rybiastycznie Napisano 8 Września 2016 Share Napisano 8 Września 2016 Witajcie Panowie, wpadł mi ostatnio w ramach prezentu komplet round'ów z mikado do bocznego troka. Muszę przyznać, że nie miałem dotychczas okazji łowić tym sposobem, ale sam temat mocno mnie zaintrygował. Nastawiam się na sandacze i okonie- haczyki już mam, szukam opinii co do pozostałego sprzętu. Z tego co wiem wędzisko powinno być raczej delikatne, zastanawia mnie temat doboru przynęt i obciążenia- pomożecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonhel Napisano 8 Września 2016 Share Napisano 8 Września 2016 Jeśli chodzi o BT na okonie to te haki są ok. Do tego wędka typu wklejanka raczej ok 2,40 m, maks 2,70 jeśli z brzegu choć ja też łowię 2,40 m z brzegu. Jak na łódkę to może być od 2,40 m w dół. Ciężar wyrzutu takiej wędki na okonia raczej do 10 gr maks 15 gr. Osobiście używam Konger Champion Tango 2,40 do 8 gr i tak już kilkanaście lat. Używałem też innych - zawsze wracałem do Tango. Przynęty - głównie małe twistery, rippery, mniejsze jaskółki ewentualnie silikonowe raczki lub sztuczne muszki. Jeśłi nie łowisz z łodzi bardzo głęboko to jako linkę żyłka 0,12-0,16 w zależności od rodzaju łowiska. Z sandaczem jest już niestety gorzej gdyż ma twardy pysk, jest większą rybą itp.Haki ze zdjęcia to druciaki a wklejanka okoniowa jest wędziskiem delikatnym, Mniejszego sandacza jeszcze tym zatniesz, większego już gorzej, jak po braniu zacznie murować to wyprostuje taki hak. Haki na sandacze - kute, najlepiej poszukaj wśród muchowych do stremerów. Wędzisko na sandacza mocniejsze (czy wklejanka czy klasyczny już mniej ważne choć do BT lepiej wklejanka a do klasycznego spinningu to już wg upodobań) o większym c.w. , umożliwiające zacięcie. Długości podobne jak na okonie. Przynęty: większe twistery i rippery - od 8 cm w górę, raczej do 15 cm wystarczą. Standardem jest 10 cm. Oczywiście wielu wędkarzy ma różne preferencje. No i na sandacze raczej plecionka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybiastycznie Napisano 9 Września 2016 Autor Share Napisano 9 Września 2016 19 godzin temu, okonhel napisał: Jeśli chodzi o BT na okonie to te haki są ok. Do tego wędka typu wklejanka raczej ok 2,40 m, maks 2,70 jeśli z brzegu choć ja też łowię 2,40 m z brzegu. Jak na łódkę to może być od 2,40 m w dół. Ciężar wyrzutu takiej wędki na okonia raczej do 10 gr maks 15 gr. Osobiście używam Konger Champion Tango 2,40 do 8 gr i tak już kilkanaście lat. Używałem też innych - zawsze wracałem do Tango. Przynęty - głównie małe twistery, rippery, mniejsze jaskółki ewentualnie silikonowe raczki lub sztuczne muszki. Jeśłi nie łowisz z łodzi bardzo głęboko to jako linkę żyłka 0,12-0,16 w zależności od rodzaju łowiska. Z sandaczem jest już niestety gorzej gdyż ma twardy pysk, jest większą rybą itp.Haki ze zdjęcia to druciaki a wklejanka okoniowa jest wędziskiem delikatnym, Mniejszego sandacza jeszcze tym zatniesz, większego już gorzej, jak po braniu zacznie murować to wyprostuje taki hak. Haki na sandacze - kute, najlepiej poszukaj wśród muchowych do stremerów. Wędzisko na sandacza mocniejsze (czy wklejanka czy klasyczny już mniej ważne choć do BT lepiej wklejanka a do klasycznego spinningu to już wg upodobań) o większym c.w. , umożliwiające zacięcie. Długości podobne jak na okonie. Przynęty: większe twistery i rippery - od 8 cm w górę, raczej do 15 cm wystarczą. Standardem jest 10 cm. Oczywiście wielu wędkarzy ma różne preferencje. No i na sandacze raczej plecionka. Dzięki za wyczerpującą odpowiedź Mam trochę raczków, myślisz, że takie drobinki się nadadzą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonhel Napisano 9 Września 2016 Share Napisano 9 Września 2016 Tymi akurat nie łowiłem, łowiłem mniejszymi - kolor jest ok - powinny być dobre. I tak najważniejsze jest prowadzenie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybiastycznie Napisano 12 Września 2016 Autor Share Napisano 12 Września 2016 Jakieś rady co do prowadzenia? Przydadzą się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonhel Napisano 12 Września 2016 Share Napisano 12 Września 2016 Najlepsza rada - idź nad wodę, popatrz jak pływa rak i go naśladuj - co tu będę bawił się w barwne opisy. Jeśli chodzi o inne przynęty (twistery i rippery) to urozmaicone podnoszenie przynęt i obserwowanie opadu na szczytówce, jak dno czyste to czasem wleczenie po dnie. Z czasem wypracujesz swoją skuteczną metodę prowadzenia BT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybiastycznie Napisano 13 Września 2016 Autor Share Napisano 13 Września 2016 No w sumie racja, praktyka czyni mistrza. A jak Twoje doświadczenia z raczkami większych rozmiarów? Mam też takie w zanadrzu i zastanawiam się jak je spożytkować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonhel Napisano 14 Września 2016 Share Napisano 14 Września 2016 Najlepiej wtedy gdy raki mają tzw. "wylinkę" tylko załóż jakiś przypon bo szczupaki też będą atakować - nie odpuszczą takiej wyżerki.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybiastycznie Napisano 15 Września 2016 Autor Share Napisano 15 Września 2016 Wylinkę? Czy mogę prosić o wytłumaczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elast93 Napisano 15 Września 2016 Share Napisano 15 Września 2016 8 minut temu, rybiastycznie napisał: Wylinkę? Czy mogę prosić o wytłumaczenie? Wylinka to zmiana pancerza/skóry np u pająków czy właśnie raków. W czasie wylinki rak zrzuca stary pancerz i jest chwilowo pozbawiony ochrony przed drapieżnymi rybami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybiastycznie Napisano 15 Września 2016 Autor Share Napisano 15 Września 2016 Dzięki! Chwilowe zaćmienie mózgu Nie wiem czemu, ale myślałem o czymś zupełnie innym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirekwaw Napisano 22 Września 2016 Share Napisano 22 Września 2016 Haczyki się nadadzą- jak najbardziej, do tego dobierz sobie wędkę około 2,4 m, z przynęt poleciłbym rippery, ale raczki, które wstawiałeś też powinny się nadać. Jeśli masz wprawę w prowadzeniu to poleciłby ci zaryzykować z większymi, choć tutaj już zależy na jakich wodach łowisz. Osobiście z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że na większe gumy można złapać większe okazy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wafik Napisano 6 Listopada 2016 Share Napisano 6 Listopada 2016 pewnie że tak, ja to nie rozumiem tej ideologi łowienia wszystkiego na paprochy, nie ma co się bać większych rozmiarów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi