Skocz do zawartości
tokarex pontony

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam  

Koledzy potrzebuje pilnej pomocy byłem na tygodniowym wypadzie na żwirowni  kije stały praktycznie non stop  nawet w ulewę gdy zaczeliśmy się pakować  jeden z kijów nie dał się złożyć dodam że jest to bolonka 7 metrowa a zapieczenie jest na drugim składzie od dolnika macie może jakiś sposób na  bezpieczne rozklinowanie bez uszczerbku na kiju ( od kolegów nad wodą słyszałem że można schłodzić lodem) kij nie należy do tanich i nie chciałbym go uszkodzić Z GÓRY DZIĘKI ZA POMOC:D 

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

z tego co widzę jesteś z Warszawy, być może będę na weekend w stolicy , mam sprężone co2 jak będziesz chciał to możemy schłodzić i spróbować złożyć ?

Napisano

Lałem zimną wodę prysznicem "od góry" - korek z dolnika odkręcony - nie słyszałem o schładzaniu ale mi to poskutkowało - ja starałem się wypłukać brudy, piasek :).

Schładzanie - większość sklepów mięsnych, ośrodków, hoteli, restauracji ma duże zamrażalki takie "szafowe" na - 20 - 40 stopni - moment Ci się wędka schłodzi tylko znaleźć kogoś znajomego.

W Łomiankach jest serwis Mikado wg. mnie b. dobry - zadzwoń to na pewno Ci poradzą.

Lub stary indiański sposób z Ameryki - Coca Cola :).

Napisano

Niestety cola nie pomogła próbuje obkładać lodem a jeśli i to zawiedzie  bedę płukał złacza wodą z ludwikiem dzięki za poradę :rolleyes: 

Napisano

Może najpierw spróbuj samym "ludwikiem" zalać od góry te dwa elementy i delikatnie próbować je obracać. Sam "ludwik" da Ci większy poślizg. Są też takie płyny w sklepach hydraulicznych służące do smarowania gumowych uszczelek przy łączeniu dwóch elementów. Kiedyś taki problem rozwiązałem przy pomocy oleju z dodatkiem grafitu - grafit daje bardzo dobry poślizg.

• Super 1
Napisano
6 godzin temu, niki napisał:

Niestety cola nie pomogła próbuje obkładać lodem a jeśli i to zawiedzie  bedę płukał złacza wodą z ludwikiem dzięki za poradę :rolleyes: 

Płyn do naczyń stosuję się, żeby weszło gładko - był poślizg, ale jak wyschnie to jest ryzyko, że zadziała jak klej. Tak myślę o schładzaniu - należałoby schłodzić jeden element - wewnętrzny wtedy teoretycznie powinien się skurczyć, schładzanie 2ch elementów może spowodować skurczeni się obydwóch :)  Ja bym zadzwonił do mikado jak oni sobie z czymś takim radzą.

• tel: +48 (22) 732-71-01
  • e-mail: serwis@abramis.com.pl
  • godziny pracy: Pon.-Pt. 7:00-15:00
  • Super 1
Napisano

Witam

Jestem załamany wszelkie sposoby odklinowania nie skutkują dzwoniłem do serwisu w łomiankach serwisant poradził mi podgrzanie ( nie wiem czy dobrze myślę żeby to miało sens należy podgrzać element następny za zaklinowaniem czyli grubszy a nie sam zablokowany) też bez efektu  będę chyba próbował w jakimś profesjonalnym serwisie bo już skończyły  się pomysły. 

Napisano

Czytając to wszystko stwierdzam że nic innego nie pozostaje jak tylko iść na siłownie po dwóch chłopa a nie dwie skórki od chleba i spróbować przekręcać w przeciwną stronę , jeżeli pójdzie schodź troszkę to już będziesz zadowolony 

Napisano

Witam

Ufff udało się ;) ale czystym przypadkiem po kilu  nieudanych próbach rozłączenia próbowałem   podgrzać skład  zauważyłem że puścił klej trzymający przelotkę zdjołem ją teraz dwa uderzenia o podłogę i skład puścił teraz tylko ponowne wklejenie przelotki gruntowne mycie i kij jak nowy:lol: DZIĘKI ZA POMOC