Skocz do zawartości
Dragon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie,
W ciągu 2 tygodni zrobiłem 5 wypadów na cały dzień z dziewczyną na ryby od np. 9 rano do 19. W żadnym z tych wypadów nie złowiłem nawet jednej uklejki. Próbowałem w upalne jak i chłodne dni. Jeździłem na zbiornik sztuczny Słok ( niedaleko elektrowni Bełchatów), zaglądałem również na Wawrzkowiznę oraz na "zapomniane" Jezioro Żółkin ( tylko tam miałem brania ). Posiadam wędkę teleskopową Konger Grandis tele travel 360/60 oraz kołowrotek Mistrall Siro Spin 2000 FD, do tego 2 spławiki : 1 waggler z obciażeniem 4+2 Fanatic Match i 1 nw dokładnie co to za typ ale 4g special bass. Posiadam również żyłkę czerwoną 0.22mm od jaxona do 11kg i jeszcze jakaś zieloną zawiniętą na drugą szpulę ale nie wiem jaki rozmiar, łączniki z agrafką, stopery z gumek, haczyki 4 od Kamatsu, 6 od Hayabusa złote i 16 złote od Kamatsu oraz krętliki 20 rozmiar. Odechciewa mi się już powoli jeździć na ryby. Próbowałem na każdy haczyk ale zero efektów. Tracę tylko bezsensownie pieniądze na stracone spławiki i haczyki, które giną w zaroślach. Bardzo prosiłbym o jakaś podpowiedź cokolwiek co przyniesie efekty. Nie mam żadnego znajomego, który by mógł wybrać się ze mną na ryby wytłumaczyć, co i jak :(

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Zacznij może od odchudzenia twojego zestawu , żyłka cieńsza , spławik delikatny , przypon zjedź do 0,10  jednym słowem na bardzo delikatnie a na pewno coś się tam uwiesi . Zmień porę wędkowania albo z samego rana albo po południu , wypady całodzienne w takie upały to trochę nie bardzo dla ryb jak i wędkarza ale to tylko moja opinia . Szukaj takich miejsc zacienionych , bliżej pochylonych drzew nad wodą , roślinność wodna , tam się chowa drobnica jak i średnia rybka a i z czasem możesz złowić coś grubszego . Nie zniechęcaj się takie są początki z chodź nie zawsze tego wędkarstwa  

Napisano

4/5 lat temu łowiłem non stop ale same uklejki małe okonie i trafił się także leszczyk 0.5kg. Wracając kupiłem taki sprzęt bo chciałem łowić chociaż 15cm+ rybki. Nawet kupiłem pellet haczykowy lin/karaś 0,8mm, który po prostu wrzucałem do wody ( starałem się zanęcić ). Strasznie podobają mi się liny. Mógłbyś podać jakiś zestaw to znaczy jaka żyłka jaki spławik ( typ i wagę ) jakie krętliki oraz haczyk? Dość już straciłem pieniędzy na te 5 wypadów, po prostu nie chcę tracić więcej.

Napisano

Krok pierwszy: obejrzyj parę filmów, kup gazety wędkarskie.  W gazetach znajdziesz informacje o najbardziej charakterystycznych metodach używanych w danym miesiącu. 

Krok drugi: idź na spacer. Obejdź zbiornik na którym chcesz łowić. Podpatruj wędkarzy. Podejdź i pogadaj. 9 na 10 opowie masę historii o zbiorniku i pochwalą się tym co robią. 

Krok trzeci: wróć ze zdobytą wiedzą do filmów i internetu, wyszukując szczegóły informacji. 

Krok czwarty: zacznij naśladować. 

Metoda spławikowa wcale nie jest najłatwiejsza na początek, szczególnie gdy oczekujesz 15+. 

• Super 2
Napisano (edytowane)

Na ten moment mam tylko spławik , jestem w trakcie zbierania na spining. To jaka metoda będzie dobra na początek?

zamiast spławika dokupić koszyczek? Problem jest też z tym, że zanęty są drogie w sklepach, a sam nie mam takiego doświadczenia żeby zrobić :(

Edytowane przez myszolpl
Napisano

Żyłka 0,18 max 0,20 ,  przypon 0,16 z haczyków stosowałem Gamakatsu 2210 rozmiar jak dobrze pamiętam 9 lub 8 . Gdy jeździłem na pewne jezioro co były zajefajne liny  łowiłem bez przyponów a haki zmieniałem na Ownery , kurka to były czasy . Spławiki stosowałem przeważnie smukłe i do dwóch gram , nie trzeba daleko rzucać  a ta gramatura wystarczy i nie stawia oporu .  Jeżeli chodzi o lina znajdź  sobie mało uczęszczane miejsce i podsypuj trochę grubszą zanętą , liny uwielbiają kukurydze , jak sam  pisałeś pelet ale to wymaga dłuższego nęcenia z chodź i z marszu czasami są efekty . Dla lina zawsze podawaj przynętę z dna , robiłem mu kanapeczki z 3/4 białych robali do tego kąmpościak  i na to kuku , musisz kombinować i uzbroić się w cierpliwość bo to ryba bardzo płochliwa 

Napisano

Jak pisałem wyżej nie mam bladego pojęcia o nęceniu jedyne co robię to wrzucam trochę tego pelletu bo mam taki mały słoiczek do tego mam masę robaków białych, żółtych i czerwonych tego samego typu i dżdżownice małe i większe. Pooglądam się za tym sprzętem co poleciłeś. Mam pytanie czy z tą wędką mogę coś jeszcze zrobić i czy masz może jakiś przepis na zanętę , który nie jest tajemnicą? :)

Napisano

Na temat zanęty którą robiłem pisałem tu na forum  tylko musisz się trochę wysilić i poszukać , na twoim miejscu sypkie zanęty odpuściłbym sobie ze względu na drobnice , Kukurydza nie jest droga , podsypuj ją i na nią łów . Czytaj , oglądaj i wyciągaj wnioski a efekty na pewno się poprawią 

Napisano

Bardzo dużo oglądam np FWA lub RaFish oraz bardzo dużo czytam. Jakie jest najlepsza gazetka wędkarska i ile taka może kosztować?
Wielkie dzięki, że tak odpowiadasz :)

Napisano
12 godzin temu, myszolpl napisał:

Bardzo dużo oglądam np FWA lub RaFish oraz bardzo dużo czytam. Jakie jest najlepsza gazetka wędkarska i ile taka może kosztować?
Wielkie dzięki, że tak odpowiadasz :)

Moim zdaniem wszystkie "markowe" filmy nastawione są na reklamę sprzętu i innych wynalazków. W gazetach też jest podobnie, omawiane są różne techniki z zastosowaniem mega sprzętu. Ze swojej strony  na początek sugeruję, żebyś poznał podstawy rzemiosła postaraj się o jakieś starsze książki o tematyce wędkarskiej. Osobiście polecam ":Wędkarstwo jeziorowe" , jednak ta książka była wydana dosyć dawno, i chyba w ostatnim dwudziestoleciu nie była wznawiana ( w domu sprawdzę, z którego roku mam wydanie). 

Dodatkowo radzę wywalić wszelkie żelastwa z zestawu typu agrafka itp. Jeżeli znasz jakiegoś wędkarza o większym doświadczeniu umów się z nim na ryby weź kilka piwek i będziesz wszystko wiedział - każdy z nas tak zaczynał, no może z wyjątkiem piwa😉

Napisano

Kolega miał podobnie - po jego 4ro miesięcznych próbach złowienia czegokolwiek wybrałem się z nim na ryby - jego błędy:

Nie wiedział, że "ustawia" się grunt - łowił cały czas na gruncie ok 30 cm - tak jak założył mu ktoś spławik/ spławik miał nie dociążony - łowił bez ciężarków/ stosował kupne, gotowe przypony o dużej grubości, z dużymi hakami.

Przy łowieniu na spławik - haczyk - zacząć jak najmniejszy - 16/18 i na haczyk pinka lub biały robak.

Zanęta - po 10 zł można już kupić całkiem dobrą zanętę - namoczyć i kulkami do wody.

Czytać lub oglądać jakiś film dla początkujących.

Dużych ryb się nie złowi, ale powinno coś się udać złowić.