Camper121 Napisano 20 Grudnia 2016 Share Napisano 20 Grudnia 2016 Czy macie doświadzczenie z budową stawu nie wiem jak się do tego zabrać?Bardzo dziekuje za wszystkie podpowiedzi. koszt,budowa,jakie ryby wpuścić i rzeczy najważniejsze 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
esox Napisano 20 Grudnia 2016 Share Napisano 20 Grudnia 2016 To ja Cię przekieruję, gdzie siedzą sami specjaliści z tej dziedziny: http://www.pankarprybacy.pl/forumrybacy2011/phpBB3/index.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Abramis Napisano 14 Stycznia 2017 Share Napisano 14 Stycznia 2017 Camper121 Witam ja kopałem swój staw w 2015. A tu masz wygląd stawu , pielęgnację i ryby jakimi zarybiałem. W razie pytań służę pomocą. http://www.narybki.net/forum/viewthread.php?thread_id=15135 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robal Napisano 15 Stycznia 2017 Share Napisano 15 Stycznia 2017 Abramis, super jeziorko. Widać, że wszystko dobrze zaplanowane Marzenie. Będę śledził postępy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wernicjusz Napisano 15 Stycznia 2017 Share Napisano 15 Stycznia 2017 Rewelacja ten staw! Także mam chrapkę na własne bajoro. Działkę w pobliżu płynącej rzeki już mam. Wymiary bajora na które już składam kasę to jakieś 50x50m .Tylko zastanawiam się co zrobić z ziemią? Abramis czy podczas planowania prac nad budową stawu nie zastanawiałeś się nad sprzedażą wydobytej ziemi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 15 Stycznia 2017 Share Napisano 15 Stycznia 2017 22 minut temu, wernicjusz napisał: Abramis czy podczas planowania prac nad budową stawu nie zastanawiałeś się nad sprzedażą wydobytej ziemi? Dobry humus sprzedasz bez problemu, ale to jest 30-40 cm z wierzchu. Poniżej najczęściej jest glina i tego już ciężko się pozbyć. Najprostszy sposób to wyrzucić ziemię na zewnątrz podnosząc poziom brzegów (grobli). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Camper121 Napisano 15 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2017 Abramis mam do ciebie pytanie chciałbym założyć mniejszy staw nie aż tak duży jak twoj? I tu moje pytanie do ciebie jak zacząć?Jaki jest koszt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Abramis Napisano 17 Stycznia 2017 Share Napisano 17 Stycznia 2017 Wernicjusz , oczywiście , że się zastanawiałem nad sprzedarzą ziemi z wykopu, ale to co zadecydowało o moim zdaniu , to jej ilość. Z wykopu było tego ok 8tys.m3 , więc postanowiłem że łatwiej będzie się jej pozbyć (poprostu oddać) ok 50% wywieźli pobliscy rolnicy , a drugie 50% zostało rozplantowane wokół stawu ,niestety nie jestem cały czas na miejscu więc nie chciałem się bawić w sprzedaż. Już dziś widzę , że trzeba było rozplantować całą ziemię wokół stawu (mógłbym podnieść poziom lustra wody trochę wyżej).Ale tragedii nie ma W moim wypadku to górna warstwa (ok 70cm) to była glina , a poniżej czarnoziem z torfem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Abramis Napisano 17 Stycznia 2017 Share Napisano 17 Stycznia 2017 O 15.01.2017 o 12:05, Camper121 napisał: Abramis mam do ciebie pytanie chciałbym założyć mniejszy staw nie aż tak duży jak twoj? I tu moje pytanie do ciebie jak zacząć?Jaki jest koszt? Camper121 Aby zacząć musisz dostać pozwolenie na wykonanie danego obiektu. O ile pamiętam zbiornik do 30m2 był tylko na zgłoszenie (5mx6m) , po nowym roku 2016 były jakieś zmiany i o ile pamiętam zmieniła się maksymalna pow. zbiornika do 50m2 jest wymagane zgłoszenie , zaś powyżej trzeba robić projekt budowlany . Idziesz do gminy i tam się dowiadujesz Oczywiście można wykopać na ,,czarno'' wiele osób tak robi (ja osobiście nie polecam) , kary są dosyć wysokie . Napisz mi proszę jakiej wielkości i średniej głęb. zbiornika oczekujesz to mogę przybliżoną cenę podać. U mnie to wyniosło 35K , z tym , że koparką linową o małej pojemności łyżki 0,25m3 , to trwało ponad miesiąc. Oczywiście jest możliwe wykopać staw w przeciągu paru godzin (może nie tak duży jak mój) . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi