Hubert123 Napisano 19 Kwietnia 2017 Share Napisano 19 Kwietnia 2017 witam przy łowieniu na metode miałem bardzo silne brania aż wędka czasami zlatywała z podpórek a po zacięciu chwile czułem opór i luz nie dało się zaciąć a przypony robiłem sam i czym to jest spowodowane budową przyponu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpangler Napisano 19 Kwietnia 2017 Share Napisano 19 Kwietnia 2017 Czesc. Jak dla mnie to przyplony ok z tym ze do typowej metody troche zbyt dlugie bo powinny byc max 10cm. Ja osobiscie tez mam podobnej dlugosci przyplony ale ja sobie zmodyfikowalem lowienie na metode pod swoje lowisko i jestem zadowolony. Aha ja przyplony robie z plecionki i jak narazie jest ok. Nie uzywam do wlosa gumek tylko zwyklych zabezpieczen do kulek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 19 Kwietnia 2017 Share Napisano 19 Kwietnia 2017 Uważam podobnie jak @karpangler- krótsze przypony i z miękkiej plecionki. Jak nie pomoże, to zmienić haki na inne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cinek146 Napisano 20 Kwietnia 2017 Share Napisano 20 Kwietnia 2017 Co do przyponów koledzy się wypowiedzieli, ja zwrócę jeszcze uwagę na wędkę powinna być odpowiednio miękka, co umożliwia lepszy hol ryby. Co do spadania wędki z podpórki rozważyłbym kołowrotki z wolnym biegiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niki Napisano 20 Kwietnia 2017 Share Napisano 20 Kwietnia 2017 Cześć Zgadzam się z kolegami przypony są troszkę za długie a przy tak mocnych braniach przydały by się kołowrotki z wolnym biegiem wtedy przy nawet bardzo mocnym odjeżdzie nie stracisz sprzętu .Rozważ też wymianę haków na większe to powinno pomóc jeśli dalej będziesz miał spinki zastosuj pozycjonery czy to kupne w kształcie wymyślnych robaczków czy zrobione z kawałka rurki termokurczliwej i wygięte pod odpowiednim kątem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
salto Napisano 20 Kwietnia 2017 Share Napisano 20 Kwietnia 2017 Skróć przypon o połowę i zrób go z miękkiej plecionki. Ja na twoim miejscu zrezygnował bym z gumek na włosie, przynętę zakładaj bezpośrednio na włos i blokuj stoperem, jeśli będziesz miał dalej spinki to pokombinuj z hakami oraz długością włosa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marbo30 Napisano 20 Kwietnia 2017 Share Napisano 20 Kwietnia 2017 Zmien haczyki , czy to sa haczyki bezzadziorowe bo jezeli tak to zmien z zadziorem ,ja uzywalem bezzadziorowych z drennana gotowych z przyponem i czesto po zacieciu spadaly mi ryby,zmienilem haczyki plus cienka plecionka i problem zniknal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elast93 Napisano 20 Kwietnia 2017 Share Napisano 20 Kwietnia 2017 To może i ja dodam coś od siebie, ostatni sezon łowiłem bardzo dużo na metodę. Kombinowałem trochę z długościami przyponu i włosa oraz rodzajem linki na przypon. Od czasu gdy spróbowałem wiązać krótkie 8-12 cm przypony na cieniutkich pletkach 0,06-0,08 mam zdecydowanie mniej sytuacji że przypon pęka czy ryba spina się po pierwszych zrywach. Prawie zrezygnowałem z używania żyłki na przypon, stosuje ją tylko kiedy planuję łowić leszcze lub liny na starorzeczu lub małych jeziorkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi