bungar Napisano 27 Lipca 2016 Share Napisano 27 Lipca 2016 Witam dziś zakupiłem żyłkę 0,20mm Mistralla, jej podana wytrzymałość to 6,5kg, mam w sumie nieużywaną przyponówkę z Yorka 0,18 więc dobrze by pasowała tylko, że wytrzynałość ma niby 8 kg, czy będzie to jakoś przeszkadzać, czy najważniejsze, że jest cieńsza od żyłki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ESSOX Napisano 28 Lipca 2016 Share Napisano 28 Lipca 2016 Ludzie zacznijcie logicznie myśleć no chyba że do szkoły dopiero pójdziesz. Która żyłka się zerwie pod obciążeniem pierwsza..............ta o wytrzymałości 6,5 kg czy ta 8 kg..........;) Chyba ma znaczenie czy stracisz przypon z haczykiem czy dodatkowo spławik, obciążenie i kilkanaście metrów żyłki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bungar Napisano 28 Lipca 2016 Autor Share Napisano 28 Lipca 2016 Dlatego pytam, bo niektórzy producenci piszą jedno a rzeczywistość jest druga, poza tym wydaje mi się, że najpierw pójdzie na węźle z żyłką, ale wolałem zapytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jony Napisano 28 Lipca 2016 Share Napisano 28 Lipca 2016 17 godzin temu, bungar napisał: Witam dziś zakupiłem żyłkę 0,20mm Mistralla, jej podana wytrzymałość to 6,5kg, mam w sumie nieużywaną przyponówkę z Yorka 0,18 więc dobrze by pasowała tylko, że wytrzynałość ma niby 8 kg, czy będzie to jakoś przeszkadzać, czy najważniejsze, że jest cieńsza od żyłki ? Te wytrzymałościami żyłki to ja bym traktował z lekkim przymrużeniem oka. Jeżeli chcesz mieć w miarę miarodajne wyniki to weź utnij np. odcinki po 1 metrze zawiąż pętelki z obu stron i przy pomocy wagi wędkarskiej naciągając z wyczuciem zmierzysz przy ilu kilogramach żyłka strzeli. Na pewno będzie to o wiele mniejsza wartość niż podaje producent. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi