Jklak Napisano 22 Lipca 2018 Share Napisano 22 Lipca 2018 Witam, Na wstępnie chciałem się przywitać ze wszystkimi na forum Od paru dni szukałem wędki do jigowania i kołowrotka wybór padł na wedke daiwy exceler jigger 5-25, 2.70 i kołowrotek daiwy exceler lt rozmiar 2500. Będe machał głównie na Odrze, czasami na głębszych jeziorach wszystko z brzegu. Nastawiam się głównie na sandacze. Czy owy zestaw będzie odpowiedny na Odre i rzadziej jeziora ? Czy ten rozmiar kołowrotka jest odpowiedni do tej wedki ? Czy moge założyć do tego kija żyłkę 0.20 do tego 15cm wolframowy przypon i dopiero główkę jigowa i gumę? Mogę założyć kretlik z agrafka łączący przypon i żyłkę? To chyba wszystko w razie czego napiszę jakieś pytania pod tym postem, nie wiem czy założyłem temat w odpowiednim dziale w razie czego proszę o przeniesienie tematu do innego działu. Pozdrawiam i dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elast93 Napisano 22 Lipca 2018 Share Napisano 22 Lipca 2018 Witaj, tak się składa że jeden z kolegów z którym często wędkuję posiada owy kijek od jakichś 2 miesięcy. Miałem okazję nim pomachać, od siebie mogę powiedzieć że kijek zacny na spokojniejszą wodę bardzo lekki z zapasem mocy, raczej do mniejszych gum i lżejszych główek ( więcej niż 15 g + guma max 4 cale nie jest już komfortowe dla tego kijka ) . Do łowienia w nurcie się raczej nie sprawdzi ale na klatki i główki oraz wodę stojącą jak najbardziej. Co do kołowrotka brałbym jednak rozmiar 3000-4000 w zestawie z plećką 0,08-0,12mm ( zawsze można użyc przyponu z fluocarbonu gdybyś na przykład chciał porzucać za większym okoniem ). Ja sam przy łowieniu sandacza używam najzwyczajniej stalek ale nastawiam się na tą rybę rzadko i głównie nocą więc to zupełnie niema wpływu na brania a zabezpiecza przed szczupakową obcinką i zwiększa szanse na sukces z sumkowym przyłowem gdyby takowy się trafił ( często przeciera plecionkę o kamienie / zawady ). Jeśli masz więcej pytań postaram się pomóc jeśli będę miał jakieś doświadczenie w danej kwestii 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jklak Napisano 23 Lipca 2018 Autor Share Napisano 23 Lipca 2018 Okej, wezmę 4000, i poszukam jeszcze coś z tymi wędkami może nie koniecznie Daiwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jklak Napisano 23 Lipca 2018 Autor Share Napisano 23 Lipca 2018 A jak mielibyśmy zapomnieć o rzece, co lepsze exceler 5-25 ten model z 2017 czy troche droższa lexa 7-28 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elast93 Napisano 23 Lipca 2018 Share Napisano 23 Lipca 2018 Z tym modelem nie miałem do czynienia ale z tego co czytam Lexa ma lepszej jakości komponenty ( jest ciut lżejsza i mocniejsza ). Ciężko coś więcej powiedzieć nie mając wędki w ręce ani raz.. Generalnie modele daiwy z serii jiggerspin to dobry wybór do tego typu łowienia więc myślę że którego byś nie wybrał będziesz zadowolony 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jklak Napisano 23 Lipca 2018 Autor Share Napisano 23 Lipca 2018 A od czasu do czasu na taką lexe połowie coś na drop shota? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elast93 Napisano 23 Lipca 2018 Share Napisano 23 Lipca 2018 49 minut temu, Jklak napisał: A od czasu do czasu na taką lexe połowie coś na drop shota? Myślę że da radę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi