_Fish_Master_ Napisano 13 Września 2009 Share Napisano 13 Września 2009 Miałem w tamtym sezonie Trabucco i jak łapalem w zimie jak byl mroz to na wezlach bardzo sie rwala jak nic. Mieliscie tak?? Teraz wlasnie nie wiem jakie wziasc zylki do feedera Wszystko zalezy od tego jaka zylke kupiles.Jak dlugo lezala na wystawie lub w magazynie to byla zlezala i slaba ale nowiutka zylka Trabucco T-Force Feeder jest znakomita i bardzo mocna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abu Napisano 13 Września 2009 Share Napisano 13 Września 2009 Używam cały sezon żyłki Mosella, kupiłem tak na próbę i muszę przyznać, że sprawuje się znakomicie. http://kamimarket.pl/shop/product.php?prod_id=6021 Używałem 0.18mm do feedera, zestawy do 100g. Dobry wyrzut, szybko tonie, łatwo się wiąże, nie zauważyłem jakichś szczególnych wad, które przeszkadzałyby mi w łowieniu. Była na Wiśle, kilku mniejszych rzekach i nad jeziorami. Nominalnie sporo cieńsza od 0.18 Trabucco, która sprawdza mi się, ale na okoniówce i jest przegrubiona jak nic. Po prostu żyłka jak należy do feedera. Żadnego plątania, balonów, zaginania, Normalna żyłka, do której nabrałem zaufania i pozwoliłem sobie parę razy na dość forsowny hol przez zarośla, poszło bez problemowo. Sprawdziła się. Jak ktoś chce, niech zweryfikuje moją ocenę. Do feederów średnich, do 100g wyrzutu używam matchowych kołowrotków w rozmiarze 4tys. np. Spro i szpula 250m styka mi idealnie na dwa kręcioły. Nie lubię podkładów, a z matchowej szpuli - takie mam subiektywne odczucie - dalej rzucam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek Napisano 30 Września 2009 Share Napisano 30 Września 2009 Poczytałem sobie o waszych uwagach na temat żyłek.Zdziwiony jestem z jaką łatwością przyjmujecie wytrzymałości podane przez producentów.Proponuję przeprowadźcie sami dla siebie testy a przekonacie się że oprócz podawania zaniżonej grubości podawana jest zawyżona wytrzymałość.Nie zdziwcie się wynikom ,mogą się różnić nawet o 30 do 40 procent w stosunku do podawanej wartości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek Napisano 30 Września 2009 Share Napisano 30 Września 2009 Jeszcze dodatkowo.Ktoś spytał się o plecionki na feeder poooooolecam szczególnie gdy łowicie w większej odległości od brzegu należy tylko pamiętać że ze względu na małą rozciągliwość należy mieć dobrze wyregulowany hamulec, oraz o odpowiednim trzymaniu kija, tak żeby to on amortyzował gwałtowne odejścia(spięcia).Ja osobiście po utracie kilku okazów leszczy(3 do 5 kg)nawet na przypony stosowałem plecionki tylko uważajcie na wytrzymałości uwagi dotyczące żyłek odnoszą się także do plecionek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gofer Napisano 2 Października 2009 Share Napisano 2 Października 2009 Nie wedkuje zbyt dlugo ale na temat zylek wiem wiele.Postawilbym na zylke Trabucco T-Force Feeder Pokusiłbym się o stwierdzenie, że w swoim przedziale cenowym żyłki Trabucco z serii XP line nie mają sobie równych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
żwirek Napisano 29 Listopada 2009 Share Napisano 29 Listopada 2009 Witam, ostatni sezon łapalem na Robinson Pro Feeder 0,18 i musze powiedzieć że bardzo szybko traci swoje właściwości, z resztą wszystkie Robinsony tak maja, jedyna zaleta to to że nie jest przegrubiona, więcej już sie skusze na tę żyłke. Po przeczytaniu waszych postów doszedłem do wniosku że w przyszłym sezonie nawine Trabucco Specjal Feeder 0,18, a na drugą szpule Sneck 0,20. Na przepony zaś używam przeważnie plecionek od 00,4 do 00,6 Wędkuje raczej tylko na wiśle, rzadziej na zbiornikach stojących. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warszawa_24 Napisano 22 Grudnia 2009 Share Napisano 22 Grudnia 2009 Przejżałem temat i nie znalazłem odpowiedzi więc pytam: Jaką mam mieć średnicę żyłki do feedera z nastawieniem na: Leszcz, brzana, lin, karp? Jest to uniwersalny feeder nad Odrę jak i jezioro. Myślałem nad 0,28 ale wydaje mi się trochę gruba. Co sądzicie? Żyłka to Mega Baits. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kocur Napisano 22 Grudnia 2009 Share Napisano 22 Grudnia 2009 U mnie do maksymalnej orki Odry służy feederowa żyłka od Trabucco 0.25 z koszykami do 100g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warszawa_24 Napisano 22 Grudnia 2009 Share Napisano 22 Grudnia 2009 Dzięki kocur, więc znów zakupię 0,25. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kocur Napisano 23 Grudnia 2009 Share Napisano 23 Grudnia 2009 warszawa_24, dużo też zależy od wody w której masz zamiar łowić. Ja mam zamiar od nowego sezonu zejść z grubością do około 20-22. Nie wydaje mi się że powinieneś sugerować się tym jak ktoś łowi bo wszędzie są różne warunki. Np u nas Odra potrafi ciągnąć prawie jak górski potok a jak jest północny wiatr i mamy cofkę od Bałtyku to woda prawie stoi i koszyk 40 g to już jest dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warszawa_24 Napisano 23 Grudnia 2009 Share Napisano 23 Grudnia 2009 U mnie Odra jest cały czas spokojna, łowiłem na koszyczki 25 G lub 40 (dalsze rzuty). Ale nie sądzisz, że hol mojej pierwszej brzany na ser na żyłce 0,22 to może być nie bezpieczne? Aha. Łowiska są czyste, brak zaczepów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_barti_ Napisano 23 Grudnia 2009 Share Napisano 23 Grudnia 2009 Prosze, tutaj na muskie jest powiedziane o żyłce na brzanę......... http://muskie.home.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=215&Itemid=99999999 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warszawa_24 Napisano 23 Grudnia 2009 Share Napisano 23 Grudnia 2009 W innym artykule o brzanach czytałem, że stosują żyłki 0,28-0,30 a tu 0,23-0,25. Kupię 0,25 a na drugą 0,22 podkład i plecionka dragonowska i zobaczę jak się łowi i wybiorę odowiednią średnicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oszolom87 Napisano 24 Grudnia 2009 Share Napisano 24 Grudnia 2009 witam, czy ktoś używa żyłek tandem baits? jeśli tak to jakiej i co może o niej powiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukSLOV Napisano 2 Stycznia 2010 Share Napisano 2 Stycznia 2010 warszawa_24 - Ja skłaniałbym się raczej do żyłki o średnicy 22 ale możesz mieć nawiniętą na jednej szpuli 22kę a na drugiej 25kę i sam dojdziesz do tego która Ci bardziej "pasuje" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warszawa_24 Napisano 2 Stycznia 2010 Share Napisano 2 Stycznia 2010 Po poście kocura o 100G koszyczkach zdecydowałem, że kupię 0,22. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
żwirek Napisano 4 Stycznia 2010 Share Napisano 4 Stycznia 2010 jak dla mnie 0,20 to górna granica na feedera. Zwykle łapie na 0,18 i główna żyłka nigdy mi jeszcze nie strzeliła, prędzej przypon strzeli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 4 Stycznia 2010 Share Napisano 4 Stycznia 2010 Zwykle łapie na 0,18 i główna żyłka nigdy mi jeszcze nie strzeliła, prędzej przypon strzeli.Tez tak myślałem ,tylko jakoś nie mogę sie pogodzić z myślą dlaczego na własne życzenie mam rezygnować z tych wszystkich najpiękniejszych okazów jakie od czasu do czasu sie zdarzają o nie nie ma głupich ja za duzo pięknych ryb zerwałem bo w książce ktoś napisał ze do federa to max 0,20 dziś wole mniej brań ale za to piękne rybki mi nie zrywają ani przyponów ani żyłek wole je sam wypuszczać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Petryk_05 Napisano 5 Stycznia 2010 Share Napisano 5 Stycznia 2010 Ja do feedera jako głównej używam Dragon Maxima Feeder 0,23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukSLOV Napisano 5 Stycznia 2010 Share Napisano 5 Stycznia 2010 Tak maniek - zgadzam się z Tobą. Ja wcześniej stosowałem jako główną żąyłkę 0,18.Obecnie mam 0.22 i jest w porządku.można powalczyć z większymi sztukami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warszawa_24 Napisano 5 Stycznia 2010 Share Napisano 5 Stycznia 2010 A nad Odrą raz biorą mniejsze a raz większe rybki. Więc 0,22 to taka odpowiednia żyłka. W 2009 łowiłem na Trabucco T-Force Feeder 0,25 - od i do końca sezonu nic się z ną nie działo. Pierwszy rok z pickerkiem zakończony (nie liczę miesięcznego feederowania w 2008, gdy go sprzedałem i uznałem, że spin to jest to a jednak nie jest). Sądzę, że jestem gotowy na 0,22 w tym sezonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
żwirek Napisano 9 Stycznia 2010 Share Napisano 9 Stycznia 2010 Maniek, jakie duże sztuki masz na myśli które zrywałeś lub ciężko je wyciągnąć na żyłke 0,18 ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 9 Stycznia 2010 Share Napisano 9 Stycznia 2010 żwirek, Kłopot zaczyna się jak wejdą leszcze 70-80cm pikuś jak masz czyste dno ,ale jak masz stare główki lub skarpy to na 18-stę nie powojujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
żwirek Napisano 10 Stycznia 2010 Share Napisano 10 Stycznia 2010 wędkuje własnie często w takich warunkach i żyłka główna nigdy nie strzeliła, leszcze troche mniejesze niż 70-80cm bo 60 pare cm ale być może przy takich sztukach jest inaczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buthidae Napisano 30 Stycznia 2010 Share Napisano 30 Stycznia 2010 Czy Trabucco T-force special feeder sa dostepne tylko na szpulach 150m? Z checia przyjalbym szpule 300m.... Myslicie ze w.w. zylka sprawdzi sie przy polowach metoda odleglosciowa? A swoja droga... co myslicie o zylce Dragon maxima feeder & match? Ja ze swojej strony nie mam zastrzezen. I jeszcze jedno... Jakie zylki i o jakiej grubosci stosujecie na przypony do feedera? Mowa o zylce glownej 0,22mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi