Natlanatka Napisano 19 Sierpnia 2018 Share Napisano 19 Sierpnia 2018 Hej założyłam tu konto, aby prosić was o pomoc. Szukam lornetki na prezent urodzinowy chciałam wydać 700-800zl. Ma to być prezent dla teścia, który jest wielbicielem wedkarsta. Liczę na wasza pomoc. Ja to zielona jestem w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marienty Napisano 19 Sierpnia 2018 Share Napisano 19 Sierpnia 2018 Polecam model Lornetka Delta Optical Voyager II 10x50 jest wystarczające dla turysty wędkarza choć można też wybrać z ciut lepszym przybliżeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Natlanatka Napisano 19 Sierpnia 2018 Autor Share Napisano 19 Sierpnia 2018 Czy aby napewno są to dobre? Czytałam że to jakieś chińskie:/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marienty Napisano 19 Sierpnia 2018 Share Napisano 19 Sierpnia 2018 1 minutę temu, Natlanatka napisał: Czy aby napewno są to dobre? Czytałam że to jakieś chińskie:/ Mam i jestem zadowolony. ...a co do Chin... iPhony też składają w Chinach. Mało co nie jest już z Chin Jako prezent "około wędkarski" zawsze polecam kalosze z pianki eva Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Natlanatka Napisano 19 Sierpnia 2018 Autor Share Napisano 19 Sierpnia 2018 Akurat Tesciu już ma pełno sprzętu mivardi, kaper itp. Itd. Dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iperch Napisano 30 Sierpnia 2018 Share Napisano 30 Sierpnia 2018 To gdzie dana rzecz jest składana czy produkowana nie ma aż tak dużego znaczenia bo liczy się faktyczna jakość oraz opinie użytkowników. Do tej kwoty bierz śmiało Delta Optical Voyager II . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
diaflex Napisano 31 Sierpnia 2018 Share Napisano 31 Sierpnia 2018 Jeśli chce się kupić coś w 100% oryginalnego.... to tylko chińskie są takie 😂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadek Napisano 1 Września 2018 Share Napisano 1 Września 2018 W dniu 19.08.2018 o 11:12, Natlanatka napisał: Hej założyłam tu konto, aby prosić was o pomoc. Szukam lornetki na prezent urodzinowy chciałam wydać 700-800zl. Ma to być prezent dla teścia, który jest wielbicielem wedkarsta. Liczę na wasza pomoc. Ja to zielona jestem w tym temacie. W tej cenie możesz poszukać lornetki o układzie lunetowym. Z grubsza wygląda to tak: ... zamiast lornetki pryzmatycznej: Typ lunetowy (dachowy) daje jaśniejszy obraz, co przydaje się szczególnie przy złych warunkach oświetleniowych (świt, zachód słońca). Daje też obraz o lepszej ostrości/rozdzielczości, co przekłada się na więcej widocznych szczegółów. Polecam powiększenie max 8...10. Większe już utrudnia obserwacje z powodu drgania obrazu (rąk) i trzeba lornetkę opierać o coś stabilnego, a nie zawsze jest o co. Drugi parametr to średnica obiektywu. Im większa, tym lepsza (czytaj: jaśniejsza i większe pole widzenia). Przy powiększeniu 10, średnica 50 to minimum. 56 jest już OK. Na przykład w tej cenie znajdziesz Delta Optical Forest II 10x50, Nikon PROSTAFF 3S 8X42, Fomei Leader 8x56 FMC, pryzmatyczną Olympus DPS I 10x50, ... Trochę ponad Twój budżet Nikon PROSTAFF 5 10x50, Fomei Leader 10x56 FMC, Eschenbach Arena D+ 8x42 B, ... Wadą lornetki lunetowej jest większy ciężar niż lornetki pryzmatycznej i cena. Polecam sprzęt myśliwski oraz firm od wieków związanych z optyką: Nikon, Canon, Olympus Podczas testowania lornetki ważne jest aby spojrzeć przez nią i sprawdzić krawędzie obrazu (i oczywiście centrum). Jeśli obraz jest wyraźny w centrum i im bliżej krawędzi szybko się rozmazuje/rozmywa, to lornetka jest słaba/przeciętna. Jeśli rozmyty jest obraz tylko przy jego krawędzi, to jest to dobra lornetka. Obraz bez rozmyć, to sprzęt jest super klasa. Jeśli centrum jest rozmyte a reszta jest ostra, to jest to totalny bubel. PS. Przez lornetkę patrzymy bez okularów (jeśli ktoś nosi). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi