Łukasz789 Napisano 21 Stycznia 2007 Napisano 21 Stycznia 2007 Witam moim problemem jest to ze chce zamowic kotwiczki przez internet tyle ze nie wiem jaki rozmiar potrzebuje chce lowic klenie na wisienke lub brzany na parowke , ktory rozmiar wziąść 12,10,8, 6 czy moze wieksze lub mniejsze?
Shark Hunter Napisano 22 Stycznia 2007 Napisano 22 Stycznia 2007 Jeśli myślisz o kleniu i brzanie to bym odradził kotwiczki i zastąpił je standardowym haczykiem
Łukasz789 Napisano 23 Stycznia 2007 Autor Napisano 23 Stycznia 2007 Aha dzieki za pomoc bardzo mi się to przydalo , kumple namawial mnie an kotwiczki bo podobno zacięcie pewniejsze a przyneta niespada.
Shark Hunter Napisano 23 Stycznia 2007 Napisano 23 Stycznia 2007 To widocznie twoi kumple chcieli cię zrobić w balona. jakoś nie wyobrażam sobie aby założyć wisienke na kotwice. Kotwica nadaję się przede wszystkim do wędkowania na żywca takich drapieżników jak szczupak ewentualnie okoń i nawet łowcy tych ryb z czasem zastępują kotwiczki hakami. Kleń nie jest typową rybą drapieżną która bez opamiętania łyka przynęte wraz z zawartością. Jest rybą karpiowatą które są niezwykle ostrożnie. Przykładem może być naturalny drapieżnik ryb karpiowatych boleń którego jest niezwykle trudno przechytrzyć i łowcy tych ryb nie używają kotwiczki.
Łukasz789 Napisano 23 Stycznia 2007 Autor Napisano 23 Stycznia 2007 Dzieki jeszcze raz za pomoc bardzo się przydala.no to teraz nastepne pytanie jakiej wielkości haczyki?
Shark Hunter Napisano 23 Stycznia 2007 Napisano 23 Stycznia 2007 Wielkość haczyka zależy przede wszystkim od wielkości przynęty i ryby. I tak jeśli przynętą są białe robaki lub 1 ziarnko kukurydzy to stosuję 14 jak już są to 2 ziarnka kukurydzy lub czerwony robal to za stosowne uważam użycie 8. Dodatkowo wiem że np. lin ma twardą wargę dlatego rezygnuje z małych haczyków. NA wiśnie nigdy nie łapałem Więc sprubój samodzielnie dobrać wielkość haka do przynęty, zwracając uwagę na to że twoją zdobyczą mają być też brzany które charakteryzują się sporą siłą i także twardymi wargami (tego drugiego nie jestem pewien ). Życze powodzenia w połowach
artech Napisano 23 Stycznia 2007 Napisano 23 Stycznia 2007 To widocznie twoi kumple chcieli cię zrobić w balona. niekoniecznie niektórzy wędkarze stosują małe kotwiczki przy połowie na owoce, warzywa lub ser.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.