oliwero01 Napisano 3 Września 2017 Napisano 3 Września 2017 Cześć! Mam 14 lat i od dwóch lat wędkuje, można by powiedzieć, profesjonalnie. W ostatnich dniach zainteresowałem się Karpiowaniem, byłem na kilkudniowym biwaku z feederami, złapałem kilka ładnych linów, a na pomoście obok 17-letni chłopak rozstawił się na karpia (rod pod itp), bardzo mnie to zainteresowało, zakolegowałem się z nim i dużo sie od niego nauczyłem, przy okazji wyciągnął na oko 5-kilowego karpia, pomogłem mu z podbierakiem, teraz gdy już jestem w domu dużo czytam na stronach wędkarskich i zamierzam kupić sprzęt, na początek nie jakiś drogi ale gdy przeliczyłem wszystkie potrzebne rzeczy i rod pod fourliner mikado, zestaw czujników z centralką, które już wcześniej zamierzałem kupić wyszło mi około 800 złotych. Wędkę wybrałem nie drogą, Jaxon arcadia carp 3.9, jeśli znacie jakąś lepszą w dobrej cenie napiszcie. Kołowrotek trochę droższy,Jaxon top carp FRXL 500, do kupienia mam jeszcze matę, odkażacze do ran, żyłki, narzędzia i inne pierdółki więc trochę tego będzie, a zbłiża się jesień, słyszałem że karpie coraz mniej żerują, a ja jako początkujący będe mieć problem żeby o tej porze roku jakiegoś złapać. Więc myślicie żeby wydać te 800 złotych i zaczynać już teraz, czy poczekać na następny sezon i wtedy wszystko zacząć a część sprzętu poprosić na święta i na urodziny które mam w lutym, sam niewiem, nie miałem się kogo spytać bo nikt w mojej rodzinie nie wędkuje, mam nadzieję że mi pomożecie. Jakby coś to ceny brałem ze strony sklepu wędkarskiego z mojej okolicy bo porównując z cenami w internecie nie jest wiele drożej. Dzięki i mam nadzieję że mi doradzicie jak to wszystko rozegrać. Doradźcie mi też jakie zanęty i jakie kulki na początek stosować, ogólnie wszystko od zera bo w karpiarstwie jestem żółtodziobem, jedyne co umiem to jako tako zmontować zestaw i założyć kulkę, ale ten dział wędkarstwa wydaje się mi najciekawszym ze wszystkich. Dziękuje. Cytuj
Lukjusz Napisano 3 Września 2017 Napisano 3 Września 2017 Miałem taki kołowrotek na początku i dawał radę, a troche ryb wyciągnął. Wrzesień jest świetnym miesiącem na karpia wiec śmiało zaczynaj. Nawet z minimum sprzętu. Jakieś sygnalizatory, dwie karpiówki, mata i zobaczysz, czy się wkręcisz. Można kupić używany sprzęt w idealnym stanie za bardzo dobre pieniądze. Pisz priv to pomogę. 1 Cytuj
zajac222 Napisano 3 Września 2017 Napisano 3 Września 2017 Zaczynaj jak najwcześniej , jeżeli Ci się nie powiedzie w tym roku to do przyszłego sezonu pogłębisz swoją wiedzę w teorii co się przyda w przyszłym roku w praktyce . Daleka droga przed tobą , dużo czytania , jeszcze więcej kupowania . Swego czasu gdy ustawiałem się na karpie robiliśmy z szwagrem kulki własnej produkcji , z porcji ciasta wychodziło około 1000 kulek i mogliśmy sobie pozwolić na trochę grubsze sypanie zanęty , karpiarstwo wtedy dopiero wchodziło na nasz rynek . Ta metoda połowu potrzebuje cierpliwości , czasu i spokoju , powodzenia 1 Cytuj
jony Napisano 4 Września 2017 Napisano 4 Września 2017 Oliwero01, pytasz na kilku forach wstawiając ten sam tekst, i liczysz na to, że ktoś za Ciebie dokona wyboru sprzętu. Zanim zadasz pytania poczytaj trochę. Sezon powoli zbliża się do końca, więc masz dużo czasu, aby zapoznać się z tematyką karpiarską i podjąć decyzję na przyszły rok. Cytuj
salto Napisano 4 Września 2017 Napisano 4 Września 2017 Moim zdaniem odpuść sobie w tym roku z karpiarstwem, sezon powoli zbliża się ku końcowi, zanim skompletujesz sprzęt i zaczniesz łowić woda znacznie się ochłodzi i o karpia będzie trudniej, co nie znaczy że nie będzie żerował, tylko może się okazać że przesiedzisz kilka dni bez brania i się zrazisz. Przez zimę skompletujesz sprzęt, poczytasz i popytasz na forum jak i co w tym temacie i w przyszłym sezonie zobaczysz czy Cię to wciągnie czy nie. Cytuj
oliwero01 Napisano 4 Września 2017 Autor Napisano 4 Września 2017 nie macie za mnie wybrać sprzętu po prostu nic o tym karpiarstwie niewiem głównie porady na internecie są do tych którzy już coś o tym karpiowaniu wiedzą. dla kogoś takiego jak ja kto nie ma w rrodzinie nikogo kto się na tym zna jest po prostu cieżko zacząć. i salto ma trochę rację że moge się zrazić ale jeśli zaczne od teraz mogę się trochę nauczyć praktyki, jeszcze się nad tym zastanowię. Dzięki za odpowiedzi Cytuj
zajac222 Napisano 4 Września 2017 Napisano 4 Września 2017 Jony , ponoć kto pyta nie błądzi . Gdyby oliwer01 był świadkiem holowanego suma to zapewne by pytał o sprzęt na suma , tak sobie myślę , ten wiek jeśli jest faktyczny , początki z wędkarstwem , chyba każdy z nas marzył w tym wieku o okazach . Oliwer01 na początek to wystarczy ten sprzęt , piszesz o chłopaku 17to letnim , właśnie takiego kolegi Ci potrzeba wspólne zasiadki i pogawędki na temat co z czym , w jaki sposób i gdzie wyjdą tylko na plus Cytuj
oliwero01 Napisano 4 Września 2017 Autor Napisano 4 Września 2017 Masz racje zajac222, Podpytam go jeszcze, moze znajdziemy czas to pojedziemy znów razem gdzieś na zasiadkę. Ale z tym pytaniem o sprzet na suma to nie jestem do konca pewny bo karpiami interesowalem sie juz wczesniej ale myslalem ze jest to zbyt drogie i zbyt trudne dla mnie. Dziękuje wam wszystkim że mi pomagacie. Cytuj
ESSOX Napisano 4 Września 2017 Napisano 4 Września 2017 Jak ktoś pisze że we wrześniu kończy się sezon na karpie to ja twierdzę że ma blade pojęcie o połowach karpi. Karpia można łowić dopóki lód się nie pojawi a nawet z przerębli uda się go wyciągnąć . To nie niedźwiedź że idzie spać na zimę. Przynęty większe, bardziej mięsne dadzą większe szanse. W przypadku kulek rezygnujemy z owocowych smaków a wybieramy wszelkie halibuty, kraby i ryby. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi