Skocz do zawartości
tokarex pontony

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, miałem problem z żyłką, a mianowicie mam, stara żyłka skręcała się, postanowiłem ją wymienić. Kupiłem żyłkę NANO CARP 0.25mm firmy BALSAX (pan w sklepie bardzo chwalił), okazało się, że żyłka zachowuje się identycznie, mianowicie dziwnie się skręca (dwa końce w jeden). . . co pokazuję na załączonym pliku. . . łowię na method drennan, łowisko komercyjne (karp, amur,lin, leszcz, karaś), metoda bardzo mi się sprawdza tylko martwi mnie ta żyłka, wyciągając z wody dam jej trochę luzu (zakładanie przynęty) i zaraz jest ostre skręcanie, które po ostrym pociągnięciu zamienia się w supeł, proszę o pomoc, co robię źle? zła żyłka, złe nawijanie? kolega mówił abym namoczył szpulę z żyłką w płynie do naczyń. . . co o tym sądzicie, proszę o pomoc, może inna żyłka?może to wina sztywnego koszyka przy metodzie?

20170802_190706.jpg

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Witam

Może problem tkwi w samym nawinięciu nawiń jeszcze raz ale na mokro włóż szpule do wiaderka z wodą i wtedy nawijaj płyn do naczyń używa się do odtłuszczenia żyłki i dotyczy to raczej żyłek pod spławik w wypadku tej żyłki to raczej zbędne 

Napisano

Raczej przy tego typu zestawie takie skręcanie żyłki nie występuje  trzeba szukać problemu gdzie indziej albo w kołowrotku tak jak kolega Buszmen napisał albo w złym nawinięciu  .

• 1 month later...
Napisano
O 3.08.2017 o 16:23, Jakubek_ManUtd napisał:

właśnie taki problem że, tu wg nie ma krętlików. . . to jest na sztywno zestaw,

drennan-method-feeder-large-koszyczek-35g.jpg

Witaj

Własnie o to chodzi w tego typu zestawie że ryba zacina się praktycznie sama .Oczywiście można zamontować go przelotowo do do tego służą specjalne stopery Zakładanie innego krętlika ( zamiast tego łącznika w koszyku jak sugerował jeden z kolegów) nic nie da bo dalej będzie to zestaw samozacinający.

Napisano

Być może skręcanie żyłki spowodowane są brakiem krętlika. Ja bym to zrobił tak: pójdź np.na łąkę rozwiń żyłkę - tak ok. 100  m a następnie nawiń ją trzymając żyłkę między palcami. Innym sposobem jest ustawienie się na moście i puszczenie żyłki z prądem rzeki, a następnie jej ponowne nawinięcie. Następnie za koszyczkiem dałbym krętlik tak np. 50-100 cm za koszykiem,to powinno zapobiec skręcaniu żyłki. Do odkręcania żyłek są też odpowiednie ciężarki tzw. spinn doctor. Sprawdź ponadto, czy rolka w kabłąku luźno się obraca/kręci.

Napisano

Łowię na podobne zestawy i nigdy nie miałem problemów z żyłką. Moja rada - sprawdź kręcioł. Nie ma innego rozwiązania. Jak masz inny to po prostu przełóż, nawiń na nowy żyłkę i testuj. Żyłkę do tego stopnia mogą skręcić tylko 2 rzeczy: kołowrotek z luzami albo zardzewiała duża obrotówka :)

Napisano
Teraz, Goliat napisał:

Łowię na podobne zestawy i nigdy nie miałem problemów z żyłką. Moja rada - sprawdź kręcioł. Nie ma innego rozwiązania. Jak masz inny to po prostu przełóż, nawiń na nowy żyłkę i testuj. Żyłkę do tego stopnia mogą skręcić tylko 2 rzeczy: kołowrotek z luzami albo zardzewiała duża obrotówka :)

Sorki jeszcze 3: dramatycznej jakości żyłka, ale po 1 primo Balsax ma dobre żyłki, a po 2 nawet najgorsza szmira się nie skręca tak na 1 wyjeździe.

• 2 weeks later...
Napisano

Skusiłem się na tę żyłkę również w diametrze 0.38 aby sprawdzić co jest warta tania żyłka, którą niektórzy polecają. Moja opinia to towar odpowiedni do ceny.......... Jest b. rozciągliwa i skręca się, więc poleciała do kosza po pierwszej zasiadce. Szkoda na to nawet tych małych pieniędzy, które kosztuje.