pieklo Napisano 5 Kwietnia 2017 Share Napisano 5 Kwietnia 2017 Witam. Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że, nie jestem wędkarzem, ale potrzebuję zakupić spodniobuty do pracy (pomiary w rzekach). Kwota, jaką mogę przeznaczyć to 400 zł. Opiszę z grubsza, w jakich warunkach będę z nich korzystał… Jak już wspomniałem, spodniobuty będą używane w rzekach w okresie od maja do września, czyli okres letni. Nie będę w nich wchodził głębiej niż na 1 m. W wodzie będę spędzał od kilku do kilkunastu minut raczej nie więcej, ale za to sporo będę się przemieszczał czasem w dosyć trudnym terenie kamienie, krzaki, skarpy obalone pnie drzew itp. Dlatego chciałbym zachować w nich optymalny komfort cieplny i swobodę ruchu tzn. nie chcę w nich zamarznąć, ale też nie chcę się w nich ugotować :), dlatego myślę, że ocieplane wodery odpadają, raczej coś z materiału oddychającego, ale mogę się mylić. Muszą być dosyć wytrzymałe, wiadomo, że w ciężkim terenie wszystko może się zdarzyć, ale miło by było, gdyby nie rozszczelniły same z siebie :). Dobra wytrzymała podeszwa też będzie istotna. Bardzo istotnym aspektem jest też duża wodoszczelna kieszeń z przodu na wysokości klatki piersiowej na aparat fotograficzny, telefon, gps, notatnik itp. Czy warto rozejrzeć się za czymś w decathlonie, czy lepiej szukać w sklepie wędkarskim? Z góry wielkie dzięki za odpowiedzi i podpowiedzi. P.S. Mieszkam w Warszawie, więc będę wdzięczy za polecenie jakiś dobrych sklepów wędkarskich z tego miasta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tom@ha Napisano 16 Maja 2017 Share Napisano 16 Maja 2017 Do takich zastosowań nadadzą się spodniobuty z Decathlonu. https://www.decathlon.pl/spodniobuty-start-pvc-id_8083983.html Mam takie jako zapasowe i mogę z czystym sumieniem polecić, zwłaszcza na ciężkie warunki. Oddychających trochę szkoda, jeżeli często trzeba się przedzierać przez kamienie i krzaki. Komfortu w okresie lata raczej się w tych decathlonowych nich nie zazna, ale za tę cenę nie ma co, moim zdaniem, wybrzydzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Odys80 Napisano 16 Maja 2017 Share Napisano 16 Maja 2017 tak jak wspomniał kolega, oddychające spodnie nie sprawdzą się w trudnych warunkach, z racji tego że materiał jest podatny na kolce jeżyn itp. Może jakieś modele z wyższej półki , tylko , że ja takich nie miałem bo to już cena 3-4tyś . W gumowych nie będziesz miał komfortu cieplnego, jak będziesz dużo chodził na lądzie to spocisz się straszliwie. Musisz sam ocenić na czym Ci bardziej zależy. Ja osobiście bym brał oddychające i uważał z nimi na lądzie, bo z gumowymi mam przykre wspomnienia podczas 30 stopniowych upałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi