Crewluck Napisano 23 Czerwca 2017 Share Napisano 23 Czerwca 2017 Witam, mam duży problem od 2 w lat łowiłem sobie na spławik i spining i było przyzwoicie. Ten sezon chciałem poświecić na grunt(metoda). Kupiłem sobie kij mikado golden bay i kołowrotek okuma bf40. Narazie byłem 3 razy i nie miałem żadnego brania. Łowiłem na czerwonego robaka na pellet i nic. Zero brania. Coś muszę robić źle. Zanęcałem dzień wcześniej(nad zalewem jest wielu rybaków tak że też pewnie nęcą). W ten weekend mam zamiar próbować na kulki proteinowe pływające(jak długo przypon powinienem zrobić?). Liczę, że nie utoną w tych wodorostach. Będzie coś z tego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jony Napisano 23 Czerwca 2017 Share Napisano 23 Czerwca 2017 Napisz przede wszystkim jak gruba jest warstwa mułu. Im więcej mułu tym trzeba dawać dłuższy przypon, natomiast kulki pływające trzeba tak zbalansować, żeby haczyk leżał, a unosiła się tylko sama kulka (można to zrobić z kulką tonącą i np. pianką lub korkiem). W takim zestawie bardziej istotna jest długość włosa a nie przyponu. Napisz coś więcej o zbiorniku, to coś pokombinujemy z zestawem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crewluck Napisano 23 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 23 Czerwca 2017 Waże około 80 kg i jak brodze to 2/3stopy zapada mi się w mul. Mam zamiar teraz łowić w innym miejscu będzie tam średniej siły nurt(zalew tworzy rzeka brda) Będę łowić z tego miejsca Pinezka w pobliżu Bożenkowo https://goo.gl/maps/gUpLyNmrikT2 Wcześniej próbowałem tutaj Pinezka w pobliżu Bożenkowo https://goo.gl/maps/1J49F6zAk2r Z racji że najczęściej widziałem tu wędkarzy. Pierwsze miejsce jest dosyć głębokie dokładnie nie wiem ile ale Na pewno ponad 3m Drugie to natomiast około 1,5 m. I nie ma tam nurtu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jony Napisano 23 Czerwca 2017 Share Napisano 23 Czerwca 2017 2 godziny temu, Crewluck napisał: Waże około 80 kg i jak brodze to 2/3stopy zapada mi się w mul. Czyli nie masz tam mułu jast lekki namułek i jest wszystko OK. 2 godziny temu, Crewluck napisał: Z racji że najczęściej widziałem tu wędkarzy. Co nie znaczy, że tam żeruje ryba, chociaż jeżeli siedzą tam wędkarze to muszą tam coś łowić. Najlepiej byłoby poobserwować wodę i popatrzeć gdzie spławia się ryba. 2 godziny temu, Crewluck napisał: Pinezka w pobliżu Bożenkowo https://goo.gl/maps/1J49F6zAk2r Obstawiał bym tę miejscówkę i obławiał tą całą zatokę w kierunku brzegu. Jeżeli masz możliwość,to zobacz gdzie są czyste placki i tam stawiaj zestawy. Domyślam się, że będziesz próbował łowić karpie więc tak przykładowo: jeżeli kulka ma 18-20 mm to odległość jej od kolanka haczyka winna wynosić ok.2 cm (łowiąc np.amury kulka jak najbliżej kolanka haczyka). Odległość kulki od haczyka zależy również od przyponu jaki będziesz stosował. W/w odległość kulki podałem CI dla zestawu klasycznego (blow back rig) przy innych typach przyponu będzie już inaczej,ale to bardzo obszerny temat Połamania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crewluck Napisano 23 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 23 Czerwca 2017 Super dzięki wielkie za pomoc. Jutro idę na nockę i może coś się uda złapać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Goliat Napisano 23 Czerwca 2017 Share Napisano 23 Czerwca 2017 Jak jeszcze łowiłem na Brdzie to stosowałem raczej metody spławikowe, przepływanka była tu najlepszą metodą. Brda i jej zalewy są bardzo trudnymi łowiskami do łowienia gruntowego ze względu na bardzo rozwiniętą roślinność. W miesiącach letnich praktycznie nie ma jak połowić już na rzece, zostaje lekki spin na klenie, których jest sporo i trafiają się ładne. Ale tylko przynęty powierzchniowe. Odcinek w centrum miasta jest czystszy, ale też szału nie ma latem. Z podbydgoskich zalewów więcej jeździłem na Smukałę, raczej ze słabymi wynikami, ale słyszałem że jak ma się dobre miejsce, i dobrze zanęcone to biorą leszcze ładnie na spławiki z łodzi. Tylko to trzeba sobie miejsce przygotować. Jeśli masz jakieś ciekawe miejsce z brzegu bez zielska to spróbuj podnęcić trochę grubiej ziarnem i makaronem, może leszcz podejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Goliat Napisano 23 Czerwca 2017 Share Napisano 23 Czerwca 2017 I jeśli nie próbowałeś to koniecznie rosówka. Szczególnie nocą. To zawsze dla mnie była przynęta nr 1 na rzece. Można się często zdziwić przyłowami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crewluck Napisano 24 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 24 Czerwca 2017 Zero brania ale dzięki za pomoc. To chyba nie jest miejsce dla początkujących Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jony Napisano 26 Czerwca 2017 Share Napisano 26 Czerwca 2017 O 25.06.2017 o 00:13, Crewluck napisał: Zero brania ale dzięki za pomoc. To chyba nie jest miejsce dla początkujących Przede wszystkim regularne nęcenie. Czasami wystarczy 3-4dni o jednakowej porze,czasami i dwa tygodnie trzeba ryby przyzwyczajać do miejscówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crewluck Napisano 7 Lipca 2017 Autor Share Napisano 7 Lipca 2017 O 26.06.2017 o 17:56, jony napisał: Przede wszystkim regularne nęcenie. Czasami wystarczy 3-4dni o jednakowej porze,czasami i dwa tygodnie trzeba ryby przyzwyczajać do miejscówki. Dzięki za rade to będzie chyba moja ostatnia deska ratunku. Dopiero zacznę w sierpniu jak będę mieć urlop bo nie mam czasu jeździć na działkę i nęcić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi