Okoń122 Napisano 5 Września 2016 Share Napisano 5 Września 2016 Witam. Mam pytanie odniśnie wędki czysto na okonie. Mam okazje kupić wędke wklejanke Daiwa Megaforce 240 2-14g używana 5razy za 80zł. W sklepie nowa to koszt ok 140zł. I mam wątpliwości co do tego kijka bo mało o nim informacji. Wędkować chce na jeziorkach. Jedno płytkie do 1m głębokości, a drugie to kawałek starego koryta wisły. Głębokość średnia to ok. 4m. I pytanie czy da rade nią łowić okonie na gumki 2-6cm na główkach 1-5g (od 10 do 35-40cm) i czy poradzi sobie z przyłowem w postaci średnich szczupłych? Czy jednak kupić cos delikatniejszego? Byłbym bardzo wdzięczny za jakiekolwiek informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Galanonim Napisano 5 Września 2016 Share Napisano 5 Września 2016 Wędka wytrzyma szczupaka czy sandacza o ile będziesz się nią umiejętnie posługiwał. Pamiętaj żeby mieć dobrze ustawiony hamulec i odpowiednio dobrać żyłkę lub plecionka. Ja na swojej mikado nihonto 3- 15 wyciągnąłem szczupłego 70 ale to była mordenga bo miałem żyłkę 0.14 z nastanieniem na okonia. Teraz zmieniam na plecionke. Co do wędki poszukaj dokładniej bo są o niej informacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tom@ha Napisano 5 Września 2016 Share Napisano 5 Września 2016 Używam tego wędziska do rzecznego łowienia okoni i kleniojazi. Kupiłem wiosną tego roku. Nie ma moim zdaniem większego problemu, żeby przy odrobinie umiejętności i wyczucia, z powodzeniem wyholować średniego szczupaka. Najczęściej wędkuję tym kijem z użyciem małych woblerków, ale pracę małych gumek na główkach do 5 g też bardzo ładnie się wyczuwa. Jak za 80 zł, wędzisko kilka razy używane - bierz bez zastanowienia. Całkiem przyzwoity patyk do zastosować, o których piszesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Okoń122 Napisano 5 Września 2016 Autor Share Napisano 5 Września 2016 A brania okonków 7-15cm na gumkach 4cm i główkach 2g czuć w miare dobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonhel Napisano 5 Września 2016 Share Napisano 5 Września 2016 Łowiąc na wklejankę i tak patrzysz na szczytówkę a ta pokaże Ci każde branie bez problemu. Bierz tą wędkę - będziesz zadowolony zarówno z cech użytkowych jak i wyglądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Okoń122 Napisano 5 Września 2016 Autor Share Napisano 5 Września 2016 Ok Dziękuje serdecznie za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi