NiKoDeMM Napisano 26 Kwietnia 2018 Share Napisano 26 Kwietnia 2018 Cześć mam problem z hodowlą dendrobeny chyba że tak ma być. Założyłem ją by trochę zaoszczędzić i mieć je zawsze pod ręką. A więc tak, założyłem hodowlę dendrobeny w tą zimę i już sporo czasu mineło od założenia i jest wszystko ok tylko że te robaki są mało "agresywne" prawie się nieporuszają gdy weznę je na dłoń i są skurczone tak jakby ,oraz mało się rozmnażają ,są małe ale jest ich mało(zaczołem od 45 sztuk)nwm czemu, jak dla mnie mają dobre warunki do życia, może ktoś coś wie i prosiłbym o pomoc chyba że tak ma być lub nwm może zła ziemia? Lub mało wilgoci mają sam niewiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ESSOX Napisano 27 Kwietnia 2018 Share Napisano 27 Kwietnia 2018 Opisz w czym je trzymasz i czym karmisz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NiKoDeMM Napisano 27 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2018 2 godziny temu, ESSOX napisał: Opisz w czym je trzymasz i czym karmisz . W pudle plastikowym które jest wyłożone workiem na gruz od środka i karmię je : obierkami z ogórka zielonego/marchewki, jabłkiem, fusy z kawy, i daję celulozę by się rozmnażały noi tyle niewiem czemu są tak mało ruchliwe chyba że złą wodą je podlewam?lub złą ziemię mają? Jak zdechną to ja się poddaje z tą chodowlą 😛 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zajac222 Napisano 27 Kwietnia 2018 Share Napisano 27 Kwietnia 2018 Opisywałem jak trzymam robale Skrzynka robiona z drewna 70x50x25 cm , na dno podarty karton namoczony w wodzie [wodę wycisnąć ale nie na siłę ] następnie warstwa z 5-7 cm dobrej ziemi i na to warstwa grubego mchu namoczonego w wodzie [ wodę delikatnie wycisnąć ] przede wszystkim muszę mieć chłodno , nie znam lepszego sposobu i stosuję tę metodę już od wielu lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niki Napisano 27 Kwietnia 2018 Share Napisano 27 Kwietnia 2018 Witam Miałem robaki w wiadrze na balkonie przetrwały zime ale niestety nie przetrwały wiekszego ocieplenia robaki muszą mieć w miare chłodne mjejsce i wilgoć bardzo ważne Jest też w jakiej ziemi je trzymasz ja zrobiłem to tak na dno dałem papier namoczony i wyciśniety ( najlepsze są papierowe ręczniki gazety mają w sobie chemie i robaki zdechną) nastepnie warstwa starych liśći ziemia kupiona w kwiaciarni i tak do końca wiadra karmiłem co pare dni obierkami z marchewki ziemniaków fusami z herbaty i drobno zmielonymi skorupkami jajek hodowla szła tak dobrze że zaczeły się rozmnażać niestety chwila nieuwagi z powodu obowiązków w pracy i hodowle szlag trafił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NiKoDeMM Napisano 27 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2018 Ok dzięki za wasze propozycje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ESSOX Napisano 28 Kwietnia 2018 Share Napisano 28 Kwietnia 2018 Ja trzymam w wiaderku w piwnicy w bloku. Ziemia bez papierów moczonych, bez przykrywki tylko stara koszulka obwiązana sznurkiem robi za przykrycie. Jak widzę że wierzchnia warstwa ziemi przesycha to zwilżam wodą . Co kilkanaście tygodni wysypuję wszystko z wiadra aby rozbić na mniejsze części ziemię i napowietrzyć . Rozmnażają się ale nie rosną duże. Mi to nie przeszkadza a wręcz cieszy bo potrzebuję najmniejsze rozmiary a takie ciężko kupić. Numer "3" dendrobena sklepowa to już o wiele za duże jak na moje potrzeby. Karmię obierkami z warzyw i też fusy z kawy i herbaty. Do tego jabłko co jakiś czas ale specjalnie czekam aż zgnije i dopiero wtedy daję. Hodowla trwa już kilka lat i małych robaków jest dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi