Jakubek_ManUtd Napisano 3 Sierpnia 2017 Share Napisano 3 Sierpnia 2017 Witam, miałem problem z żyłką, a mianowicie mam, stara żyłka skręcała się, postanowiłem ją wymienić. Kupiłem żyłkę NANO CARP 0.25mm firmy BALSAX (pan w sklepie bardzo chwalił), okazało się, że żyłka zachowuje się identycznie, mianowicie dziwnie się skręca (dwa końce w jeden). . . co pokazuję na załączonym pliku. . . łowię na method drennan, łowisko komercyjne (karp, amur,lin, leszcz, karaś), metoda bardzo mi się sprawdza tylko martwi mnie ta żyłka, wyciągając z wody dam jej trochę luzu (zakładanie przynęty) i zaraz jest ostre skręcanie, które po ostrym pociągnięciu zamienia się w supeł, proszę o pomoc, co robię źle? zła żyłka, złe nawijanie? kolega mówił abym namoczył szpulę z żyłką w płynie do naczyń. . . co o tym sądzicie, proszę o pomoc, może inna żyłka?może to wina sztywnego koszyka przy metodzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maxiu Napisano 3 Sierpnia 2017 Share Napisano 3 Sierpnia 2017 Krętlików nie masz dupnych ? Albo kijowo zmontowany zestaw ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niki Napisano 3 Sierpnia 2017 Share Napisano 3 Sierpnia 2017 Witam Może problem tkwi w samym nawinięciu nawiń jeszcze raz ale na mokro włóż szpule do wiaderka z wodą i wtedy nawijaj płyn do naczyń używa się do odtłuszczenia żyłki i dotyczy to raczej żyłek pod spławik w wypadku tej żyłki to raczej zbędne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buszmen Napisano 3 Sierpnia 2017 Share Napisano 3 Sierpnia 2017 Rolka w kabłąku kołowrotka chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakubek_ManUtd Napisano 3 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 3 Sierpnia 2017 właśnie taki problem że, tu wg nie ma krętlików. . . to jest na sztywno zestaw, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niki Napisano 3 Sierpnia 2017 Share Napisano 3 Sierpnia 2017 Raczej przy tego typu zestawie takie skręcanie żyłki nie występuje trzeba szukać problemu gdzie indziej albo w kołowrotku tak jak kolega Buszmen napisał albo w złym nawinięciu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakubek_ManUtd Napisano 3 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 3 Sierpnia 2017 żyłkę nawijam zawsze tak samo tzn ołówek przez otwór w szpuli, żona trzyma a ja lekko napiętą żyłkę nawijam na kołowrotek, a mój KOŁOWROTEK to JAXON KARIX XTA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niki Napisano 28 Września 2017 Share Napisano 28 Września 2017 O 3.08.2017 o 16:23, Jakubek_ManUtd napisał: właśnie taki problem że, tu wg nie ma krętlików. . . to jest na sztywno zestaw, Witaj Własnie o to chodzi w tego typu zestawie że ryba zacina się praktycznie sama .Oczywiście można zamontować go przelotowo do do tego służą specjalne stopery Zakładanie innego krętlika ( zamiast tego łącznika w koszyku jak sugerował jeden z kolegów) nic nie da bo dalej będzie to zestaw samozacinający. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jony Napisano 28 Września 2017 Share Napisano 28 Września 2017 Być może skręcanie żyłki spowodowane są brakiem krętlika. Ja bym to zrobił tak: pójdź np.na łąkę rozwiń żyłkę - tak ok. 100 m a następnie nawiń ją trzymając żyłkę między palcami. Innym sposobem jest ustawienie się na moście i puszczenie żyłki z prądem rzeki, a następnie jej ponowne nawinięcie. Następnie za koszyczkiem dałbym krętlik tak np. 50-100 cm za koszykiem,to powinno zapobiec skręcaniu żyłki. Do odkręcania żyłek są też odpowiednie ciężarki tzw. spinn doctor. Sprawdź ponadto, czy rolka w kabłąku luźno się obraca/kręci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Goliat Napisano 28 Września 2017 Share Napisano 28 Września 2017 Łowię na podobne zestawy i nigdy nie miałem problemów z żyłką. Moja rada - sprawdź kręcioł. Nie ma innego rozwiązania. Jak masz inny to po prostu przełóż, nawiń na nowy żyłkę i testuj. Żyłkę do tego stopnia mogą skręcić tylko 2 rzeczy: kołowrotek z luzami albo zardzewiała duża obrotówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Goliat Napisano 28 Września 2017 Share Napisano 28 Września 2017 Teraz, Goliat napisał: Łowię na podobne zestawy i nigdy nie miałem problemów z żyłką. Moja rada - sprawdź kręcioł. Nie ma innego rozwiązania. Jak masz inny to po prostu przełóż, nawiń na nowy żyłkę i testuj. Żyłkę do tego stopnia mogą skręcić tylko 2 rzeczy: kołowrotek z luzami albo zardzewiała duża obrotówka Sorki jeszcze 3: dramatycznej jakości żyłka, ale po 1 primo Balsax ma dobre żyłki, a po 2 nawet najgorsza szmira się nie skręca tak na 1 wyjeździe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mlody11 Napisano 7 Października 2017 Share Napisano 7 Października 2017 Używam żyłek Balsax-u od 4 lat i nigdy mi się nie zdarzyło żeby zrobili się tzw "sprężyna" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
diaflex Napisano 12 Października 2017 Share Napisano 12 Października 2017 Skusiłem się na tę żyłkę również w diametrze 0.38 aby sprawdzić co jest warta tania żyłka, którą niektórzy polecają. Moja opinia to towar odpowiedni do ceny.......... Jest b. rozciągliwa i skręca się, więc poleciała do kosza po pierwszej zasiadce. Szkoda na to nawet tych małych pieniędzy, które kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi