Ktoś Napisano 30 Listopada 2016 Share Napisano 30 Listopada 2016 Chciałbym poruszyć temat, który z pozoru może wydawać się marginalny, jednak jak dla mnie istotny. Co myślicie o tym jak powinno wyglądać postępowanie z rybą po jej złowieniu? Według przepisów należy ją oczywiście umieścić w siatce lub od razu zabić. Widziałem jednak jak jeden wędkarz po wyjęciu siatki z rybami z wody, przełożył je po prostu do zwykłej plastikowej reklamówki. Moim zdaniem należałoby te ryby zabić na miejscu żeby nie męczyć ich niepotrzebnie. A co Wy myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalvcf Napisano 30 Listopada 2016 Share Napisano 30 Listopada 2016 Wypuscic spowrotem do wody 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
azhek Napisano 30 Listopada 2016 Share Napisano 30 Listopada 2016 Z jak największą ostrożnością WYPUŚCIĆ! niech żyje,a może jeszcze kiedyś da się złowić 😊 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niki Napisano 30 Listopada 2016 Share Napisano 30 Listopada 2016 Witaj Jestem jak najbardziej za no kill w sezonie 98 procent złowionych ryb powraca do wody jednak czasami jak mam chęć na świeżą rybkę zabieram parę sztuk oczywiście wcześniej ją zabijam niki 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ktoś Napisano 1 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2016 Z taką co ma być wypuszczona też lepiej uważać przy wyciąganiu haczyka. Ale bądź co bądź, jeśli wypuszczamy ją z powrotem to rozwiązuje problem o którym wspomniałem w temacie. Dzięki za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Booryss Napisano 1 Grudnia 2016 Share Napisano 1 Grudnia 2016 O 30.11.2016 o 18:54, niki napisał: Witaj Jestem jak najbardziej za no kill w sezonie 98 procent złowionych ryb powraca do wody jednak czasami jak mam chęć na świeżą rybkę zabieram parę sztuk oczywiście wcześniej ją zabijam niki Gość napisał szczerze i mu negatywa walicie. Nie mam nic przeciwko zabieraniu ryby oczywiście w granicach rozsądku 2% zzebranych ryb to przyzwoity wynik wielu powinno brać z tego przykład Co zrobić z rybą po złowieniu? Nie zabierasz to zwróć wolność nie trzymaj zakładników, jeśli już zabierasz po wyjęciu z siatki beretuj niech bardziej się nie męczy A na marginesie wolę chodzić na ryby nie po ryby przynajmniej nie wracam wpieniony gdy wypad kończy się o kiju 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niki Napisano 2 Grudnia 2016 Share Napisano 2 Grudnia 2016 Witajcie Taka mała sugestia do tematu widzicie co dzieje się z karpiami co roku bez zabijania są pakowane do reklamówek i sprzedawane makabra ryba też odczuwa cierpienie tylko są ludzie którzy to mają w d..... taka sama sytuacja dotyczy wędkarstwa jeśli wędkarz nie potrafi tego uszanować to czy zasługuje na to żeby nim być ????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elast93 Napisano 3 Grudnia 2016 Share Napisano 3 Grudnia 2016 To i ja dodam coś od siebie, w tym sezonie zaliczyłem około 110 wypadów nad wodę ( teraz mam przerwę bo jest mróz i śnieg a ja w takich warunkach nie wędkuję ). Policzyłem że zabrałem do domu aż 11 ryb, liny karpie i jednego okonia. Myślę że to nie jest jakaś wielka zbrodnia, tym bardziej że śmiem stwierdzić że u mnie ryb wyjąłem kilka setek.. Więc w moim przypadku zdecydowana większość trafia do wody. Jeśli rybę zabieram to po wyjęciu mierzę szybko zabijam i tyle, prawie nie używam siatek na ryby, w tym sezonie może dwa razy takowej użyłem nad wodą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Madelyn Napisano 16 Maja 2017 Share Napisano 16 Maja 2017 Ja zwykle wypuszczam ryby jedynie że jakiś znajomy odezwie się do mnie że chce sam nie przepadam w domu u mnie też nikt nie je łowię bo lubię. A jak znajomi chcą jakąś rybę to zwykle coś im zabiorę z łowiska w wiadrze z wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi