nesto26 Napisano 28 Grudnia 2016 Share Napisano 28 Grudnia 2016 Witam Wszystkich Kolegów Od przyszłego roku chciałbym zacząć nęcić o raz zakładać na haczyk kukurydze. chociaż wczesniej łapałem na kuku sporadycznie ale w nastepnym roku definitywnie chce sie nastawic na sama kukurydze i łubin . mam kilka pytań. czy w czasie gotowanie kukurydzy mozna do niej do dac cukru zeby miala słodszy smak? jakich zapachów dodawac to kuku zeby były rezultaty. Łowie na 18 hektarowym zalewie pzw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jony Napisano 28 Grudnia 2016 Share Napisano 28 Grudnia 2016 2 godziny temu, nesto26 napisał: Witam Wszystkich Kolegów Od przyszłego roku chciałbym zacząć nęcić o raz zakładać na haczyk kukurydze. chociaż wczesniej łapałem na kuku sporadycznie ale w nastepnym roku definitywnie chce sie nastawic na sama kukurydze i łubin . mam kilka pytań. czy w czasie gotowanie kukurydzy mozna do niej do dac cukru zeby miala słodszy smak? jakich zapachów dodawac to kuku zeby były rezultaty. Łowie na 18 hektarowym zalewie pzw. Wszystko zależy od tego jakie ryby masz zamiar łapać, a także miej na uwadze fakt, że każdy zbiornik jest inny. Po prostu musisz wiedzieć na jaki zapach łowią inni wędkarze. Jeżeli chcesz aromatyzować i słodzić kukurydzę, może dodawać melasę, będziesz miał wtedy słodko i zapachowo. Nie wiem natomiast jaki masz łubin, bo niektóre odmiany są słodkie same w sobie. Kukurydzę będziesz zakładał na haczyk czy na włos? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nesto26 Napisano 28 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2016 11 minut temu, jony napisał: Wszystko zależy od tego jakie ryby masz zamiar łapać, a także miej na uwadze fakt, że każdy zbiornik jest inny. Po prostu musisz wiedzieć na jaki zapach łowią inni wędkarze. Jeżeli chcesz aromatyzować i słodzić kukurydzę, może dodawać melasę, będziesz miał wtedy słodko i zapachowo. Nie wiem natomiast jaki masz łubin, bo niektóre odmiany są słodkie same w sobie. Kukurydzę będziesz zakładał na haczyk czy na włos? Na jedną wędke chce załozyć na haczyk na druga na włos . na temat Łubinu nie moge dac Ci odpowiedzi bo jeszcze go nie kupiłem i to bedzie moje pierwsze spotkanie z łubinem. jak łapałem na kulki to słodkie zazwyczaj i moi znajomi z reguły tez łapia na słodko na tym zbiorniku, nastawiam sie na karpia i amura . tak jak juz wspomiałem z łubinem bede mial piewsze spotkanie mozesz mi cos o tej zanecie ,przynecie powiedziec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikwed1 Napisano 28 Grudnia 2016 Share Napisano 28 Grudnia 2016 Kukurydze można słodzić - ja słodzę melasą - najtaniej wychodzi - dostałem od znajomego z cukrowni z 15 litrów, dodaje do gorącej, ugotowanej kukurydzy - polewam melasą i mieszam. Na Amury, na zbiorniku na którym łowię, najbardziej sprawdza się zapach róży, na karpia, leszcza, płoć - Wanilia. Łubin używa się słodki/żółty (jest też gorzki) - ale wg mnie to tylko nazwa, bo w smaku nie jest wcale słodki wg mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nesto26 Napisano 28 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2016 to jezeli bym chciał kupic łubin tak jak Kolega wyżej mowi to mam pytac o zólty łubin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikwed1 Napisano 28 Grudnia 2016 Share Napisano 28 Grudnia 2016 To jest łubin żółty, słodki - tak go określają, (poniżej foto na kartce w kratkę gdzie od razu widać rozmiar suchego) - akurat miałem trochę w domu. Ja używam tego ciemnego, w białe ciapki, lub bez ciapek. Po przekrojeniu - żółciutkie (też są na foto przekrojone). Łubin słodki żółty - to też te białe ziarno - 1 szt. (na środku zdjęcia) - inna odmiana ale do niej jakoś mam mniejsze zaufanie. Ja kupiłem w zeszłym roku 100 kg płacąc coś koło 1 zł/kg, zostało mi jeszcze ok 25kg ale od ok lipca prawie nie nęciłem. Łubin mocze ok. 8-24h - zależy jak wrzucę, jak mniej czasu do momentu gotowania to zalewam ciepłą woda jak więcej to wystarczy zimna. Łubin pije wodę i zwiększa objętość ok 2, 3 razy. Po moczeniu gotuje go w szybkowarze - 15-20 minut od pierwszego "gwizdka" i zostawiam w zamkniętym szybkowarze do ostygnięcia - 2- 4h. Łubin jest prosty w przygotowaniu - jeszcze nie udało mi się go rozgotować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nesto26 Napisano 28 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2016 Łubin bardziej na haczyk czy włos? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Goliat Napisano 28 Grudnia 2016 Share Napisano 28 Grudnia 2016 8 godzin temu, nesto26 napisał: Witam Wszystkich Kolegów Od przyszłego roku chciałbym zacząć nęcić o raz zakładać na haczyk kukurydze. chociaż wczesniej łapałem na kuku sporadycznie ale w nastepnym roku definitywnie chce sie nastawic na sama kukurydze i łubin . mam kilka pytań. czy w czasie gotowanie kukurydzy mozna do niej do dac cukru zeby miala słodszy smak? jakich zapachów dodawac to kuku zeby były rezultaty. Łowie na 18 hektarowym zalewie pzw. Od 2 lat stosuję czerwoną kukurydzę wymieszaną z konopią. Kuku najczęściej gotowałem z czosnkiem, albo nic do gotowania i potem na noc np w miodzie albo melasie. Niestety mam zbyt mało okazji polowania na białoryb, żeby jednoznacznie powiedzieć to jest to. W zanęcone miejsca po kilku dniach wchodziły ładne rybki. Niestety takich kilkudniowych okazji do nęcenia miałem zaledwie kilka. Wole spina i szybki wypad jak mam akurat czas. Kuku kupiłem w sklepie dla hodowców gołębi, moczyłem ją 24h w wodzie, potem gotowałem aż popękała, na haczyk wybierałem te najbardziej pęknięte. Spadały, ale zdecydowanie lepiej kusiły rybki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikwed1 Napisano 28 Grudnia 2016 Share Napisano 28 Grudnia 2016 2 godziny temu, nesto26 napisał: Łubin bardziej na haczyk czy włos? Ja na spławik głównie łowie więc haczyk - tylko jest twardawy i trzeba go nakładać przez "dziurkę" - jak ugotujesz to widać bez problemu gdzie, na włos rzadko łowie to i nie używałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niki Napisano 28 Grudnia 2016 Share Napisano 28 Grudnia 2016 Witaj Z łubinem nie miałem raczej do czynienia ( ale łowiłem na groch ,fasole, cieciorkę z tych najlepiej wypadał jednak groch) co do zakładania na haczyk twarde ziarna na włos miękkie (kukurydza z puszki , groch na haczyk. W czasie gotowania kuku dodaje też melasy ale nie dodaje żadnych zapachów robię to dopiero przed łowieniem po prostu zalewam kukurydzę aromatem i lekko mieszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nesto26 Napisano 29 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2016 14 godzin temu, mikwed1 napisał: Ja na spławik głównie łowie więc haczyk - tylko jest twardawy i trzeba go nakładać przez "dziurkę" - jak ugotujesz to widać bez problemu gdzie, na włos rzadko łowie to i nie używałem. Łapiesz na bolonke ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jony Napisano 29 Grudnia 2016 Share Napisano 29 Grudnia 2016 nesto26 Generalnie cały dowcip w łowieniu karpi i amurów polega na długotrwałym i obfitym nęceniu. Najważniejsze jest wytypowanie jednej czy dwóch miejscówek w których będziesz regularnie sypał a wyniki przyjdą same. Nie polecał bym przy połowie w/w gatunków ryb stosowania kukurydzy czy też łubinu na haczyku, w tych sytuacjach najlepiej sprawdza się włos krótki na amura dłuższy na karpia. Tak jak pisałem w poprzednim poście musisz wybadać na co łowią inni, którzy mają wyniki i iść w tym kierunku. Ewentualnie możesz zastosować swój aromat i dużo sypać, tak aby ryby się przyzwyczaiły. Pamiętaj, że każda woda rządzi się swoimi prawami, więc nikt nie da CI 100% recepty na zanętę. Przykładowo ja nęcę kukurydzą + różne drobniejsze ziarna i kulki a łowię tylko na kulki dobrej jakości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nesto26 Napisano 29 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2016 13 minut temu, jony napisał: nesto26 Generalnie cały dowcip w łowieniu karpi i amurów polega na długotrwałym i obfitym nęceniu. Najważniejsze jest wytypowanie jednej czy dwóch miejscówek w których będziesz regularnie sypał a wyniki przyjdą same. Nie polecał bym przy połowie w/w gatunków ryb stosowania kukurydzy czy też łubinu na haczyku, w tych sytuacjach najlepiej sprawdza się włos krótki na amura dłuższy na karpia. Tak jak pisałem w poprzednim poście musisz wybadać na co łowią inni, którzy mają wyniki i iść w tym kierunku. Ewentualnie możesz zastosować swój aromat i dużo sypać, tak aby ryby się przyzwyczaiły. Pamiętaj, że każda woda rządzi się swoimi prawami, więc nikt nie da CI 100% recepty na zanętę. Przykładowo ja nęcę kukurydzą + różne drobniejsze ziarna i kulki a łowię tylko na kulki dobrej jakości. Mam już na oku 3 miejsca . Tylko ze u nas w tym kraju żyją ludzie którzy są cholernie zazdrośni już się o tym nie raz przekonałem siedząc na rybach że miałem fajny dzień a później przez tydzień nie mogłem tam usiąść bo jakiś dziadek zobaczył że u mnie bierze a u niego nic😊 a kukurydza do sypania może być trochę rozgotowana czy lepsza będzie twarda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jony Napisano 29 Grudnia 2016 Share Napisano 29 Grudnia 2016 Godzinę temu, nesto26 napisał: Mam już na oku 3 miejsca . Tylko ze u nas w tym kraju żyją ludzie którzy są cholernie zazdrośni już się o tym nie raz przekonałem siedząc na rybach że miałem fajny dzień a później przez tydzień nie mogłem tam usiąść bo jakiś dziadek zobaczył że u mnie bierze a u niego nic😊 a kukurydza do sypania może być trochę rozgotowana czy lepsza będzie twarda? Lekko rozgotowana wydziela więcej aromatu, natomiast twardsza opiera się atakom drobnicy. Wybór należy do Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.