Skocz do zawartości
tokarex pontony

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. 
Mam pytanie odniśnie wędki czysto na okonie. Mam okazje kupić wędke wklejanke Daiwa Megaforce 240 2-14g używana 5razy za 80zł. W sklepie nowa to koszt ok 140zł. I mam wątpliwości co do tego kijka bo mało o nim informacji. Wędkować chce na jeziorkach. Jedno płytkie do 1m głębokości, a drugie to kawałek starego koryta wisły. Głębokość średnia to ok. 4m. I pytanie czy da rade nią łowić okonie na gumki 2-6cm na główkach 1-5g (od 10 do 35-40cm) i czy poradzi sobie z przyłowem w postaci średnich szczupłych? Czy jednak kupić cos delikatniejszego? Byłbym bardzo wdzięczny za jakiekolwiek informacje.

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Wędka wytrzyma szczupaka czy sandacza o ile będziesz się nią umiejętnie posługiwał. Pamiętaj żeby mieć dobrze ustawiony hamulec i odpowiednio dobrać żyłkę lub plecionka. Ja na swojej mikado nihonto 3- 15 wyciągnąłem szczupłego 70 ale to była mordenga bo miałem żyłkę 0.14 z nastanieniem na okonia. Teraz zmieniam na plecionke. Co do wędki poszukaj dokładniej bo są o niej informacja.

Napisano

Używam tego wędziska do rzecznego łowienia okoni i kleniojazi. Kupiłem wiosną tego roku. Nie ma moim zdaniem większego problemu, żeby przy odrobinie umiejętności i wyczucia, z powodzeniem wyholować średniego szczupaka. Najczęściej wędkuję tym kijem z użyciem małych woblerków, ale pracę małych gumek na główkach do 5 g też bardzo ładnie się wyczuwa.

Jak za 80 zł, wędzisko kilka razy używane - bierz bez zastanowienia. Całkiem przyzwoity patyk do zastosować, o których piszesz.

Napisano

Łowiąc na wklejankę i tak patrzysz na szczytówkę a ta pokaże Ci każde branie bez problemu. Bierz tą wędkę - będziesz zadowolony zarówno z cech użytkowych jak i wyglądu.