Raycore Napisano 31 Maja 2017 Share Napisano 31 Maja 2017 Witam wszystkich. Jestem osobą która dopiero wchodzi w świat wędkarski i miałbym do Was parę pytań.Mieszkam w Pile, czyli w okolicy gdzie jest Okręg Nadnotecki PZW. Chciałbym łowić w dwóch okręgach, w wyżej wymienionym i w okręgu PZW Bydgoszcz. Jak to się ma do tego? Wiem że mogę być członkiem tylko i wyłącznie jednego Okręgu PZW. Lecz czytałem że jeśli dwa okręgi mają między sobą porozumienia to mogę łowić na wodach jednego i drugiego okręgu?Jak to się ma z opłatami? Musiałbym opłacać dwie opłaty, czyli przykładowo w jendym okręgu 270zł i w drugim okręgu 270zł by mieć zezwolenie na połów? Oczywiście amatorski na wędkę.Z góry dzięki za jakąkolwiek odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wasyl1968 Napisano 31 Maja 2017 Share Napisano 31 Maja 2017 w pięknej okolicy mieszkasz ( statek piła tango czarna bandera .... ) jeżeli okręgi mają porozumienia to nie wnosisz żadnych dodatkowych opłat wszystko masz w składce , tylko że w obecnych czasach jeżeli pojedziesz nad jakiś akwen musisz się zorientować kto jest właścicielem bez względu na porozumienia . Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buszmen Napisano 1 Czerwca 2017 Share Napisano 1 Czerwca 2017 Jeśli okręgi nie mają porozumienia , to w jednym kole opłacasz kartę ,czyli wpisowe ,członkowskie i znaczki na te wody , w drugim kole , pokazujesz kartę że masz w/w opłaty i kupujesz zezwolenie na ich wody na osobnym blankiecie , czyli bez znaczków w legitymacji członkowskiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raycore Napisano 1 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 1 Czerwca 2017 @wasyl1968 masz rację, co jak co ale okolica jest naprawdę piękna, całkowicie inna niż w takich większych aglomeracjach. Widzę że ta piosenka 'statek piła tango' jest bardziej popularna niż mi się wydawało Właśnie na to wychodzi że Okręg Nadnotecki i Okręg Bydgoski mają porozumienie ale minimalne tylko chyba na 2 czy 3 wody więc to mi kompletnie nic nie daje @buszmen Właśnie sytuacja wygląda tak jak napisałem wyżej, czyli w jednym okręgu robię pełne opłaty i mam znaczki razem z legitymacją i kartą wędkarską, a w drugim okręgu kupuje tylko pozwolenia na ich wody czyli uiszczam opłatę na zagospodarowanie i ochronę wód? I to dostaje blankiet bez żadnych znaczków który mnie uprawnia do połowu na innym okręgu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikwed1 Napisano 1 Czerwca 2017 Share Napisano 1 Czerwca 2017 Wygląda to tak: w jakimś okręgu opłacasz członkowską "krajową" - 86 zł i to jest podstawa, składka krajowa. - dodatkowo opłacasz składkę okręgową (dobrowolnie, jaki okręg chcesz) - np. nadnotecki - składek okręgowych możesz sobie opłacić tyle ile okręgów w PL. Teraz porozumienia - każdy okręg może dogadać się z innymi okręgami w sprawie wzajemnego udostępniania swoich łowisk. Porozumienia określają właśnie zasady i mogą być różne, zależy jak się dogadają okręgi - mogą być opłaty 0, mogą być 30, 50 % składki, mogą być 50 zł, albo mogą być pełne - to już okręgi ustalają osobno. Najłatwiej sprawdzić aktualne kwoty , %ty na stronach PZW, dodatkowo z porozumień mogą być "wyjęte" jakieś wody :). http://www.pzw.org.pl/pila/cms/19324/porozumienia_miedzyokregowe_2017 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Goliat Napisano 1 Czerwca 2017 Share Napisano 1 Czerwca 2017 17 godzin temu, Raycore napisał: Witam wszystkich. Jestem osobą która dopiero wchodzi w świat wędkarski i miałbym do Was parę pytań.Mieszkam w Pile, czyli w okolicy gdzie jest Okręg Nadnotecki PZW. Chciałbym łowić w dwóch okręgach, w wyżej wymienionym i w okręgu PZW Bydgoszcz. Jak to się ma do tego? Wiem że mogę być członkiem tylko i wyłącznie jednego Okręgu PZW. Lecz czytałem że jeśli dwa okręgi mają między sobą porozumienia to mogę łowić na wodach jednego i drugiego okręgu?Jak to się ma z opłatami? Musiałbym opłacać dwie opłaty, czyli przykładowo w jendym okręgu 270zł i w drugim okręgu 270zł by mieć zezwolenie na połów? Oczywiście amatorski na wędkę.Z góry dzięki za jakąkolwiek odpowiedź PZW Bydgoszcz ma z Piłą tylko porozumienie na rzeczki przygraniczne. Nic poza tym. Jak chcesz łowić na całych wodach to 2 składki, tzn członkowska gdziekolwiek i wody x2. Wyjdzie sporo kasy :/ ale ja mam podobnie z Toruniem. Po kilku latach płacenia obu składek stwierdziłem że łowie na nizinnych PZW Bydgoszcz tak rzadko, że kupuję tylko Toruń ( mam tam całą Wisłę bydgoską). Z reguły ludzie którzy mieszkają przy granicach okręgów mają podobny problem, ale dla PZW najłatwiej zamknąć oczy i go nie dostrzegać. Więc płać Pan i płacz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi