pinus Napisano 22 Grudnia 2016 Share Napisano 22 Grudnia 2016 Witam Tematów jest wiele, jednakże jak się czyta to powstaje mętlik. Poszukuje dobrego kija - w miarę uniwersalnego na Jezioro (Sosina) i też mały staw. Dlatego też skupiłbym się na feederku. Chociaż piker mnie kusi na ten staw. Chciałbym się pobawić- poznać- też feeder method. Wcześniej łowiłem na koszyczek i nawet feedera ustawiałem jak zwykła gruntówkę. Czasem zdażało się postawić ją jak feedera i wtedy pięknie brania były widoczne Ryby jakie łowię to: Karpie tak od 30cm do 50 cm, Leszcze (raczej leszczyki) jeszcze nie udało mi się takiego koło 50 złowić - ale kto wie może w tym zbliżającym się sezonie, Liny, płotki i jazie. Myślałem o takich wędkach: -Mikado Ultraviolet - Mikado Golden Bay -TRABUCCO PRECISION XT PRO QUIVER 330 - TRABUCCO SELEKTOR XS Długość wędki wydaje mi się ze optymalna to 3,3m a max to 3,6 c.w. tu jest problem bo raczej bym preferował do 80 Nie chcę wydać więcej niż 300zł, aczkolwiek teraz powinny być wyprzedaże - więc może by się coś trafiło ciekawego. Lub też używanego. Chcę wydać pieniądze z głową - wizyta w sklepie nic mi nie da. Wszystkie mi sie podobają;) Już miałem feedera z firmy Konger coś za ok 90 zł. Byłem nawet zadowolony - dopóki mi żona zakupami ją nie złamała;). Drugą mam karpiówkę. Ale chciałbym czegoś finezyjnego. Głównie skupiałbym się na tej Sosinie, czy Wolbromiu. - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtt Napisano 22 Grudnia 2016 Share Napisano 22 Grudnia 2016 Jesli ma byc finezyjnie, poszukalbym Shimano Beastmastera, 3,3 do 70g lub 3,6 do 100g. Mialem tego drugiego, zarowno jeden i drugi pracuje pod dolnik. Do 300 stow uzywka. Konger Albion do 90g tez bylby dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elast93 Napisano 23 Grudnia 2016 Share Napisano 23 Grudnia 2016 Podobnie jak kolega wyżej, do takiego łowienia proponowałbym feeder z cw do ok 60/80/90 gram, ale zastanów się też nad jakimś pickerem 3m do np 50 gram. Jak chcesz to później podeślę jakieś alternatywne opcje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pinus Napisano 23 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2016 Nad Pickerem myślę. Ale teraz chciałbym feedera. Co do Shimano to super ale tyle to chciałbym z kręciołkiem wydać. Cały czas się zastanawiam nad tym Traubuco Pro Quliver. A w lutym jakiś fajny picker. Pomyślałem sobie że Traubuco używałbym do Karpii itp. Natomiast Pickerka to lepiej się na linki spisze - bo nie trzeba daleko rzucać, no i będzie świetna na ten stawik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elast93 Napisano 23 Grudnia 2016 Share Napisano 23 Grudnia 2016 Jeżeli nie potrzebujesz daleko rzucać to piker wystarczy, ja mam pikerka do 40 gram i spokojnie daje rade z rybami po 6-7 kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Goliat Napisano 23 Grudnia 2016 Share Napisano 23 Grudnia 2016 Polecam Dragon Thytan feeder. Mam 3,6/80g, bardzo dobry kijek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elast93 Napisano 23 Grudnia 2016 Share Napisano 23 Grudnia 2016 Z tych które wymieniłeś na początku wg mnie najfajnieszy wydaje się TRABUCCO PRECISION XT PRO QUIVER 330 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pinus Napisano 23 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2016 To co wymieniłem to jest to co czytałem, może jest coś równie wartego uwagi. Tu widzę Dragona, poczytam coś więcej na jego temat. Na jeziorze dobrze jest rzucić daleko. Na stawie piker by wystarczył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtyna51 Napisano 25 Grudnia 2016 Share Napisano 25 Grudnia 2016 ja polecę mikado ultraviolet z tym że ja mam c.w do 120gram ale jest to feeder jakby to powiedzieć taki light, uważam że cw jest lekko zawyżony,na pewno jest to w miarę tani feeder,sprawdzony u mnie już 4 sezon, godny polecenia,pozostałych kijów ktôre zaproponowałeś nie znam być może są lepsze.Z tego co się orientuje podany model występuje też wersji cw do 90 gram, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pinus Napisano 26 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2016 Właśnie się długo zastanawiałem przed Mikado UV. Nadal mam dylemat czy warto dopłacać do Trabucco czy to Mikado? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtyna51 Napisano 26 Grudnia 2016 Share Napisano 26 Grudnia 2016 Ciężko mi powiedzieć bo nie znam tego trabucco,najlepiej stacjonarnie obadać te dwa ale wiem że z tym bywa ciężko nie raz.Ja ze swojego uv jestem zadowolony zwłaszcza że trzy lata temu zapłaciłem za niego 180zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi