Mody Napisano 6 Lutego 2007 Share Napisano 6 Lutego 2007 dokładnie chodzi mi o ciężar wyrzutu ... nie jestem fachowcem dlatego chciałem sięgnąć waszej opinii na ten temat ... będę łowił z opadu na koguty i gumy do 25g .. i w takiej sprawie dobór wędziska był by prosty lecz czy nie było by lepiej wziąść kija coś około 35 - 40g ... aby się nie wygiął za mocno pryz zacięciu .. ?? jak wy ciężar wyrzutowy proponujecie ?? i o jakiej akcji szczytowej ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek_N Napisano 7 Lutego 2007 Share Napisano 7 Lutego 2007 Akcja szczytowa, z tym sie chyba wszyscy zgodzimy. Kijek powinienen byc sztywny, abys mogl gumy dobrze prowadzic. Jezeli bys mial kijka "gumowego" , nie mial bys bezposredniego kontaktu z przyneta i wnioskujemy z tego ze robila by ona co by zachciala. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 7 Lutego 2007 Share Napisano 7 Lutego 2007 czy nie było by lepiej wziąść kija coś około 35 - 40g Było by lepiej np: taka albo takie coś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek_N Napisano 7 Lutego 2007 Share Napisano 7 Lutego 2007 Ja jak zwykle wyjade z moim cw , ale nie chce Ci robic zametu Moge Ci za to kijek poradzic ktory jest nawet w 300% sprawdzony na kopytach! Jest to "Sänger Iron Claw Damokles" z cw. 30-80gr ! Ten kijek jest naprawde sprawdzony, i mozna go kupowac w "ciemno". Maja go setki, moze nawet tysiace niemieckich wedkarzy, ktorzy go uzywaja wlasnie na przez Ciebie przedstawiony styl lowienia. Nie wiem jak wyglada z dostepnoscia w Polsce, ale jezeli chodzi o Niemcy, to tutaj tez jest ciezko bo jest to taki dobry kjek! Tutaj masz link do tej wedki, niby po niemiecku, ale moze sobie poradzisz: http://angler-online.anglerwebs.de/index.php?option=com_content&task=view&id=295&Itemid=56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saper Napisano 7 Lutego 2007 Share Napisano 7 Lutego 2007 a moze wezmiesz zandera Kongera ? super kijek na sandała !? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mody Napisano 7 Lutego 2007 Autor Share Napisano 7 Lutego 2007 okej dzięki za dwa tydnie kupuje dokupuje sprzęt i dam znać jakiego kijka sobie sprawiłem (w sklepie też doradzą bo to znajomy) napewno bedzie to 10-35g lub 40g .. dzięki wszystkim za porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mich@l Napisano 9 Lutego 2007 Share Napisano 9 Lutego 2007 Witam, jestem właśnie w trakcie wyboru mojego pierwszego wędziska jako, że mój brat ma dragon mystery 2,7 5-21 (przynajmniej tak mi się zdaje) ja chciałbym kupić coś "cięższego" mianowicie team dragon 2,4 m c. w. 18-42 (ponoć jedna z najlepszych wędek jeśli chodzi o relacje jakość- cena, we szwecji ponoć najlepsza z mocniejszych wędek) ale obawiam się że może być właśnie troche za ciężka i na przykład nie będe sobie mógł połowić na twisterki albo jakieś lżejsze przynęty... Proszę o jakieś fahowe porady Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lary Napisano 9 Lutego 2007 Share Napisano 9 Lutego 2007 jestem właśnie w trakcie wyboru mojego pierwszego wędziska Czy to znaczy że zaczynasz przygodę z wędką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mich@l Napisano 11 Lutego 2007 Share Napisano 11 Lutego 2007 no może nie zaczynam bo jeszcze jako łebek lubiałem sobie troche porzucać więc można powiedzieć że jakieś tam minimalne doświadczenie mam, chodzi mi konkretnie raczej o połów z łodki i może na rzeze troszke się jednak obawiam że ta wędka będzie za "sztuwna" konkretnie o c. w. chodzi ale ponoć jest trend na wędki o większym c. w. przy spinningu proszę o porady może ktoś łowi tą wędką?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba Napisano 13 Lutego 2007 Share Napisano 13 Lutego 2007 Czy na sandała będzie dobry Jaxon Crystalis 270 cm o cw 10-35g? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzienciol Napisano 13 Lutego 2007 Share Napisano 13 Lutego 2007 Czy na sandała będzie dobry Jaxon Crystalis 270 cm o cw 10-35g? Witam wszystkich.Mam takiego Jaksona i kijek nawet fajny, ale często łowie na bardzo lekkie przynęty i "zostałem zmuszony" do zakupu delikatniejszego kija."Niestety" dostałem na urodziny Jaksona Astral Jig Spin, 2,7m, 3-12g, i o dziwo mimo uprzedzeń do tego kija jestem bardzo z niego zadowolony.Crystalis jest ok., ale proponuje też coś delikatniejszego na mniejsze przynęty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba Napisano 15 Lutego 2007 Share Napisano 15 Lutego 2007 Czyli Crystalis będzie dobry. Ale raczej nie będę używał mniejszch przynęt. Dzięki za odp. pozdro i połamania kija Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Napisano 15 Lutego 2007 Share Napisano 15 Lutego 2007 Hmmm nie jestem przekonany czy Crystalis będzie dobry, mam kij z tej serii ( co prawda nie spining) i jest to najbardziej awaryjny kij z całego moje arsenału Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzienciol Napisano 15 Lutego 2007 Share Napisano 15 Lutego 2007 Napisałem "nawet fajny", ale bardziej chodziło mi o cw i dł.Jak chodzi o ten model Cristalisa to taki mam i bardzo dobrze mi służy.Padło pytanie o tego Jaxona-szczerze odpowiadam że DLA MNIE JEST OK.Nie jest to szczyt doskonałości i łowiłem na lepsze kije, ale odpowiedz wynika z mojego doświadczenia z tym kijem, a nie wyczytane gdzieś tam różne opinie. Jak ktoś prosi o pomoc i porade to czeka na konkretne odpowiedzi a nie na przekrzykiwanie sie która firma jest lepsza.Decyzja i tak padnie w sklepie po "zmacaniu" kilku kijków.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wedkarz1991 Napisano 15 Lutego 2007 Share Napisano 15 Lutego 2007 Ja tam łowie na Jaxona Oriona 10-40g ma 240cm. Nie jet zły mnie się sprawdza, oczywiście że jeżeli mógłbym wybrać dragona bym brał, niestety kwestie finansowe mi nie pozwalają, ale przyjdzie na to czas kiedy nabiore doświatczenia i więcej kasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chasim Napisano 12 Października 2007 Share Napisano 12 Października 2007 A jaka wędka również do 150zł będzie dobra na sandacza i okonia czy lepsza jest Dragon DRAGON MYSTERY Contact Jig 2.70 m 3-20 g czy DRAGON MYSTERY Impulse Spin 2.70 m 5-25 ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sinus Napisano 12 Października 2007 Share Napisano 12 Października 2007 A jaka wędka również do 150zł będzie dobra na sandacza i okonia to zależy jak i na co chcesz łowić.... bo są kije na sandacze, które okoniom może głowy powyrywać, ale są również takie metody, że można dobrać jeden kijek do obu gatunków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chasim Napisano 12 Października 2007 Share Napisano 12 Października 2007 No sandały na rippery, kopyta lub jakiś twister może czasami coś na blaszkę, a okonie to na małe twistery. A i łowie na kanale. (raz szybciej woda płynie raz wolniej ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zad Napisano 23 Listopada 2007 Share Napisano 23 Listopada 2007 Ja polecam konger maxim killer cw.5-25g długość 285cm. Sztywny szybki kijek,bedziesz z niego zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
esox23 Napisano 8 Listopada 2008 Share Napisano 8 Listopada 2008 Ja jak zwykle wyjade z moim cw , ale nie chce Ci robic zametu Moge Ci za to kijek poradzic ktory jest nawet w 300% sprawdzony na kopytach! Jest to "Sänger Iron Claw Damokles" z cw. 30-80gr ! Ten kijek jest naprawde sprawdzony, i mozna go kupowac w "ciemno". Maja go setki, moze nawet tysiace niemieckich wedkarzy, ktorzy go uzywaja wlasnie na przez Ciebie przedstawiony styl lowienia. Nie wiem jak wyglada z dostepnoscia w Polsce, ale jezeli chodzi o Niemcy, to tutaj tez jest ciezko bo jest to taki dobry kjek! Tutaj masz link do tej wedki, niby po niemiecku, ale moze sobie poradzisz: http://angler-online.anglerwebs.de/index.php?option=com_content&task=view&id=295&Itemid=56 a co na łódke, bo ten demokles troszke długi. (łowisko odra zachodnia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deuuu Napisano 9 Listopada 2008 Share Napisano 9 Listopada 2008 Na łódkę polecam Robinson Diplomat Zander Jig 230długości c/w 7-35, bardzo przyjemny kijek. Typowa sandaczowa wklejanka, przy kołowrotku równo nawijającym plecionkę, plecionce 0,12 i i główkach 12-17 gram rzuty są wystarczające nawet przy połowie z brzegu. Kijek dosyć ładnie amortyzuje odjazd ryby nawet na krótkiej lince. Jeśli natomiast chodzi o połów z brzegu i potrzebę baaaaaaardzo dalekiego rzutu używam kijka Abu Garcia Cononlon (290 długości c/w 7-29g). Jest to kijek że tak powiem dosyć miękki jednak niema problemu z wyczuciem brania i zacięciem. Świetnie pracuje podczas holu. Jednak jest jeden problem, a właściwie 2. Jest to kij castingowy więc ogólnie ma trochę inne przeznaczenie i 2 problem że jest on niedostępny w Polsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
esox23 Napisano 23 Listopada 2008 Share Napisano 23 Listopada 2008 Na łódkę polecam Robinson Diplomat Zander Jig 230długości c/w 7-35, bardzo przyjemny kijek. Typowa sandaczowa wklejanka, przy kołowrotku równo nawijającym plecionkę, plecionce 0,12 i i główkach 12-17 gram rzuty są wystarczające nawet przy połowie z brzegu. Kijek dosyć ładnie amortyzuje odjazd ryby nawet na krótkiej lince.Jeśli natomiast chodzi o połów z brzegu i potrzebę baaaaaaardzo dalekiego rzutu używam kijka Abu Garcia Cononlon (290 długości c/w 7-29g). Jest to kijek że tak powiem dosyć miękki jednak niema problemu z wyczuciem brania i zacięciem. Świetnie pracuje podczas holu. Jednak jest jeden problem, a właściwie 2. Jest to kij castingowy więc ogólnie ma trochę inne przeznaczenie i 2 problem że jest on niedostępny w Polsce. dzięki, ale wcześniej łowiłem kongerem world champion zander 2,55 7-28g(lżej), oraz team dragonem 2,1 14-35g(ciężej). Oba kije rewelacyjne szczególnie ten champion kongera sprawiał mi dużo przyjemności...Teraz jednak postanowiłem zakończyć temat seryjnych "zabawek" i decyduje sie na zakup jakiegoś klasowego wędziska z jednej ze znanych pracowni, (pewnie xrods bo najbliżej)... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepe17 Napisano 23 Listopada 2008 Share Napisano 23 Listopada 2008 jak w temacie . Co wybrać do tradycyjnego łowienia z opadu ,z brzegu, w rzece i w jeziorze (długość 2,70-3,00) ? : - Daiwa http://allegro.pl/item479448637_wedka_spinningowa_daiwa_powermesh_2_70m_do_35g.html , - Konger http://allegro.pl/item472317542_spinning_world_champion_zander_285xh_15_50g_k_s.html , - lub coś innego do 300 zł co moglibyście polecić Proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Homegeon Napisano 23 Listopada 2008 Share Napisano 23 Listopada 2008 Dragon Infinity/Destiny z tych dwóch to zdecydowanie konger w sklepie mi się bardzo spodobal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepe17 Napisano 25 Listopada 2008 Share Napisano 25 Listopada 2008 dzięki Homegeon, a co sądzicie o czymś takim http://www.wobek.pl/dragon-millenium-sensitive-zander-p-865.html ?? miał ktoś może do czynienia z tym kijem . Chodzi mi o kij głównie przeznaczony do łowienia z opadu ale chciałbym go czasem zastosować np. do szczupakowania na jeziorze . W sklepie wędkarskim polecono mi http://www.wobek.pl/dragon-millenium-pike-p-102.html (niby nadaje się do opadu sandaczowego ) .W związku z dużą gamą wędzisk na rynku, mam równie duży dylemat i proszę o pomoc . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi