Bartlom02 Napisano 24 Lipca 2017 Napisano 24 Lipca 2017 Witam! Dopiero zaczynam przygodę z wędkowaniem, i chciałem się zapytać, jak to jest z tą pogodą na ryby, to znaczy w jakiej pogodzie ryby najlepiej biorą, na spina i muchę na rzece. Brak mi doświadczenia, więc chciałbym zasięgnąć rady specjalistów. Słyszałem też że fazy księżyca mają wpływ, więc kolejne pytanie, w jakiej fazie najlepiej biorą, jeżeli faktycznie jest różnica? Z góry dziękuje za pomoc. Cytuj
zwykly_michal Napisano 5 Sierpnia 2017 Napisano 5 Sierpnia 2017 Moim zdaniem każda pogoda jest dobra na ryby. Jest wiele czynników które wpływają na żerowanie i sugerowane sie jedynie pogodą nie ma sensu. 1 Cytuj
buszmen Napisano 6 Sierpnia 2017 Napisano 6 Sierpnia 2017 Najważniejsze jest stabilne ciśnienie - jak skacze to i ryba grymasi 1 Cytuj
zwykly_michal Napisano 6 Sierpnia 2017 Napisano 6 Sierpnia 2017 Z ciekawości zapytam jak odróżniasz stabilne od skaczącego? Jak często może się zmieniać żeby uznać za stabilne 1 Cytuj
buszmen Napisano 6 Sierpnia 2017 Napisano 6 Sierpnia 2017 5 godzin temu, zwykly_michal napisał: Z ciekawości zapytam jak odróżniasz stabilne od skaczącego? Jak często może się zmieniać żeby uznać za stabilne Mam barometr w domu i jak jest przynajmniej z 2-3dni takie samo to już lepiej np. od wczoraj wzrosło o 3hpa niby nie dużo ale wczoraj na jeziorze miałem lepsze wyniki jak dziś . 1 Cytuj
zwykly_michal Napisano 6 Sierpnia 2017 Napisano 6 Sierpnia 2017 Nigdy nie zwracam na to uwagi, aby nie było ulewy i będzie dobrze. Wczoraj ulewa, dziś pochmurnie z przejasnieniami, od jutra deszcz. Ciśnienie nie może być stabilne a wyjałam kilka sztuk drobnicy i dwa liny ponad 2 kg każdy. 1 Cytuj
buszmen Napisano 6 Sierpnia 2017 Napisano 6 Sierpnia 2017 U mnie dziś też padało , wczoraj to nawet zmarzłem ale przynajmniej bardziej płotka brała , a dziś leszcz 1 większy i 6 mniejszych ,ale wolę płotkę 1 Cytuj
Piotr 53 Napisano 7 Sierpnia 2017 Napisano 7 Sierpnia 2017 W zeszłą sobotę wybrałem się na rybki , około 8 rano ciśnienie na barometrze w domu od piątku było stabilne , nad wodę mam blisko wiec po wrzuceniu wędek zaczęło się dobrze dziać , niektóre brania były jak się to mówi pod kij , ale około 11tej nastała cisza , przesiedziałem bez brania do 14tej i pojechałem do domu , oczywiście pierwsze kroki do pokoju gdzie barometr a tam o 2 kreski w dół , jestem pewien ze spadek ciśnienia stał za bezrybnymi godzinami nad wodą , pozdo. 1 Cytuj
alix90 Napisano 22 Września 2020 Napisano 22 Września 2020 Odnawiam wątek💁♀️ Jeśli zależy Wam na udanym łowieniu przy dobrej pogodzie, to polecam ją sprawdzać na https://www.twojapogoda.pl Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi