tu odpoczywam po pracy , nie przedzieram się przez krzaki z 8wędkami , a mam kolegę który na ryby idzie w spodniobutach i pokrowcem 3 komorowym na plecach :) ale widocznie on tak lubi - ja lubię inaczej! Pozdrawiam wszystkich wędkarzy łowiących inaczej :) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi