kamilesox Napisano 22 Listopada 2016 Napisano 22 Listopada 2016 WITAM WSZYSTKICH MIŁOŚNIKÓW TROLLINGU Z OKRĘGU MAZOWIECKIEGO BARDZO SERDECZNIE I Z BÓLEM SERCA CHCIAŁBY WSZYSTKICH POINFORMOWAĆ, ŻE ZGODNIE Z UCHWAŁĄ NR 133/Z.O./2016 Z DNIA 24.10.2016R, "POŁÓW METODĄ TROLLINGOWĄ JEST ZABRONIONY". TROLLINGOWCY Z OKRĘGU MAZOWIECKIEGO ŁĄCZMY SIĘ, PRZECIWKO TEMU ZAKAZOWI I ZAPROTESTUJMY. Załączam link do uchwały: źródło:http://ompzw.pl/modu...17_77mm7han.pdf 1 Cytuj
Wyszogrodzkie sumy Napisano 5 Lutego 2017 Napisano 5 Lutego 2017 Serdeczne podziękowania dla zarządu PZW za wprowadzenie tego zakazu.Miałem okazję przez ostatnich kilka lat obserwować poczynania specjalistów od trollingu [rodzima nazwa dorożka] na odcinku Wyszogród -Kępa Polska.Łowili oczywiście zgodnie z przepisami i w większości etycznie.Jednak trzy osoby pływające rynną dł.300 m przez 10 godzin pontonem w pozycji leżącej to wędkarstwo ?.Takich ekip potrafi być czasami kilka.Praktycznie łowisko przestaje być dostępne dla wędkarzy łowiący innymi metodami.Nie zazdroszczę efektów trollującm,a są imponujące no raczej były. Cytuj
Marek24 Napisano 5 Lutego 2017 Napisano 5 Lutego 2017 Zdecydowanie masz rację! Prawdziwe wędkarstwo to wywiezienie żywca w rynnę i "walnięcie się" się na brzegu z butelką. Ockniesz się jak obudzi cię dźwięk dzwonka lub sygnalizatora. To jest dopiero wędkarstwo!!! 1 Cytuj
mikwed1 Napisano 5 Lutego 2017 Napisano 5 Lutego 2017 Osobiście trolling jako metodę uważam za metodę bardziej zbliżoną do kłusownictwa niż wędkarstwa. Więc pod zakazem podpisuje się dwoma rękami. Na filmie widziałem coś takiego - przewodnik wędkarski (???) dostarczał łódkę, wędki, kołowrotki przynęty, kapoki i kombinezony. Na łowisku przewodnik wypuszczał przynętę (sam, żeby się nie splątało), sam ustawiał prędkość i wybierał trasę. "Wędkarz" siedział i nic nie robił ,jak wzięła ryba to pokręcił korbką kołowrotka z 5 minut. Rybę podebrał przewodnik - jakoś mało wg mnie w tym wędkarstwa. Cytuj
Marek24 Napisano 5 Lutego 2017 Napisano 5 Lutego 2017 Każdy ma prawo mieć własne zdanie i może uważać dozwolone metody łowienia, za bardziej lub mniej mu odpowiadające. Proponuję nie wzorować się na filmach tylko raz spróbować wędkować z kimś kto ma o tym pojęcie. Na początek bez "downriggera" (okropne określenie) bez windy. Może kijek z multiplikatorem i wobler, a kiedy się okaże że brak rezultatów to wtedy dojdziesz do wniosku iż senne i bezmyślne ciągnięcie przynęty to nie trolling. Byłbym ostrożny z formułowaniem co jest zbliżone do kłusownictwa a co nie. Czy na wodach tzw górskich gdzie jest zakaz spinningu i wolno tylko na muchę to łowienie na streamera nie ociera się o kłusownictwo? Trzeba pamiętać, że obecne streamery mają dociążenie w postaci główek. Ja wszystkich wędkarzy, którzy łowią metodami dozwolonymi na danym akwenie cenię i nie będę próbował nazywać ich kłusolami. Cytuj
mikwed1 Napisano 5 Lutego 2017 Napisano 5 Lutego 2017 Sorki - nie chodziło mi o to, że to kłusowanie - wg mnie mało wędkarska metoda, jakoś siebie w tej metodzie nie widzę. Trolling kojarze głównie z trollingiem morskim - łódka, 10 wędek po bokach, z tyłu i płyniemy. Cytuj
Wyszogrodzkie sumy Napisano 5 Lutego 2017 Napisano 5 Lutego 2017 W moim przypadku flaszka na brzegu i gruntówka odpada .Uprawiam wyłącznie wędkarstwo spinningowe .Sprzęt raczej skromny ,drewniana pychówka [własnej produkcji] z silnikiem 8 .Jednak z powodu swoich właściwości pozwala ona na łowienie na Wiśle w każdych warunkach. 1 Cytuj
Marek24 Napisano 5 Lutego 2017 Napisano 5 Lutego 2017 Jeśli ktokolwiek z Was poczuł się urażony to przepraszam!!! Nie było to moim zamierzeniem. mikwed1, trolling morski rzeczywiście nie jest zbyt atrakcyjny chociaż i przy nim trzeba mieć dużą wiedzę i specjalistyczny sprzęt. Może warto kiedyś spróbować trollingu na jeziorze bez "wind" i "piesków". Proszę też tego nie traktować jako próba przekonania kogokolwiek do trollingu. Uważam, że każda metoda ma swoje plusy i minusy. Wędkarstwo pozwala oderwać się nam od rzeczywistości ... a oto w sumie chodzi. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi