elbow Napisano 5 Sierpnia 2016 Share Napisano 5 Sierpnia 2016 Witam serdecznie kolegów wędkarzy. Jutro mam w kole zawody sumowe i mam do was pytanie. Czy dobrym pomysłem jest nęcenie na suma? Teść jest myśliwym i udało mi się od niego zorganizować jelita, flaki, żołądek, wątrobę, nerki, serce oraz krew ze świeżego odstrzału. Myślałem, żeby zmielić lub bardzo drobno pokroić wszystko i zmieszać z tradycyjną zanętą. Zamiast wody do rozprowadzenia wszystkiego chcę użyć świeżej krwi. Drugi pomysł to zamrozić krew z jakimś kamieniem i wrzucić do wody co spowoduje na dnie powolne rozpraszanie się tej krwi. Co o tym sądzicie, a może macie jeszcze jakiś pomysł? Zawody są na jeziorze z brzegu, więc wywożenie podwodnego spławika nie wchodzi w grę. NA HAK - Stosować żywca, martwą rybę, wątrobę czy może rosówki? Pozdrawiam i czekam na odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jony Napisano 5 Sierpnia 2016 Share Napisano 5 Sierpnia 2016 3 minuty temu, elbow napisał: Drugi pomysł to zamrozić krew z jakimś kamieniem i wrzucić do wody co spowoduje na dnie powolne rozpraszanie się tej krwi. Co prawda nie znam się na łowieniu sumów, ale zanęcić zawsze warto. Wydaje mi się jednak, że należy nęcić samym mięskiem, bez zanęty sypkiej, chyba że w celu zwabienia drobnicy. Natomiast jeżeli zamrozisz krew w w pojemnikach plastikowych np. po jogurcie, śmietanie itp. to nie będziesz musiał używać kamienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elbow Napisano 5 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 5 Sierpnia 2016 Zamrożona krew bez obciążenia będzie się unosić na powierzchni - przynajmniej tak mi się wydaje. Dokładnie, chcę zmieszać ze zwykłą zanętą, żeby zwabić drobnicę, poza tym będzie się to lepiej trzymać "kupy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elbow Napisano 9 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2016 No więc po zawodach. Uczestników ponad 50. Zawody trawły 24h. Udało się wywalczyć drugie miejsce z sumem 5kg. Wygrał kolega, który wytargał suma 18kg. Cała reszta zawodników zero. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ESSOX Napisano 9 Sierpnia 2016 Share Napisano 9 Sierpnia 2016 No i o to chodziło Gratulacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P Napisano 9 Sierpnia 2016 Share Napisano 9 Sierpnia 2016 Szkoda, że pozujesz z trupem. Gratulacje wygranej ale warto ryby wypuszczać 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elbow Napisano 10 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2016 14 godzin temu, P napisał: Szkoda, że pozujesz z trupem. Gratulacje wygranej ale warto ryby wypuszczać Po 1. Mamy "przesumione" jezioro i trzeba go troszkę odłowić. Rozwala nam cały narybek, a w szczególności liny. Po 2. Nie jestem w stanie oprzeć się wędzonemu sumowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptaku Napisano 10 Sierpnia 2016 Share Napisano 10 Sierpnia 2016 i nęciłeś czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elbow Napisano 10 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2016 9 minut temu, ptaku napisał: i nęciłeś czy nie? Tak, wrzuciłem troszkę podrobów z dziczyzny i ok 0,5l świeżej krwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P Napisano 10 Sierpnia 2016 Share Napisano 10 Sierpnia 2016 8 godzin temu, elbow napisał: Po 1. Mamy "przesumione" jezioro i trzeba go troszkę odłowić. Rozwala nam cały narybek, a w szczególności liny. A jak skończy z linami to weźmie się za miejscowe dziewice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elbow Napisano 11 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2016 14 godzin temu, P napisał: A jak skończy z linami to weźmie się za miejscowe dziewice Pogadam z nimi, żeby dziewice zostawiły Tobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P Napisano 11 Sierpnia 2016 Share Napisano 11 Sierpnia 2016 4 godziny temu, elbow napisał: Pogadam z nimi, żeby dziewice zostawiły Tobie. Nie pogadasz bo wszystkie traktujesz tak samo: w łeb i do wora Za kilka lat jak nie będą brały to zaczyna się narzekanie, że wszystko wyżarły sumy a sumy zostały wyżarte przez ... i pojawia się pełno różnych domysłów. Nikt nie bierze pod uwagę dwunożnego drapieżnika. Z mojej strony koniec EOT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elbow Napisano 12 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 12 Sierpnia 2016 18 godzin temu, P napisał: Nie pogadasz bo wszystkie traktujesz tak samo: w łeb i do wora Czy mam przyjemność z Wróżbitą Maciejem? Panie wróżbito... nikt mi nie zabroni zabrać i zjeść złowionej ryby... Przytocz mi taki paragraf z regulaminu amatorskiego połowu ryb w Polsce, który tego zabrania. Zaraz powiesz, że jeżeli chcę sobie zjeść rybkę to mam ją kupić w sklepie... Dziękuję bardzo za sztucznie pasioną rybę skoro mam do wyboru taką z jeziora. Za pewne też przewidziałeś to, że sponsoruję z własnej kieszeni co sezon kilkaset kg narybku, ale nie chciałeś tego napisać, żebyś to Ty był tym lepszym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi