zajac222 Napisano 31 Października 2016 Share Napisano 31 Października 2016 Mam łódkę zarejestrowaną i tu pytanie , czy te same numery mogą być na pontonie czy ponton wymaga innej rejestracji . Drugie pytanie , nie chciałbym malować na pontonie numerów , czy namalowane powiedzmy na sklejce i powieszone na lince z boku pontonu wystarczą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buszmen Napisano 31 Października 2016 Share Napisano 31 Października 2016 Jeśli masz zarejestrowaną łódkę , to zobacz co pisze w dowodzie :) na pewno rodzaj(plastik/sklejka itd) i wymiary łódki , a więc ponton to nie łódka :) Według ustawy numery mają być ''trwale umieszczone'' więc nie wiem czy w formie takiej sklejki to jest przepisowo ? chociaż widziałem już takie pontony - ciekawo co na to jakiś upierdliwy strażnik? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zajac222 Napisano 31 Października 2016 Autor Share Napisano 31 Października 2016 Nie wiem jak u Ciebie ale u mnie nie ma takiego opisu ( plastik , sklejka ) nawet wymiarów nie ma . Najlepszym wyjściem będzie przedzwonić do PSR lub SSR i odpowiedź będzie jasna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekG Napisano 1 Listopada 2016 Share Napisano 1 Listopada 2016 Ja mam zarejestrowany ponton i w dowodzie jest wpisane ile komór powietrza ma ponton, tak wiec nie ma szans przepisania numerów z łódki na ponton. Co to numerów to tak jak pisze Buszmen, jest zapis iż mają być trwale umieszczone z obu burt. Z tego co pamiętam kiedyś jak rejestrowałem ponton to gdzieś znalazłem napis, że znaki mają mieć jeszcze minimalną szerokość. O to chyba to: " Nie mniej jak 10 cm. wysokości i 1 cm. grubości - na podstawie art.20 ustawy o rybactwie śródlądowym z dnia 18 kwietnia 1985r.( Dz.U.nr.91 z późniejszymi zmianami ) oraz 17 i 18 paragr. Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 12 listopada 2001r. " Ale nie wiem czy na chwilę obecna się coś pozmieniało czy nie, trzeba by poczytać ustawę. Ps. Sprawdziłem: " § 17. 1. Sprzęt pływający służący do połowu ryb, zwany dalej "sprzętem pływającym", z wyjątkiem statków rejestrowanych i oznakowanych na podstawie odrębnych przepisów, znakuje się w sposób trwały i widoczny numerami rejestracyjnymi umieszczonymi na zewnętrznych płaszczyznach obu burt; litery i cyfry numeru rejestracyjnego powinny mieć nie mniej niż 10 cm wysokości i 1 cm grubości. " http://brasil.cel.agh.edu.pl/~09skmolfa/file/Dz.U.2001.138.1559.R1.pdf 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zajac222 Napisano 2 Listopada 2016 Autor Share Napisano 2 Listopada 2016 Tak dla wiadomości dla wszystkich ciekawych , dziś dzwoniłem do SR okręgu Toruń , dwa pływadełka nie mogą być używane z tymi samymi numerami rejestracyjnymi , co do numerów na pontonie to można mieć tak jak pisałem na sklejce byle podczas połowów musi byś przymocowane na pontonie zgodnie z przepisami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robcio Napisano 5 Kwietnia 2020 Share Napisano 5 Kwietnia 2020 Witam, czy to prawda że od 01.08.2020 nie ma obowiązku rejestrowania jednostek pływających poniżej 7,5 metra długości. Tak właśnie jest napisane w ustawie z 12.04.2018 r. Ustawa miała obowiązywać od 01.01.2020 ale przesunięto ja o 7 miesięcy. http://orka.sejm.gov.pl/proc8.nsf/ustawy/2261_u.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FullWengjel Napisano 9 Kwietnia 2020 Share Napisano 9 Kwietnia 2020 Tak to prawda, własnie wszedłem na stronę sejmu i sprawdziłem ten przepis. Przepis w chodzi w życie od 1 sierpnia br z wyjatkiem art. 26 i 30 które dla wedkarzy są bez znaczenia. Także od 1 sierpnia nie trzeba rejestrowac jednostek pływających poniżej 7,5 metra długości do zadań wedkarskich i nie tylko .Ustawa z dnia 12 kwietnia 2018 r. o rejestracji jachtów i innych jednostek pływających o długości do 24 m została zsynchronizowana w zakresie rejestracji i nie tylko z obecnymi przepisami - ustawie z dnia 18 kwietnia 1985 r. o rybactwie śródlądowym, ustawę z dnia 21 grudnia 2000 r. o żegludze śródlądowej, ustawie z dnia 18 września 2001 r. – Kodeks morski oraz ustawie z dnia 18 sierpnia 2011 r. o bezpieczeństwie morskim. W cytowanych wyzej przepisach pojawiły sie odpowiednie informacje o zmianach od 1 sierpnia br. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robcio Napisano 9 Kwietnia 2020 Share Napisano 9 Kwietnia 2020 No i elegancko. Już miałem kombinować z farbą chlorokauczukową, a tak na cyfrach i literach wyciętych z folii zamoprzylepnej jakoś do lipca się przemęczę. Zupełnie przez przypadek trafiłem na to rozporządzenie. (oczywiście jeśli w obecnej sytuacji dane nam będzie powędkować 🤥 ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi